SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Peki Niye Oradaymış?!

A- A+ PAYLAŞ

"Liberal- Demokrat" olduklarını iddia eden bir grubun Küçük Millet Meclisleri adı altında çeşitli illerde düzenledikleri toplantılara ilişkin raporun açıklandığı basın toplantısına AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık da katıldı, ancak "Bunların hiçbiri karar değil. Bizim kararımız asla değil." demekten geri kalmazken, bu tavrı "Peki niye oradaydınız?" sorusunu sordurdu.

İHA'NIN HABERİ..
İhlas Haber Ajansı, söz konusu organizasyonun TBMM'deki basın toplantısıyla ilgili olarak Ankara mahreçli şu haberi servise koydu:

"Türkiye Küçük Millet Meclisleri (TKMM) Aralık raporunda yer alan ilginç öneriler Meclis'teki basın toplantısıyla açıklandı. Raporda, 'Sabiha Gökçen adı bulunduğu noktalardan çıkartılsın, Tunceli'nin adı Dersim olsun, Gadir Humm Bayramı tatil olsun, zorunlu din dersleri kaldırılsın, MGK Milli Savunma Bakanlığı'na bağlansın' gibi öneriler yer alırken, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, "Bunların hiçbiri karar değil. Bizim kararımız asla değil" dedi.

TBMM-TKMM Ortak Çalışma Grupları projesi çerçevesinde 24 ilde sivil toplum kuruluşları, siyasetçiler ve vatandaşların katılımıyla yapılan toplantılarda gündeme gelen konuların ve önerilerin yer aldığı ve TESEV tarafından hazırlanan Aralık Raporu, Meclis'te düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısına AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras da katıldı. Uras, siyasetin sadece siyasetçilere bırakılmayacak kadar ciddi bir konu olduğunu söyledi.

Türkiye'de siyasetin demokratikleşmesi açısından bu tür inisiyatiflerin önemli olduğunu ifade eden Uras, siyasetin, sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla şekillenmesi gerektiğini vurguladı. Uras, serada yetişmiş ve steril bir siyaset yerine halkla ve sivil toplum örgütleriyle buluşmuş bir siyasete ulaşılması gerektiğini dile getirdi.

Basın toplantısında Aralık Raporu'nda yer alan önerilere ilişkin bilgi veren TESEV Yöneticisi Ebru İlhan, toplantılarda yapılan önerilerin 'sembolik', 'yasal ve Anayasal değişiklikler gerektiren' ve 'yapısal değişiklikler gerektiren' şeklinde sınıflandırıldığını anlattı. Sembolik değişiklik önerileri arasında Hatay'daki Alevilerin kutladıkları Gadir Humm bayramının tatil ilan edilmesi, Sabiha Gökçen adının, Dersim'deki olaylarda sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle, bulunduğu noktalardan çıkartılması, Tunceli yerine Dersim adının kabul edilmesi, aile içinde demokrasinin teşvik edilmesi önerilerinin yer aldığını belirten İlhan, yasal ve Anayasal değişiklik gerektiren öneriler arasında da zorunlu din derslerinin kaldırılması, eşitlikçi ve sivil bir Anayasa yapılması, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yapısının değiştirilmesi, MGK'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması, geçmişle yüzleşme mahkemesi kurulması önerilerine yer verildiğini kaydetti. İlhan, yapısal değişiklik gerektiren öneriler arasında ise kot kumlama işinde çalışanlarla ilgili bir kampanya başlatılması, Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca yaşananlar için özür ve telafi mekanizmaları kurulması, köy koruculuğunun kaldırılması önerilerinin yer aldığını ifade etti.

Basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Çalık, "Siz bu raporda yer alan önerileri destekliyor musunuz? sorusu üzerine, bunların hiçbirinin karar olmadığını, hiçbir tanesinin AK Parti'nin kararı asla olmadığını vurguladı. İllerde ailelerin, yani sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının, vakıfların, siyasi partilerin ve milletvekillerinin oturup konuştuklarını ve ne söyleniyorsa bunların rapor edildiğini ifade eden Çalık, her vatandaşın düşüncelerinin aksettirildiği toplantılar yapıldığını dile getirdi. O toplantılar sonucunda bu raporların hazırlandığını ifade eden Çalık, "Hiçbir tanesi karar değildir. Oradaki demokratik atmosferin, düşünceye saygının tüm Türkiye'ye yayılması adına. Sadece sivil inisiyatifin ne söylediğine önem vermek adına çok önemli bir işlevi yerine getiriyor. Biz de bu toplantının siyasi partiler ayağını oluşturan ekip olarak davet edildik ve katıldık. Kararlar ya da önerilere katıldığımız için değil düşünceye saygımız olduğu için. Bunlar bizim de katıldığımız toplantılarda gündeme gelen önerilerdir. Karar alma zaten Küçük Millet Meclisi'nin yapısında yok. Sadace beyin fırtınası yapılıyor" şeklinde konuştu."

"LİBERAL- DEMOKRAT" BİR ORGANİZASYON!..
Bir merkezin organizasyonuyla, aralarında Malatya'nın da bulunduğu birçok ilde "Önyargılar Giremez" sloganıyla toplantılar düzenlenmeye başlanmış, daha sonra bu organizasyona "Küçük Millet Meclisi" adı verilmişti.

"Demokrat- Liberal" olduklarını lanse eden- varsayan bu grubun toplantıları, belirli periyotlarla Öğretmenevi'nde yapılıyor. Toplantılara, merkezi organizasyonla belirlenen konuşmacılar katılıyor. 5 Aralık'ta yapılan son toplantıda, AKP İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit'in yanı sıra Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve Mücahit Fındıklı da hazır bulunmuşlardı. Yiğit'in yanı sıra Şanar Yurdatapan da merkezi organizasyonla toplantıya gelmişlerdi. "Dersim ve Alevilik" ile Anayasa konularının yanı sıra bazı yerel konular da toplantının gündeminde yeralmıştı. (Fotoğraf bu toplantıdan)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız