SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Pedal Arkadaşım' Engelleri Aşıyor

0
Güncellendi - 2018-06-19 23:16:40
'Pedal Arkadaşım' Engelleri Aşıyor
A- A+ PAYLAŞ

Bisiklet gezginleri Ender Cebeci ve Melis Başak, “Pedal Arkadaşım” projesi kapsamında engelli vatandaşların bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için, tandem bisiklet ile engelli bireyleri de yanlarına alarak pedal çeviriyor. 55 ili kapsayan projede, bisiklet gezginleri, şehirlerdeki engelli derneklerini de ziyaret ederek, tandem bisikleti anlatıp, projeye destek sağlıyor.

  Bütün masalsı yolculuklar arpa boyu bir adımla başlar. Pedal Arkadaşım projesinin en temel çıkış noktası bir arpa boyundan bir pedal turuna sonrasında ise sıfatların, sınır çizgilerinin ötesinde bir yola ulaşma hedefini taşıyor. Tandem adı verilen iki kişilik bir bisiklet üzerinden pedal arkadaşlığı bilincini Türkiye’de yaygınlaştırmayı birlikteliğe, özgürlüğe, eşitliğe doğru ülkenin 5 bölgesini kapsayan proje kapsamında bisiklet gezginleri, 17 engelli pedal arkadaşıyla 10 bin kilometre pedal çevirecek.

  Projenin mimarlarından Ender Cebeci, "İstanbul'da tandem adı verilen bisikletleri önde gören arkada görmeyen arkadaşlar olarak gerçekleştiriyorduk. Bisikleti hem ulaşım aracı olarak hem de şehirlerarası yolculukta kullanıyoruz. Tandem bisikleti ayarladık, daha önceden görüşmüş olduğumuz arkadaşlarımız vardı. İl il gezerek, insanları projemize alıştırmak istedik. Her şey inanılmaz güzel gidiyor. Bu altı ay sonunda alnımızın akıyla projeyi tamamlamak istiyoruz" diyor.

  Cebeci, Kars'tan başladıkları projeyi Ege ve Marmara Bölgesi'nde tamamlayacaklarını belirterek, "Maddi imkanımız olmadığı için kendi ufak tefek malzemelerimizle yola çıktı. Karnımız doysun, kalacağımız bir yer olsun kafiydi. Kimi zaman benzinliklerde yatıyoruz. Engelli kardeşlerimizde bize eşlik ediyorlar. Bize saygı duyup inanıyorlar, bizde onlara inanıyoruz. Doğu Anadolu Bölgesi'ni bitirip, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne geçeceğiz, ardından da Akdeniz Bölgesi'ne geçeceğiz. Ege ve Marmara Bölgesi'yle turu tamamlamış olacağız. 55 şehirde aktiviteler yapacağız. Bu bizim idealimiz. Ayrımcılığı ortadan kaldırmak, engelli engelsiz sıfatlarını ortadan kaldırıp, engelsiz insanlarında bisiklete binebilmesini istiyoruz. Kars'tan yola çıktık. Görme engelli kardeşimiz trenle gelip bize katıldı. Erzurum'da gözlerini iki yıl önce kaybeden İsmail Odabaşıoğlu arkadaşımız bize katıldı. Erzincan, Kemaliye, Malatya ve Elazığ'a geldik. Toplamda 17 arkadaşımız bize eşlik etmiş olacak" diye konuştu.

  Üniversite öğrencisi Melis Başak ise İstanbul'da tandem bisiklet sayesinde birçok arkadaş edindiklerini belirterek, "Bu yola neden tandemle çıkmıyoruz diye düşündük, sadece büyükşehirlerde değil her şehirde tandem bisikleti kullanılsın, birlikte pedal çevrilsin, bir yerlere gidilsin diye yola çıktık. Her ilde engelli dernekleri ve bisiklet kulüpleri ile görüşüyoruz. Hem tandem bisikleti anlatıyoruz hem de neler yapabiliriz, sesimizi duyurabiliriz onun için bu projeyi başlattık. Yoldayız, bu amaçla başladık ve 5 bölgeyi dolaşacağız" dedi.

  'Mesele birilerini gezdirmek değil de tamamen birlikte gezmek' diyen Başak, "Tamamen birlikte bu projeyi yapıyoruz. Çadırı birlikte kuruyoruz, yemeği beraber yapıyoruz, bulaşığı hep beraber yıkıyoruz. Aramızda herhangi bir fark yok. Bizimle yolculuk yapan İsmail Odabaşıoğlu, karayollarıyla ilgili o kadar bilgi sahibiydi ki her yeri çok iyi biliyor. O bizi bilgilendirdi. Birlikte ilerliyoruz sadece biz onlara değil onlar bize daha fazla şeyler katıyor. Arkamızda görme engelli bir tarih öğretmeni arkadaşımız oldu, gittiğimiz ilin tarihini, coğrafi bilgisini anlatıyor" ifadelerini kullandı.

PROJENİN BİR AYAĞI MALATYA'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

  Projenin bir ayağı Malatya'da gerçekleştirildi. Bisiklet gezginleri Ender Cebeci ve Melis Başak ile görme engelli bisikletçi İsmail Odabaşıoğlu, Malatya Turgut Özal Özel Çocuklar Spor Kulübü'nün sporcularıyla bir araya gelerek, tandem bisiklet kullanımını öğretti.

  Kulüp başkanı Kazım Aydoğan, "Engelsiz pedal kapsamında Türkiye turu yapan Ender Cebeci, Melis Başak ile İsmail Odabaşıoğlu çocuklarımızla bir araya geldiler. Engelli sporcularımıza hem tandem bisikleti tanıttılar hem de eğitim verdiler. Faydalı bir eğitim oldu" dedi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız