SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Pasaportta Yeni Sistem

A- A+ PAYLAŞ

Pasaportların ICAO standartlarına uygun olarak yeniden düzenlenmesi çalışmalarının ardından yeni sistemin başlatılması nedeniyle Emniyet Müdürlüğü, kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik bir açıklama yaptı.

Emniyet Müdürlüğü'nün konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Ülkemiz Pasaportlarının Uluslar Arası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) standartlarına uygun şekilde yeniden düzenlenmesi çalışmaları sonunda 01 Haziran 2010 tarihinde yeni sisteme geçilmiştir.

Eski tip pasaportlar en geç 24 Kasım 2015 tarihine kadar geçerli olup ancak vatandaşların bu pasaportunu yeni tip pasaportlarla değiştirmek istemesi halinde vatandaşın yeni tip pasaport müracaatı alınacaktır.

Yeni Tip Pasaportlarda İstenilecek Belgeler:

A-Biyometrik Özellikte Vesikalık Fotoğraf:
Yeni Tip Pasaport Uygulama Talimatında Fotoğraflar aşağıdaki şekilde olacaktır.
Pasaport Kanununun 17.Maddesine istinaden Vatandaşlarımızdan İstenilecek Fotoğraflar:
1- Son altı (6) ay içinde Uluslar Arası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) standartlarında çekilmiş vesikalık fotoğraf olacaktır.
2- Yüz fotoğraf üzerinde ortalanmış, çene ucundan saçların başladığı bölgeye kadar sağ ve sol yüz hatları tamamen görünür olacaktır.
3- Yüz kısmın yüksekliği 32 ile 36 mm arasında olacak, fotoğrafların yüzde 70 ile 80’ini kapsayacaktır.
4- Baş öne eğik veya herhangi bir tarafa dönük olmayacak, nötr bir yüz ifadesiyle ağzı kapalı olarak çekilmiş, açık fon (nötr gri tonda veya beyaz) ve desensiz olacaktır.
5- Kişinin yüz kısmı saç modeliyle birlikte tamamen görünür olacaktır.
6- Fotoğrafta leke ve bükülmeler olmayacaktır.
7- Fotoğraftaki renkler nötr olacak ve yüzün doğal renklerini yansıtacak, fotoğraf doğrudan kameraya bakarken çekilecektir.
8- Gözler açık ve iyi görünür (kırmızı göz olmayacak) şekilde, gözlerin önü saç veya gözlük çerçevesiyle kapatılmamış olacak, güneş gözlüğü veya gözlük camı üzerinde yansımalar olmayacaktır.
9- Küçük çocukların da biyometrik fotoğrafları bu hususa dikkat edilerek çekilmiş olacaktır.
10- Açık renk saçlarda mümkünse orta tonda, gri koyu renk saçlarda da tercihen açık gri fon olacak, fonda gölgeler oluşmayacaktır.
11-Işık yüze eşit ölçüde yansıtılacak, yansıma veya gölgeler bulunmayacaktır.
12- Fotoğraf çekilirken şapka, pipo, oyuncak, v.b.olmayacaktır.
13- Başörtülü vesikalık fotoğrafta yüz, çene ucundan alına kadar görünür olacak,
14- 35x45 mm ebadında renkli olmak üzere 2 adet fotoğraf istenecektir.

B-Nüfus Hüviyet Cüzdanı:
1- Pasaport almak isteyen her vatandaş pasaport müracaat aşamasında T.C. Kimlik numarası bulunan fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanlarını ibraz edecektir.
2- 15 yaşından küçük olanlardan fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı talep edilmez ancak bu fotoğrafsız nüfus hüviyet cüzdanlarında T.C.Kimlik numarası bulunması şarttır. 15 yaşından büyük olanların fotoğrafsız nüfus hüviyet cüzdanları ile T.C. kimlik numarası olmayan nüfus Hüviyet cüzdanları müracaat aşamasında kabul edilmeyecek, bu durumda olan vatandaşlarımız Nüfus Müdürlüklerine yönlendirilecektir.
3- 08.12.2006 tarihli ve 26370 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kimlik Paylaşım Sistemi Uygulama Yönetmeliğinin 5. maddesinde (Sistem veri tabanındaki veriler; Türk Vatandaşlığının ispatında ve belgelendirilmesinde esas olduğu kadar kişinin kimliği, medeni hali ve aile bağlarının belirlenmesinde de temel resmi bilgilerdir. Bu veriler aksi sabit oluncaya kadar geçerlidir.
Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Kamu Hizmeti veren kurumlar kişi ile ilgili olarak tuttukları bütün kayıtlarda ve yaptıkları işlemlerde kişinin kimliğine ilişkin bilgileri sistem ve veri tabanına uygun olarak tesis ederler hükmü bulunmaktadır.
4- Bu itibarla; pasaport talebinde bulunan vatandaşlarımızın ibraz ettikleri nüfus cüzdanındaki bilgileri ile Kimlik Paylaşım Sistemindeki bilgilerin farklı olması durumunda KPS veri tabanındaki bilgiler esas alınacak, bu durumda olan vatandaşlar nüfus cüzdanlarını değiştirmeye yönlendirilecektir.

C-Pasaport harç bedelinin yatırıldığına dair Maliye’den alınacak dekont.

Harç Bedeli, 01.01.2010 yılı itibariyle Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan ve halen geçerli olan bedellerdir.

6 Aylık 126.05-TL
1 Yıllık 180.15-TL
2 Yıllık 304.00-TL
3 Yıllık 434.80-TL
5 Yıllık 616.30-TL’dir

D- Pasaport defter bedelinin yatırıldığına dair dekont

Defter Bedeli, 01.01.2010 yılı itibariyle Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan ve halen geçerli olan bedeldir. (138.00-TL’dir)

E- Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu (PVSK)’na uygun olarak alınacak parmak izi.

Ayrıntılı Bilgi İçin Web Adresimiz: epasaport.gov.tr"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız