SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Paranın Orada Durması İhanet!'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclisi 2009 yılı son toplantısı, TSO meclis salonunda Meclis başkanı Sami Payza başkanlığında üyelerin katılımı ile gerçekleştirildi. Yılın son meclis toplantısında 2009 yılı gerçekleşen bütçe ile 2010 yılı tahmini bütçe görüşüldü ve tahmini bütçesi 1 milyon 900 bin TL olarak kabul edildi.

Geçen ayın toplantı tutanakları özeti ile bütçesinin ayrı ayrı okunması ve oylanması ile başlayan Meclis toplantısında 2009 yılı gerçekleşen bütçe ile 2010 yılı tahmini bütçesinin görüşülmesi ile devam etti.

BÜTÇE
2009 yılı için tahmin edilen 1.600.000 TL bütçenin 2.314.960 TL olarak gerçekleşmesi ile 2010 yılı tahmini bütçesinin1.900.000.00 TL belirlenmesi üyelerin tepkilerine neden oldu. Bazı üyeler, Oda’nın 2.5 trilyon lira olan parasının bankada tutulmasını "ihanet" olarak değerlendirdiler.

2009 Yılı tahmini ve gerçekleşen bütçe ile 2010 yılı tahmini bütçe şöyle:

Gelir bütçesi;
2009 yılı tahmini bütçe: 1.600.000.00 TL
2009 yılı gerçekleşen bütçe: 2.314.980.00 TL
2010 yılı tahmini bütçe: 1.900.000.00 TL

Gider bütçesi
2009 yılı tahmini bütçesi: 1.600.000.00 TL
2009 yılı gerçekleşen bütçe: 1.053.536.00 TL
2010 yılı tahmini bütçe: 1.900.000.00 TL

TARTIŞMALAR
Bütçenin okunmasından sonra tartışmalara geçildi. Üyelerden Ömer Yıldız “Tahmini bütçe ile gerçekleşen bütçe arasında korkunç farklar var, paralar harcanmadığı halde, bu oda hiç para harcamıyor mu, harcamıyorsa 2010 yılı tahmini bütçedeki artışlar neden. Bu bir çelişki değil mi?" sorularını yöneltince Meclis başkanı Payza, soruyu yanıtlaması için sözü Oda Genel Sekreteri Sait Kabadayı’ya verdi.

Genel Sekreter Kabadayı “Odamızın kar amacı gütmediği için denk bütçe yapmak zorundayız. 2009 yılında harcamalardan kıstık ve şu an bankada 2.5 trilyon paramız var” diye soruyu yanıtlayınca üye Yıldız “Paranın bankada saklanmaması harcanması gerekir. Bankada paranın durması ihanettir” diye konuştu.

Üyelerden Mehmet Karakaplan ise; “Bütçenin gider kalemlerinde büyük çelişkiler var. örneğin, demirbaş alımı 2 yerde geçiyor, personel giderlerinde de artışlar var acaba personelin maaşında artış mı olacak? Ayrıca yayın giderleri kalemi boş. Hiç yayın yapılmamış önceden ara sıra da olsa bir bültenimiz vardı, fakat bu yıl o da yok. Başkanın makam otosunun yakıt gideri çok fazla, aracı değiştirmemiz gerekir. Yakıt giderlerinin azaltılması için aracın değiştirilmesine tarafım. Bir de burs diye bir kalemimiz var. Her yıl bütçeye konur ama hiç burs verilmez. Madem verilmeyecekse bütçeye ne diye konur? Fuar ve tanıtım konusu da aynı şekilde. Bizim tanıtıma ihtiyacımız yok mu? Üstelik paramız varken tanıtım anlamında hiçbir etkinliğimiz yok. Böyle şey olmaz” diye konuştu.

ODA BAŞKANINDAN YANIT..
Üyelerin konuşmalarından sonra Oda başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, üyelerin eleştirileri yanıtladı. Burs eleştirilerini özetle "Buradaki tüm bütçeyi bursa ayırsanız bile baş etmeniz mümkün değil. Gönül ister ki TSO olarak bin öğrenciye burs verelim. Ancak bütçe imkanlarımız yeterli değil. Bize çok sayıda mektup geliyor. Bize gelen mağdur öğrencileri, işadamlarımıza yönlendirerek onların burs vermesini sağlıyoruz. Bu şekilde çok mağdur durumdaki öğrencilerimize yardımcı oluyoruz" şeklinde yanıtlayan Oda başkanı Erkoç, Fuar eleştirileri konusunda ise "TSO olarak artık bir fuar düzenleme vaktimiz geldi. 2010 yılı içinde Mart ya da Nisan ayında tarımsal bir fuar yapılacak. Fuarlar TSO'ların onayı alındıktan sonra yapılıyor. Bizde özel bir firmanın aracılığı ile bir fuar organizasyonunu Malatya'da ihtiyaç duyulan bir sektörde açabiliriz" şeklinde konuştu.

Teşvik Yasasının yeniden uygulanacağına dair müjde aldıklarını belirten Oda başkanı Erkoç devamla "Son olarak 50 oda ile birlikte bir çalışma yaptık. 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın yeniden uygulanması için söz aldık. Bu müjdeyi verebilirim. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde işsizliği azaltmak istiyorsanız, istihdamı ve üretimi arttırmanız gerekiyor. 5084 sayılı Teşvik Yasası bölgemiz için çok önemli."

İstanbul Ticaret Odası'nın Malatya'da bir ilköğretim okulu yaptırması için imzaladığı protokolün uygulanmadığı konusu ile ilgili olarak meclis üyelerinden gelen soruyu yanıtlayan Erkoç, projenin İTO Meclisi'nde onaylanmaması nedeniyle okulun Malatya'ya yaptırılmadığını ifade etti.

Oda başkanı Erkoç, Malatya'da Teknoloji Geliştirme Merkezi'nin açılması ile ilgili protokolünde imzalandığını belirterek, bu merkezin Malatya'da kurulacak olmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Aralık ayı olağan toplantısı yapılan bu konuşmalardan sonra sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız