SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Parayla mı Satacaksınız?!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:59:42
A- A+ PAYLAŞ

MalatyaPark AVM ortaklarından, işadamı ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk tarafından Malatya Belediyesi binası yanındaki miting alanına yaptırılmak istenen caminin arazisine ilişkin tartışmalar yeni boyutlar kazanarak devam ediyor. 

Halen Malatya Belediyesi mülkiyetinde olan arsa üzerinde özel şahıslar tarafından ibadet tesisi inşa edilebilmesinin mevcut durumda mümkün olmadığı ortaya çıktı. 

MalatyaPark Alışveriş Merkezi'nin mimarisini tamamlayacak şekilde projelendirilen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da “Ne Selçuklu, ne Osmanlı mimarisine benziyor.” diye  eleştirdiği cami projesi için proje yenileme çalışmaları başlatılırken, mevcut mülkiyet durumunda, özel şahısların sözkonusu arazi üzerinde herhangi bir inşaat çalışması başlatmasının mümkün olmadığı öğrenildi.

Mehmet Kavuk’un cami yaptırmak istediği Malatya Belediyesi yanındaki miting alanı halen Malatya Belediyesi’ne ait. Malatya Belediyesi bu arsayı cami için de olsa özel şahıslara devretme yetkisine sahip değil. 

Dolayısıyla caminin yapılabilmesi için bu arsanın önce Maliye Bakanlığı’na devredilmesi, Maliye Bakanlığı’nın da belediyeden devraldığı arsayı Diyanet İşleri Başkanlığı’na bedelsiz olarak vermesi gerekiyor. 

Başbakan Erdoğan ile birlikte geçtiğimiz hafta sonu Malatya’ya gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyu kendisine ileten işadamı Mehmet Kavuk’a “Bu konu ayaküstü netlik kazanamaz. Siz dilekçenizi verin. Biz çözmeye çalışalım” cevabını verdi. 

Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cami yapımına yönelik bakış açısını ve Maliye Bakanı ile işadamı Mehmet Kavuk arasındaki arsa devri diyalogunu yazdı: 

İşte “Malatya’ya 10 bin kişilik bir sembol cami iyi olur” başlıklı o yazı: 

"Malatya Valisi Vasip Şahin’in Anemon Otel’de verdiği yemekte kentin işadamlarıma seslenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendisine yazılı iletilen sorulardan birini okudu:

- Malatya mitingini gerçekleştireceğiniz alanda bir hayırsever tarafından cami yaptırılacak. Eğer cami yapılırsa o alan daralacak. O caminin oraya yapılmasına müsade etmeyin.

Erdoğan, soruyu okuduktan sonra salona döndü:

- Miting sırasında meydana bakarız. Caminin o alanı ne kadar daraltacağını inceleriz. Sonra da camiyi yaptıracak hayırsever vatandaşımızla konuşuruz.

Yanımda oturan Yeşilyurt’un AK Partili Belediye Başkanı Mehmet Kavuk gülümsedi:

- Bu soruyla bizi kastediyorlar.

- Sözü edilen cami, sizin adınıza yapılacak olan mı?

- Evet. Çocuklarım benim adımı verecekleri bir cami yaptıracaklar.

Başbakan, cami konusunu şu dilekle o an için kapattı:

- Malatya’nın şehir merkezinde, herkesin kolayca ulaşabileceği 10 bin kişilik sembol bir camiye ihtiyacı var.

Vali Şahin, aynı gün akşam Başbakan Erdoğan’ı Ramada Altın Kayısı oteldeki yemekte ağırladı. Yemeğin sonunda Mehmet Kavuk, kendisi adına yaptırılacak caminin projesini Başbakan Erdoğan’a sundu.

Erdoğan, mimar Nevzat Sayın’ın çizdiği projeyi inceledi:

- Cami kaç kişilik olacak?

Kavuk yanıtladı:

- 6 bin kişilik efendim.

Başbakan, projeyi inceledi, kararını verdi:

- Tamam, camiyi oraya yapın ama projenizi beğenmedim. Proje konusunda yeniden çalışın.

Ahmet Çalık, doğduğu ilçenin Belediye Başkanı olan Mehmet Kavuk’a destek olmaya çalıştı:

- Sayın Başbakanım, Mehmet Bey’le proje üzerinde yeniden çalışırız.

Mehmet Kavuk, salondan çıkarken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e elindeki dilekçeyi uzattı:

- Tam da “kuş taşa çarpmış” gibi bir durum oldu. Bu dilekçeyi sizin için hazırlamıştık. Caminin yapılacağı arsanın belediye tarafından önce size devredilmesi gerekiyor. Sizin de Diyanet İşleri Başkanlığı’na devretmeniz lazım.

Şimşek, tam kavrayamadı:

- Arsayı size satacak mıyız?

Kavuk duraksadı:

- Cami yapacağımız arsayı parayla mı satacaksınız?

Şimşek, konunun ayaküstü netlik kazanamayacağını belirtti:

- Siz dilekçenizi verin. Biz çözmeye çalışalım.

Kavuk’a caminin maliyetini sordum:

- 10 milyon dolarlık bir proje.

Başbakan’a itiraz için sorulan soru, Mehmet Kavuk’ın adını taşıyacak caminin önünü açtı."

MAKET FOTO: Başbakan Erdoğan'ın mimari projesini camiye benzetemediği "Mehmet Kavuk Camii" ve inşa edileceği alanla ilgili maket fotoğrafı..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız