SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Para Üretici Hesaplarına Aktarılıyor''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da kayısıları dondan zara gören 5 bin 146 çiftçiye ödenmek üzere 12 milyon 958 bin YTL tutarındaki paranın valiliğe gönderildiği açıklandı.

Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, 2006 yılı ilkbahar döneminde Darende, Akçadağ, Hekimhan ve Kuluncak ilçeleri ağırlıklı olmak üzere yüksek kesimlerde meydana gelen don olayları sonrasında yapılan incelemelerin sonuçlandığını bildirdi.

Güldal'ın açıklaması şöyle:

"2006 Yılı ilkbahar döneminde İlimizin Darende, Akçadağ, Hekimhan ve Kuluncak İlçeleri ağırlıklı olmak üzere yüksek kesimlerinde meydana gelen don olayları sonucu kayısı ürünleri zarar gören çiftçilerimiz için 2090 Sayılı Tabi Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımları düzenleyen Kanun çerçevesinde işlem yapılmıştır.

2090 Sayılı Kanun gereği oluşturulan İlçe Hasar Komisyonları don zararının olduğu 25-27 Nisan tarihinden itibaren yasal süresi içerisinde zarar gören İlçe ve köylerdeki çiftçi başvurularını alarak ilk tespitleri gerçekleştirmiştir. Buna göre hazırlanan çiftçi, köy, İlçe ve İl icmali bilgiler ile zarar toplamı İl Hasar Komisyonu Kararı alınarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bildirilmiştir.

Yapılan başvurular sonucu zarar gören 10 ilçe, 179 köyde ve 7 698 çiftçinin beyan ettiği bilgiler üzerinden yapılan hesaplamalarla 35 milyon 100 bin YTL tutarındaki zararının kanun kapsamında değerlendirilmek üzere İlçe Hasar Komisyonları tarafından incelenmesine karar verilmiştir.

1- Bu kapsamda bulunan çiftçilerin öncelikle Doğrudan Gelir Desteğine esas Çiftçi Kayıt Sistemi bilgileri ile karşılaştırmaları yapılarak ÇKS bilgileri esas alınmıştır. Ayrıca yine Çiftçi kayıt Sistemindeki desteklemeye esas ürün bilgileri de dikkate alınarak kayısı alanları belirlenmiştir.

2- Çiftçilerin hasar tespiti sırasında beyan etmiş oldukları kayısı alanlarının miktarı ile Çiftçi Kayıt sisteminde yine kendi beyanları olan arazi büyüklükleri ( ve kayısı alanları) arasında önemli farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Özellikle tarla vasfında tapu kayıtları bulunan araziler için kayısı bahçesi olarak başvurular yapılmış olup, çiftçi kayıt sisteminde yer alan ürün bilgileri dikkate alınarak değerlendirme yapılmıştır.

3- İlimizin hızlandırılmış kadastro çalışması yapılan Darende, Kuluncak ve Hekimhan
İlçelerinde arazi çalışmaları tamamlanan köylerin kadastro askı tutanaklarından yararlanmak için ilgili kadastro müdürlükleri ile irtibata geçilerek çiftçilerimizin tapuya esas arazi bilgileri alınmış ve hasar cetvellerinde kullanılmıştır.

4- Kanun gereği tarımsal malvarlığı incelemeleri için çiftçi beyanları, Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS) ve Veteriner Bilgi Sistemin (VETBİS) den yararlanılmıştır. Kredili olarak Traktör edinen çiftçilerimizin kredilendirme belgeleri ibraz edilmesi halinde traktörleri tarımsal malvarlığına dahil edilmemiştir.

5- Zarar gören çiftçilerimizin Sosyal Güvenlik Kuruluşları ile ilişkilerini ve varsa gelirlerini belirlemek için SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur nezdinde yazışmalar yapılarak aylık geliri bulunan kişilerin gelirleri zarar cetvelinde dikkate alınmış, % 40 zarar oranını geçen üreticiler ödeme listesine dahil edilmiştir.

6- Darende İlçesinin Ağılbaşı Beldesi ve Kerimli köyü kadastro askı tutanağı İlçe Tarım Müdürlüğüne intikal etmediğinden 801 çiftçiyi kapsayan arazi ve hasar bilgileri zarar listesinde yer almamıştır. En kısa sürede Ek Karar olarak gönderilecektir.

7- Yapılan çalışmalara ilişkin tüm itirazlar İlçe Hasar Komisyonları tarafından değerlendirilerek cevaplandırılmaktadır. Zarar tazminini hak etmiş ancak sehven listelerde yer almamış bulunan çiftçilerimizin tespit edilmesi halinde Ek Karar da değerlendirilmek üzere kayda alınmaktadır.

Bütün bu çalışmalar sonucu 2090 sayılı Kanun ve yönetmelikler çerçevesinde % 40 ve üzerinde zarar gören, zararını diğer gelirleriyle telafi edemeyecek olan ve zirai kredi kuruluşlarından kredi kullanamayan ( Ağılbaşı ve Kerimli hariç) 10 İlçede 5 803 çiftçimizin 20.240.000 YTL. Tutarındaki zararına karşılık yasal olarak ödenmesi gereken azami % 70 oranındaki tutar 14 milyon 168 bin YTL olarak hesaplanmıştır.

Bakanlığımızca ilk etap ödemeler için 5 146 çiftçiye 12.958.000 YTL.tutarındaki ödeme talimatı, 16.10.2006 tarihinde Valiliğimize ( İl Müdürlüğümüze) intikal etmiştir. Söz konusu kaynağın İlçelerimizdeki T.C. Ziraat Bankası çiftçi hesaplarına aktarılması işlemleri yürütülmekte olup yığılmaları önlemek için bankaların yapacakları ödeme planlaması ile çiftçilere intikali sağlanmaktadır.

Kalan 657 çiftçi için 1.210.000 YTL. ile kadastro bilgileri henüz alınamamış olan köylerin Hasar Tespit Cetvelleri Ek Karar olarak sunulacak ve Bakanlığımızca ikinci etap ödemeler kapsamında hak sahiplerine ödenecektir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız