SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Pardon" Dememek İçin..

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:32:33
A- A+ PAYLAŞ

BÜYÜKŞEHİRİN KÜÇÜK DÜŞÜNENLERİ II.

(Acemiler Mangası)

Mustafa Bahadır ALTAŞ

SM.Mali Müşavir 

mba444@mynet.com  

Geçtiğimiz yıl 26 Mayıs 2012 tarihinde malatyahaber.com’da da yayınlanan "Turgut Özal Bulvarı mı? Ankara Caddesi mi?" başlıklı yazımda “Turgut Özal Bulvarı” olarak bildiğimiz yerin Malatya Belediyesi adres kayıt sisteminde “Ankara Caddesi” olarak yer aldığını gördüm ve çok şaşırdım diye yazmıştım,  bu konu basında yer almasına rağmen ilgililerden hiçbir açıklama gelmemişti. Aradan geçen bir yıllı aşan bir süre sonrasında malatyahaber.com sitesinde yer alan bir haber üzerine “İnönü Caddesi” olarak bildiğimiz caddenin isminde de “Çamlıca Caddesi” olarak değiştirildiği öğrendim. 22 Temmuz 2013 tarihinde kaleme aldığım “Ahde Vefa” başlıklı yazımda, bu değişikliklerin her zaman Malatyalı olmalarından gurur ve onur duyduğumuz Türkiye Cumhuriyeti 2.Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve 8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a yapılan bir haksızlık olduğunu dile getirdim.

Malatyahaber.com ve Malatya Bakış Gazetesi'nin bu konudaki ısrarlı takibi ve eleştirileri üzerine Malatya Belediye Başkanlığı tarafından yapılan yazı açıklamada;   

"Son günlerde bazı basın yayın organlarında cadde ve sokak isim değişikliği ile ilgili olarak, bilgi eksikliğinden kaynaklandığı düşünülen bir takım yazılar ve beyanlar üzerine, aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

Gerek yazılı gerekse de sözlü olarak daha önce birçok kez açıklandığı gibi, 5393 Sayılı Belediye Kanunu, 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu, Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelik ile Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği’ne göre, ülkemizde adres bileşenlerinin tanımı yeniden yapılarak ‘adres’e bir standart getirilmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanunu, Adres ve Numarataj Yönetmeliği’nin 11. maddesi “aynı ad ve numara birden fazla mahalle, mevki, küme evleri, meydan, bulvar, cadde ve sokaklara verilemez.” hükmü gereğince, ilimiz mahalle sınırları ile cadde ve sokak isimleri ilgili yasalar ve yönetmelikler doğrultusunda yeniden belirlenmiştir." denilmekte ve devamında, 

"Cadde sokak isimleri ile ilgili olarak alınan Meclis kararı doğrultusunda eski cadde sokak isimleri numarataj yönetmeliğine uygun şekilde değiştirilmiştir. Örneğin; Akpınar Caddesi-Tarihi Akpınar, Atatürk Caddesi-Kışla Atatürk, İnönü Caddesi ise İnönü Mahallesinden dolayı mükerrer olduğu için Çamlıca Caddesi olarak değiştirilmiştir.

Belediyemiz tarafından ayrıca Tevfik Temelli Caddesi ile İsmetpaşa Caddesinin isminin değiştirildiği iddiaları da asılsız olup, bu caddelerin ismi değişmemiştir. Yine Milli Egemenlik Caddesinin ismi ise Emeksiz Caddesi olarak değiştirilmiştir.

Çevre Yolu Polis Okulu ile İstasyon Kavşağı arasındaki kısmın isminin ‘Özal Bulvarı’ olarak resmi kayıtlara geçirilmesi için gündeme alınmasıyla ilgili çalışmalar ise devam etmektedir (Turgut Özal ismi ile Mahalle bulunduğundan, mükerrer olmaması için Özal Bulvarı isminin verilmesi düşünülmektedir)." .(kaynak.http://www.malatyahaber.com)

şeklinde bir açıklama yapılmıştır. 

Yine basından takip ettiğimiz kadarı ile 1 Ağustos 2013 tarihinde yapılan Malatya Belediye Meclisi toplantısında konunun duyarlı meclis üyeleri tarafından dile getirilmesi üzerine gündeme gelen bu konu ile ilgili belediye adına yapılan açıklamada, 

"Bu konudaki kanunun herkesçe farklı yorumlandığı gerekçesiyle bazı isimlerin birden fazla cadde ve sokağa veya mahalleye verilip verilmeyeceği konusunda Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden görüş istediklerini söyleyerek ‘Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü bize, aynı isim bir mahalleye ve aynı mahalledeki bir sokağa verilebilir ama aynı isim birden fazla mahalleye, birden fazla caddeye birden fazla meydana verilemez dedi. Bize bu konuda görüş bildirdi ve biz önümüzdeki günlerde bu ve birkaç konuda meclisi olağanüstü toplantıya çağırmayı düşünüyoruz. Bu konuları görüşüp karara bağlayacağız. İsmet İnönü ismi yeniden eski caddeye verilecek ve Turgut Özal ismi de kayıtlarda Ankara Caddesi olarak görünüyor orası da Turgut Özal ismi olacak’ dedi.".(kaynak.http://www.malatyahaber.com)

Yukarıda özetlemeye çalıştığım, Malatya’da yer alan 2 bin 511 (veya 2.509) adet cadde/ bulvar ve sokakta isim değişikliği sürecinde Malatya Belediyesi’nin başından sonu kadar yapmış olduğu çalışma ve açıklamalarının birbiri ile çeliştiği, yaptıkları açıklamaları ile kendilerini tekzip ettikleri bu konuda eleştiride bulunanlarının konuyu siyası olarak değil Malatya için gündeme getirdiği, bu konudaki siyasi operasyonun belediyece yapıldığı açıkça görülmektedir.

Son olarak basında yer alan bir haber üzerine Malatya Belediye Meclisi, 14 Ağustos Çarşamba günü saat 14.00 de olağanüstü toplanacağı toplantı gündeminin ise; cadde sokak isim değişiklikleri ve çocuk parkına isim verilmesi hakkındaki ilgili komisyon raporları ile imar konularının yer alacağı belirtilmektedir.(kaynak.http://www.malatya.bel.tr)

Bu konunun eleştirisel açıdan değerlendirilip çözüm noktasında ele alınmasını takdir ile karşılıyorum. Umarım daha önce düşülen hatalara düşülmez, bu konuda görevlendirilen memurların (okuduğunu anlama ve algılama sorunlu) akıllara ziyan yorum ve anlamaları doğrultusunda bir karar alınmaz.

Malatya Belediye Meclisi Çarşamba günü yapacağı olağanüstü toplantısı öncesi bir uyarı yine yanlış içinde olmayın ve Malatya’nın Büyükşehir olduğunu unutmayın. 

Takip ettiğimiz kadarı ile bu çalışma büyükşehir olmadan önceki Malatya’nın mahalle, cadde/bulvar ve sokaklarını kapsamakta. Bilindiği gibi 6360 sayılı kanunla Malatya Büyükşehir statüsüne kavuştu ve 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak yerel seçimleri sonrasında yasal olarak Büyükşehir olacak yani dün sadece Malatya varken yarın Yeşilyurt, Gündüzbey, Yakınca, Bostanbaşı, Şahnahan, Topsöğüt, Dilek, HanımınÇiftliği, Battalgazi, Orduzu, Beydağı, Hasırcılar gibi beldeler ve merkeze bağlı köylerde bu kapsamda değerlendirilecek. 

Bu nedenle aceleye getirip yine pardon deme durumunda kalmayın.

Bizde söylemesi… 

(Teşekkür; Malatya belediyesi adına yapılan açıklamalarda bu konuda yazmış olduğum yazılarda yer alan bilgilerin doğruluğunu farkında olmadan teyit ettikleri içinde ayrıca teşekkür ederim.)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız