SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Peki Bunlar Ne?!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:38:23
Peki Bunlar Ne?!.
A- A+ PAYLAŞ

Şehir merkezindeki çeşitli sokaklarda yol ve kaldırım düzenlemesi kapsamında kesmedik ağaç bırakmayan Malatya Belediyesi’nin 2011 yılının Aralık ayında yaptığı ihale ile astronomik fiyatlarla satın aldığı milyarlık fidanlar aradan geçen 1.5 yıla rağmen büyük bölümü kurumaya terk edilirken, belediye yaptığı açıklamada, milyarlık çitillerin yarıya yakınının dikildiğini duyurdu.

2012 yılının yaz ayında Çarmuzu yolunda yaşları 60- ile 70 arasında değişen 200’ü aşkın çınarı 2 saatte odun haline getiren, kaldırım ve yol düzenlemesi adı altında son olarak Sağlık Caddesi’ndeki ağaçları kesen Malatya Belediyesi, yaklaşık 1.5 yıl önce  ‘Boylu Fidan Alım’ ihalesi ile bir inşaat firmasından KDV dahil yaklaşık 2 milyon 250 bin TL ödeyerek satın aldığı Diş Budak, At Kestanesi, Erguvan, Japon Kurtbağrı, Ağaç Hatmi, Zakkum ve Oya ağacından oluşan 2 bin 155 ağaçtan,  bin 132 tanesinin şehrin çeşitli yerlerine dikildiğini duyurdu. Oysa fidanların büyük bir kısmının Park Bahçeler Müdürlüğü’nün bahçesinde atıl vaziyette beklediği görüldü (Yukarıdaki fotoğraf, söz konusu bahçeden bugün çekildi). Uzmanlar, zaten geçen yıl ağaç dikme mevsiminde dikilmeyen ve kışla birlikte canlılığını büyük oranda yetiren fidanların, yeni sezonda da dikilmemesi halinde kuruyacağına kesin gözüyle bakıyor. 

Malatya Belediyesi geçtiğimiz yıl ‘Boylu Fidan Alım’ ihalesi düzenlemiş ve tanesi 1858 TL’ye 15 adet Ağaç hatmi, tanesi 1180 TL’ye 300 adet Oya Ağacı, tanesi 991 TL’ye 300 adet Baston Formlu Zakkum, tanesi 826 TL’ye 480 adet Erguvan, ve tanesi 472 TL’ye 600 adet Japon Kurt Bağrı ağacı satın alarak toplamda 2 milyon 250 bin TL ödemişti. 

Malatya Belediyesi satın aldığı bu ağaçlardan sadece bin 132 adedinin dikildiğini bunun yanı sıra ihale kapsamında olmayan 202 adet çınar, 71 adet top olmak üzere toplam 1405 adet yetişkin ağacın cadde ve sokaklara dikildiğini bildirdi. Geriye kalan 1000 adet pahalı fidan ise henüz duruyor. Uzmanlar ise ağaç dikme sezonunun yaklaştığı şu günlerde zaten üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçen fidanların geriye kalanlarının dikilmemesi durumunda geri dönüşü olmayacak şekilde kuruyacağı uyarısında bulunuyor.

Malatya Belediyesi’nin ağaç dikme çalışmasına ilişkin son bülteni ise şöyle:

"Ağaç dikim çalışmaları kapsamında son bir yılda 368 adet erguvan, 100 adet at kestanesi, 242 adet zakkum, 136 adet Japon kurt bağrı, 4 adet oya, 155 adet hatmi, 202 adet çınar, 71 adet top akasya ve 127 adet dışbudak olmak üzere toplam 1405 adet yetişkin ağaç cadde ve sokaklara dikildi.

Özellikle değişim dönüşüm ve yenileme çalışmaları kapsamında yapımı tamamlanan cadde ve sokaklardaki ağaçlandırma çalışmaları vatandaşların takdirini topluyor. 1405 adet yetişkin ağaç İsmetpaşa Caddesi, Melekbaba yolu, Taştepe, Çatyol, Göztepe caddeleri ile şehrin değişik cadde ve sokaklarına dikildi. 

Yetişkin ağaçlar, ayrıca bölge parkları ile yeni düzenlenen çeşitli kavşak ve yollarda da toprakla buluşturularak, kent estetiğindeki yerini aldı."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız