SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Pazarcılık Zor İştir"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:08:11
A- A+ PAYLAŞ

İki dönem Malatya milletvekilliği de yapan Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı konuşmada; "Pazar yerleri halkın kendisidir, halktır, bir hizmettir, halka hizmettir, hakka hizmettir. Hem halk var hem sabahın üçünde kamyonun sırtına mallarını koyan, sabahın altısında her gün bir pazardan pazara giden bir esnaf kesimi var ve akşam dokuzda kapandığı zaman, gene onları sırtlayıp, kamyon kasasına koyup yerine götürene kadar -bu adam- on iki oluyor, on ikide yatıp dörtte kalkan bir ekmek var, ekmek parası var. Bu ekmek parasına hepimiz saygılı olmak zorundayız. " dedi.

Milletvekili Aslanoğlu konuşmasında daha sonra şunları söyledi; 

"Sırtında malları koyan, sırtında malları taşıyan ve on altı saat çalışan bir ekmek var arkadaşlar. Diyoruz ki: “Bu bir sosyal hizmettir. Belediyeler bu hizmeti yapmakla görevlidir. Bunları kimseye teslim etmeyin, bunları özel sektöre teslim etmeyin, halkı da teslim etmeyin, pazarcıyı da teslim etmeyin. 

Önce özel sektöre devri vardı Komisyona gelirken. Ortak irade, oturduk hep beraber tartıştık, hep beraber, Pazarcılar Derneğiyle. Burada, Sayın Bakana ve Bakan Yardımcısına mantıklı bir öneri götürdüğümüz için… Mantıken yüzde 50’yi kabul ettiler ama biz bunun yüzde 100 olmasını isteriz. Yani pazarcıyı, halkı özel şirketin eline vermek farklı boyutlara götürür arkadaşlar; mallar pahalanır, pazar yerleri birilerinin eline peşkeş çekilir. Bu bir halka hizmettir.

Değerli arkadaşlar, pazarcılık kolay iş değil, bunlara saygı duymamız lazım. Kesinlikle bu insanlara saygımız varsa belediye kanalı ama biz yüzde 50’den daha fazlası konusunda Komisyon iradesi oluştururken hep beraber her şeyiyle belediyenin kontrolünde olacak bir yapının olması lazım Sayın Bakan. Aksi hâlde yarın sorunlar doğar, aksi hâlde belediyenin yüzde 51 olduğu bir şirket birileriyle iş birliği yapar Sayın Bakan. Gelin yüzde 100 yapalım. Şunu takdir ettik: “Boş olan, farklı amaçlarla tahsis edilen ama kullanılmayan yerler varsa belediyeler buraya geçici pazar yerleri yapabilir.” diye bir madde koyduk. Doğru bir maddeydi. Önemli olan, boş arazi duruyorsa pazarcıların kolaylıkla mallarını götürüp satabileceği bir alan yaratmak, güzel bir olguydu ama bunların modern olması lazım. Özellikle sabit pazar yerlerinin çok modern olması lazım halk açısından, pazarcı açısından ama sokak ortalarında kurulan pazar yerlerinin de çok iyi denetlenmesi lazım, daha disipline edilmesi lazım. Bazen yağmurda, çamurda bu insanların, hakikaten bu insanların hâlini bir görün, hepimizin yüreği sızlar. Sırtında o yağmurda o malları yüklerken, mallar telef olurken vicdanımız bazen sızlıyor.

Değerli arkadaşlarım, dediğimiz şu: Kimsenin eline bırakmayın halkı da pazarcıyı da. Bu bir halka hizmettir. Gelin bu önergemizi kabul edin. Komisyonda “yüzde 51, yüzde 50’den daha fazla” diye geçen ifadeyi, vicdanımızla hep birlikte bunu yüzde 100 yaparsak daha rahatlarız. Pazarcıları ve halkı kimsenin eline teslim etmeyelim."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız