SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Patent İçin Başvurdu

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:29:37
Patent İçin Başvurdu
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da evlerinin mutfağında kalp, balık ve baklava şeklindeki kalıpları kullanarak kayısından şekerleme üreten genç mühendis Mehmet Taner Kadak (27), bu ürünü için patent başvurusu yaptı. 

Kadak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balıkesir Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduğunu, daha sonra Amerika'da Wilmington Üniversitesi'nde işletme alanında yüksek lisans yaptığı söyledi. 

Amerika'da 2 yılı dil eğitimi olmak üzere 4 sene kaldığını belirten Kadak, okuduğu bölüm gereği yeni şeyler üretebilmek için uğraştığını, bu kapsamda ''Yaş Kayısıdan Steril Ortamlarda Kalıplama Yöntemini Kullanarak Kuru Kayısı Üretimi'' adlı proje üzerinde çalıştığını aktardı. 

Projeyle kayısıdan şekerleme yapmak için de bazı yöntemler denediğini dile getiren Kadak, çekirdeklerini çıkardığı yaş kayısıyı bir kap içerisinde mikserle bulamaç haline getirdiğini, daha sonra kaynattığı bu bulamacı kalıplara döktüğünü ve fırında kuruttuğunu kaydetti. 

Kayısının kuruma aşamasında kalp, baklava ve balık şeklinde kalıplar kullandığını anlatan Kadak, paketlenen kayısının şekerleme olarak servis edilebildiğini söyledi. 

Kadak, kayısının şekerlemeye dönüşen halinin ''kurutulmuş gıdalar'' ya da ''şekerleme'' sınıfında satışa sunulabileceğini ifade ederek, ''Ürünümüz patent sürecinde. Türkiye Patent Enstitüsü'ne başvurduk. Kurum, böyle bir ürünün Türkiye'de üretilmediğini belirledi. Yurt dışında böyle bir ürünün var olup olmadığına bakılıyor. Yurt dışında da üretilmemişse patentini alacağız'' dedi. 

Ürünün prototiplerini evde annesinin mutfağında ürettiğini anlatan Kadak, bu ürünün sanayiye aktarılması için de makine tasarladığını söyledi. Kadak, ''Birkaç makinenin işini yapacak olan bu makine için bir miktar bütçe gerekli. Onların çalışmalarını da yaptık. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) ortak yürüttüğü uygulamalı girişimcilik eğitimine katıldım. KOSGEB'in hibe programları, inovasyon ve ARGE destekleri var. Bunlara başvurmayı düşünüyorum'' diye konuştu. 

Mehmet Taner Kadak, geliştirdiği ürünün el değmeden, steril ortamda üretilmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Makinede üretim, maliyeti düşürecek. Kuru kayısının üretimini biliyorsunuz. İnsanlar tek tek her bir kayısıyı elden geçirerek içindeki çekirdeği çıkartıp bir düzeltme işleminden geçiriyor. Bunların hepsi maliyet, aynı zamanda zaman istiyor. Biz ürünümüzü makineleştirirsek hem süreyi, hem insan gücünü, dolayısıyla maliyetleri düşürmüş olacağız'' ifadelerini kullandı 

Şekerleme kayısı yapımı için vişne, zeytin gibi ürünlerin çekirdeklerini çıkarmak için kullanılan palper makinelerine benzer bir makine gerektiğini dile getiren Kadak, kayısının çekirdeğini çıkarırken bulamaç haline getirebilecek bir makine tasarladığını söyledi. 

Kadak, hepsi birbirine entegre, çekirdekleri çıkaracak, kayısıyı ezme haline getirecek, ısıl işlem uygulayacak, dolum yapacak ve kurutacak bir makine üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız