SON DAKİKA
SON DEPREMLER

PARDUS Tanıtılacak

A- A+ PAYLAŞ

Emniyet Müdürlüğü, TÜBİTAK tarafından geliştirilen işletim sisteminin tanıtımı amacıyla bir seminer düzenlendiğini, 19 Mart'taki seminerin herkese açık olduğunu duyurdu.

Emniyet Müdürlüğü'nden konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:

"Konunun uzmanları insanlık tarihini, tarım, sanayi ve en son içinde bulunduğumuz dönemi ise bilgi çağı olarak ifade etmektedirler. Daha önceki dönemleri yaşamakta ve yakalamakta geç kalan ülkemiz insanları, bu durumun getirdiği sıkıntıları fazlasıyla yaşamışlardır. Ülkemizin geleceğinde bu tür sıkıntıların yaşanmaması için çağımızın, yani bilişim çağının gereklerine bir an önce uymamız ve aktif bir parçası olmamız gerektiği aşikârdır.

Bu kapsamda bilişim çağının sadece tüketicisi değil aynı zamanda üreticisi konumuna da gelmemiz için çalışmaların yapılması ve yapılan bu çalışmalara gerekli desteğin merkezi ve yerel yönetimlerce ve de gerekse vatandaşlarımız tarafından verilmesi gerekmektedir. Bilişim ürünlerinin ve özelde de yazılım ürünlerinin üretilebilmesi için çok büyük yatırımlar gerekmemektedir. İyi eğitim görmüş personel ve bir bilgisayar ile bu tür üretim işleri yapılabilmektedir. Ülkemizin işsiz genç nüfusu da dikkate alındığında, çok önemli bir potansiyelin oluştuğu görülecektir.

Bilgi çağının olmazsa olmazı olan bilişim sistemleri konusunda neredeyse tümüyle dışarıya bağımlı bir konumdayız. Bu konuda ülkemizde yapılabilecek en iyi yatırımın yazılım yatırımı olacağı görülmektedir. Bir bilgisayar sistemindeki en önemli yazılım unsuru ise işletim sistemi ve ofis yazılımlarıdır, bunlara ek olarak günümüzde artık virüs koruma yazılımları da bilgisayarların ayrılmaz parçası haline gelmiştir.

Bu gün itibari ile evde kullanılacak bir bilgisayar için 400TL civarında bir yazılım harcaması yapmak gerekmektedir. Bir iş yeri kullanıcısı için ise bu rakam 800 TL’yi bulmaktadır. 2010 yılı için yapılan tahminlerde ülkemizde yaklaşık 15 milyon bilgisayar olması beklenmektedir. Bütün bilgisayarların en düşük konfigürasyon(400 TL) ile kurulduğu düşünüldüğünde dahi 15 milyon X 400 TL=6 milyar TL’lık bir harcama yapılıyor/yapılacak manasına gelmektedir. Ekonomik boyutunun yanında, bu bağımlılık aynı zamanda güvenlik zafiyetleri de oluşturabilmektedir. TSK bu konuda çalışmalarda bulunmuş ve bazı birimlerinde PARDUS kullanımını zorunlu hale getirmiştir.

Ülkemizde bilimsel araştırmalardan sorumlu kuruluş olan TUBİTAK bu gerçekleri de göz önüne alarak, PARDUS adı altında ülkemize ait bir işletim sistemi geliştirmiş bulunmaktadır. Ofis yazılımları ile birlikte, gerekli diğer yazılımları da ekleyerek, ücretsiz olarak dağıtmaktadır.

Kurumlarımız ve halkımızın en azından kullanarak ta olsa bu çalışmalara destek vermesi ve çocuklarımızın “bir zamanlar bizimde bir işletim sistemimiz varmış ama kullanmamışız/kullandırmamışlar” diyerek, bizleri iyi olmayan bir şekilde yad etmelerini önlemek için, kullanıcıları bilinçlendirmek gerekmektedir.

Bütün bu bilgiler ışığında Emniyet Müdürlüğümüz TUBİTAK ile iletişime geçmiş ve PARDUS işletim sisteminin tüm Malatya ilinde tanıtımının yapılmasını istemiştir. TÜBİTAK yetkilileri 19 Mart 2010 tarihinde ilimizde bu tür bir seminer vermeyi kabul etmişlerdir.

19 MART 2010 tarihinde saat 15:00 da belediye konferans salonunda yapılacak tanıtım seminerine tüm halkımız davetlidir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız