SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Pazara Kayısı Getirmeyin"

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:29:11
A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya’nın dünyaca meşhur kuru kayısısının fiyatı bugünlerde taban yapınca, üretici kara kara düşünmeye başladı. 
 
Ticaret Borsası verilerine göre, birinci kalite kuru kayısı 27 Haziran 2012’de 6,5 TL’den satılırken, bu fiyat 3 Temmuz 2012’de 6 TL’ye, 9 Temmuz 2012’de 5 TL’ye, 12 Temmuz 2012’de 4,5 TL’ye ve 25 Temmuz’da 4 TL’nin altına düştü.
 
Bu yıl tahmini yaş kayısı rekoltesi 600 bin ton, kuru kayısı rekoltesi de yaklaşık 150 bin ton olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından açıklanmıştı. Rekolte yüksekliği nedeniyle ıskarta denilen meyve suyu fabrikalarına verilen yaş kayısı, meyve suyu fabrikaları tarafından kilosu 20 kuruşa alınırken, bunun işçi parasını dahi çıkarmadığı belirtildi. Rekolte yüksekliği ve ihracatın artmaması nedeniyle fiyatların düştüğünü söyleyen üreticiler, ihracatın ve iç tüketimin arttırılması gerektiğini vurguladılar.
Kayısının toptan alınıp satıldığı Ticaret Borsası’nda ise bugünlerde birinci kalite kuru kayısının 4 TL’nin altında satıldığı ifade edildi. Ticaret Borsası ilgilileri, henüz kuru kayısı piyasasının oturmadığını ifade ederek, "Belli bir aşamadan sonra fiyatlar oturur. Fiyatların oturmadığı bu günlerde üretici mecbur kalmadıkça pazara kuru kayısı getirmesin" diye konuştular.
 
Malatya’nın kuru kayısısı nedeniyle ülke ekonomisine yılda 350-400 milyon dolar döviz girdisi sağlanıyor. Kuru kayısı üretiminin yüzde 90’ını ihraç eden Malatya’da, 50 bin aile kayısıdan geçimini temin ediyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız