SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Patlama Malatya'da Değilmiş!...

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:37:40
Patlama Malatya'da Değilmiş!...
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da paniğe neden olan Adıyaman'ın Çelikhan ilçesindeki patlama ile ilgili olarak Malatya Valiliği'nin yaklaşık 5 saat sonra yaptığı açıklama eleştirilere yolaçtı.

Şehirde yaşayan bir çok insanı tedirgin eden patlamanın Malatya Valiliği tarafından fazla önemsenmediği görüldü. Valiliğin açıklamayı geç yapması nedeniyle doğru bilgi alamayan vatandaşlar arasında çeşitli iddialar ortaya atıldı. Bu iddialar arasında, Füze Savunma Sistemi'nin bombalanmasından tutunda, kireç fabrikasında patlama meydana geldiği, tüp patladığı, doğalgazın patladığı, bir uçağın ses duvarını aştığı, şehirdeki bir mahalleye bomba konulduğu yer aldı.

Açıklamanın Önemini Sonradan Anladılar

Patlamanın duyulmasıyla panikleyen vatandaşlar, durumu öğrenmek için resmi kurumları ve basın kuruluşlarını aradılar. Resmi açıklama olmadığı için vatandaşa tam bilginin ulaştırılamaması da iddiaları ve beraberinde tedirginliği daha da artırdı. Durum patlamadan yaklaşık iki saat sonra ulusal basının internet sitelerinde de yer almaya başladı. Böylesine önemli bir konuda vatandaşları bilgilendirmenin önemini geç anlayan Valilik yetkilileri, basın kuruluşlarına gayet özensiz hazırlanmış, herhangi bir bülten numarasının yer almadığı ve yetkili bir kişinin imzasının olmadığı adeta düz yazı niteliğinde bir açıklama yaptı. Öyleki; patlama ile ilglili açıklama,  kısa bir süre önce hizmete giren ve bir çoğu rutin konulardan oluşan 'Basın Bilgilendirme ve Dosya Transfer Sitesi'nde bile yer almadı.

"Çelişkili Açıklamalar"

Valilik açıklamasında; patlamanın Malatya sınırlarında olmadığı ifade edilerek; "İlimizle bir ilgisi bulunmamaktadır." denilip; basit bir konuymuş gibi geçiştirildi. Valilik açıklamasında ayrıca patlamanın Çelikhan-Yeşilyurt yolunun çalışmaları sırasında olduğu duyurulurken, bölgede çalışma yapan firmanın yetkilisi son günlerde dinamitli bir çalışmanın olmadığını söyledi. Çok geçmeden Çelikhan Kaymakamlığı'ndan alınan bilgiler de firma yetkilisini doğrular nitelikte idi. Kaymakamlık yetkilileri, dinamit patlatılması olayının Çelikhan'da olduğunu ancak Yeşilyurt yolunda değilde başka bir yerde yapıldığını söylediler. Kaymakamlık yetkilileri patlamanın izin dahilinde yapıldığını da belirttiler.

Kontrollü Patlamaymış!..

Koca bir şehirde korkulu anlar yaşanmasına neden olan patlamanın böylesine basit ifadelerle anlatılması, vatandaşların da tepkisine yol açtı. Vatandaşlar arasında; yaklaşık 50 kilometre uzaktaki yerleri sallayan, dükkân vitrinlerindeki camları titreten, bazı kesimlerdeki evlerin iç kapılarını bile harekete geçiren böylesine büyük çaptaki patlamanın 'kontrollü bir patlama' olarak nitelendirilmesinin sorumsuzluk olduğu görüşü hakim oldu.

Patlamanın olduğu günün akşam saatlerinde ise Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Cemal Akın ile Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır tarafından patlamanın Malatya için oluşturduğu büyük riski ortaya koyan değerlendirmeler geldi.

Akın, "Risk Büyük"

Malatya Belediyesi'nin Eski Başkanı olan Milletvekili Akın, değerlendirmesinde; "Durumu Karayolları ve Devlet Su İşleri yetkililerine ilettik. Bölge, Malatya için çok önem arz eden bir bölge. Bu bölgede faaliyet gösteren maden ocakları ile ilgili olarak birçok mücadelemiz olmuştu. Malatya’dan ruhsat alamayan maden ocakları Adıyaman’dan ruhsat alarak çalışmalarını sürdürmeleri üzerine başlattığımız hukuki mücadeleleri de kazandık. Bölgede yapılacak bu tür çalışmalarda çok dikkatli davranılmalı. O nedenle bu tür faaliyetlere asgari düzeyde müsaade edilmeli. Gündüzbey’de bulunan içme suyu kaynağı cazibe ile yaklaşık 600 bin insanın içme suyu ihtiyacını karşılıyor. Bölgede yapılan çalışmalarda çok dikkatli davranmalı. Aksi halde içme suyu kaynağımızın kaybolmasına veya istikamet değişikliğine neden olur. Her iki halde de Malatya büyük risk altındadır” ifadelerini kullandı.

Karayolları Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi ise; “Konunun önemini biliyoruz. İlgili tüm birimlerimizi toplayarak gereken hassasiyeti göstermelerini sağlayacağız” dedi.

Başkan Çakır, "Birine Çarptık Sandım"

" Maden ocakları içme sularımız için büyük tehdit oluşturuyor, bu soruna kalıcı bir çözüm bulmalıyız. ” diyen Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise patlamanın neden olduğu sarsıntıyı araçta hissettiğini söyleyerek, "Birine mi çarptık diye kaygılanmaya başladım. Fakat çarpma yoktu. Patlama o kadar şiddetliydi yani. Gerçekten çok endişeliyiz. 600 bin civarında insanın içme suyu o bölgeden karşılanıyor. En fazla maden ocaklarının bulunduğu bölge de orası. Maden ocakları su kaynakları için büyük tehlike oluşturuyor." diye konuştu.

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız