SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Parayı Vereni Tanıyor!

A- A+ PAYLAŞ

İşsizliğin yüzde 90’ı bulduğu ülke uluslararası siyasetin en “güvenilmez” ülkesi oldu

“Dünyanın en küçük cumhuriyeti” olan Pasifik’teki 21 kilometrekarelik 11 bin nüfuslu ada ülkesi Nauru’nun en büyük ulusal geliri diplomasi. İşsizliğin yüzde 90’ı bulduğu Nauru son yıllarda uluslararası siyasetin en “güvenilmez” ülkesi oldu. Dış yardım aldığı için ABD’yle yakın olan Nauru, 2008’de Rusya’nın tüm itirazlarına rağmen Kosova’nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden oldu. Ancak devran döndü ve Nauru, bu kez de Rusya’nın dümen suyuna girdi. Geçen hafta Moskova’yı ziyaretinde Dışişleri Bakanı Kieren Keke, Gürcistan’dan bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya’yı tanıdıklarını açıkladı. Bunun karşılığında Rusya’dan 50 milyon dolar yardım alan Nauru’nun yakın zamanda Kosova’yı da “tanımaktan vazgeçtiğini açıklayacağı” belirtildi. Bu ilk vukuatları değil. 2002 yılında Çin, Nauru’ya Tayvan’ı tanımaması karşılığında 130 milyon dolar verdi. Üç yıl sonra ise Tayvan, Nauru’ya “havayolu şirketini finanse etmek ve hükümetin web sitelerini hazırlama”yı teklif edince tabi ki Nauru da hemen “Tayvan’ı tanıdığını” açıkladı. Nauru 1981’de de Fas’tan bağımsızlığını ilan eden Batı Sahra’yı tanımış, ama 2000’de karar değiştirdi.

Master Card diplomasisi

Nauru şu anda Güney Osetya, Abhazya ve Kosova’nın üçünü birden tanıyan tek ülke konumunda. Ancak Rusya ile yaptığı anlaşma gereği yakın zamanda Kosova’yı tanımaktan vazgeçtiğini açıklaması bekleniyor. Kosovalı bir diplomat Nauru’nun tavrını “İlkeler için BM vardır. kalan herşey içinse Master Card yeterli” sözleriyle eleştirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız