SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Peki, Şimdi Ne Olacak?!...

A- A+ PAYLAŞ

Malatya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Haşim Karadağ’ın başkan seçildiği 30 Ağustos 2008 ve 1 Şubat 2009 tarihli iki olağanüstü kongrenin iptaline karar verdi. Söz konusu kongrelerin usulsüz toplandığı, daha önce istifa etmiş olan ve tüzüğe göre 2 yıl süreyle yönetime giremeyecek olan isimlere bu kongrelerdeki yönetimlerde görev verildiği gerekçesiyle, iptal kararının alındığı öğrenildi. Malatyaspor’un Bank Asya 1. Liginden düştüğü 2008-2009 sezonundaki yönetimine ilişkin mahkemenin verdiği kararın doğuracağı sonuçlarla ilgili çeşitli tahminler yapılıyor.

MALUM KONGRELER!..
Malatyaspor’un mahkemenin kararına konu olan kongrelerinden ilki 30 Ağustos 2008 Cumartesi günü yapılmıştı. İlhan Kavuk’un başkanlıktan istifasının ardından görevi üstlenen Dr. Kenan Kalı başkanlığındaki yönetim kongre kararı almıştı. Malatyaspor’a daha önce yaşattığı sorunlar nedeniyle başkanlığı yeniden kabul ve destek görmeyen Karadağ, bu kongre ile de ilgilenirken, işadamı Cengiz Günaydın adaylığı düşünmüş, liste hazırlamış, ancak o gün yaşanan belirsizlik nedeniyle kongre saat 18.00’den sonra başlayabilmişti. Günaydın aday olmazken, aralarında bazı basın mensuplarının da bulunduğu kişilerin telkiniyle o sırada Malatya’da olmayan Haşim Karadağ, ilk kez katılmadığı bir kongrede gıyabında başkan seçilmişti. Karadağ adına açıklama yapan yakın dostu ve yönetici arkadaşı Selahattin Dağıstanlı, Karadağ’ın uçakta yer bulamadığı için gelemediğini, onun bilgisi dahilinde listenin yapıldığını söylemişti.

Yönetimi bir kez daha üstlendikten sonra daha önceden de yaşanan sorunların benzerleri kulüpte yaşanmaya başlanmış, futbolculara paralar ödenmemiş, Karadağ yönetimi yine kendilerine destek verilmediğini öne sürerek eleştirilerde bulunmuş, birçok futbolcu alacaklarının ödenmemesi nedeniyle takımı terk etmişti. Bu koşullarda gidilen 1 Şubat tarihli kongre öncesi ortaya çıkan Murat Akbulut’un ve yönetimine alacağı isimlerin kulübe üye olmalarına dair önerge Karadağ ve yanlıları tarafından reddedilince, Karadağ tek aday olarak tekrar göreve getirilmişti. Divan başkanlığını o zamanki İl Genel Meclisi Başkanı Abdurrahman Atay’ın yaptığı kongrede, eski yöneticilerden Ali Cengiz, bazı yönetim kurulu üyelerinin daha önceden istifa etmeleri nedeniyle 2 yıl süreyle görev almamaları gerektiğini hatırlatmış, bunun suç olduğunu söylemişti. Ancak divan başkanı, bu uyarıyı dikkate almamış, konunun muhatabının kendileri değil, yargı olduğunu söylemişti.

Karadağ başkanlığındaki bu iki yönetim, Malatyaspor’un tarihi boyunca en kötü yönetildiği bir sezonun sorumluluğunu üstlenmiş, sonuçta takım küme düşmüş, geride 27.5 trilyon borç bırakmıştı.

DAVANAME..
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, 22 Nisan tarihli davanamesiyle 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde söz konusu iki genel kurul toplantısının iptali ile ilgili dava açmıştı.

Davanamede, şöyle denilmişti:

“Malatya Valiliği İl Dernekler Müdürlüğünün 21/4/2009 tarih ve 5212 sayılı yazısı ile Malatyaspor Kulübü Derneğinin 30/08/2008 tarihli ve 01/02/2009 tarihli genel kurul toplantısının dernek tüzüğünün 32/f. Maddesine aykırı şekilde toplandığı, bu sebeple kendileri hakkında Dernekler Kanunu 32/b maddesince idari para cezası uygulanarak usulsüz toplanan genel kurul toplantısının iptaline karar verilmesinin talep edildiği, Dernek evraklarının incelenmesinde; derneğin, 04/10/2007 tarihinde yönetim kurulu asil ve yedek üyelerinin istifa etmiş olduğu, dernek yönetiminin eksik duruma düştüğü, bu nedenle derneğin kayyıma devredilmesinin talep edildiğinin bildirildiği, Dernek Tüzüğünün 39/f. Maddesine göre yönetim kurulu asil ve yedek üyelerinin tamamen ya da kısmen seçildikleri görevleri üstlenmemeleri sonucunda, yedek üyelerin katılımı ile de toplantı yeter sayısı tamamlanamıyorsa kurul görevinden çekilen üyeler aradan iki yıl geçmedikçe kulüp organlarına aday olamazlar, hükmüne rağmen Malatyaspor Kulübü Derneğinin 30/08/2008 ve 01/02/2009 tarihli yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında daha önceden istifa eden Haşim Karadağ başkanlığındaki yönetim kurulu üyelerinin asil üyeliğe tekrar seçildikleri, yapılan yönetim kurulu toplantısının bu sebeple usulsüz olduğunun tespit edildiği, Dernek Tüzüğüne istifa eden yönetim kurulu üyelerinin iki yıl süre ile yeniden aynı görevi alamayacakları düzenlenmiş olmasına rağmen, Dernekler Kanununun 32/b maddesine göre kanun ve tüzük hükümlerine aykırı olarak yapılan genel kurul toplantılarının iptaline karar verilebileceği düzenlendiği, bu sebeple usul ve yasaya aykırı şekilde toplanan genel kurul toplantısının iptalini talep etme zarureti doğduğundan Malatyaspor Kulübü Başkanlığı derneğinin 30/08/2008 ve 01/02/2009 tarihlerinde yapılan genel kurul toplantılarının iptaline, karar verilmesi kamu adına talep olunur.”

İPTAL KARARI..
Bu istem üzerine mahkemenin davayı kabul ettiği, ayrıca 2. Sulh Hukuk Mahkemesinin Kayyım dosyası, Malatya valiliği il Dernekler Müdürlüğü ile Malatyaspor’dan genel kurula ilişkin tutanakların dosya içerisinde getirtilmiş, yargılamanın bunların incelenmesiyle yapıldığı belirtilen mahkeme kararında daha sonra özetle şöyle denildi:

“..Malatyaspor Kulübü Derneğinin 04/08/2007 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurul toplantısı ile asil ve yedek yönetim kurulu üyeliğine seçim yapıldığı, bu asil ve yedek üyelerin birer örneği Malatya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi.. sayılı kayyım dosyası içerisinde bulunan istifa dilekçeleri ile yönetim kurulu asil ve yedek üyeliklerinden istifa ettikleri, bilahare 30/08/2008 tarihinde ve 01/02/2009 tarihinde yapılan derneğin olağanüstü genel toplantılarında da adı geçen kişilerin yönetim kurulu asil üyeliklerine yeniden seçildikleri, oysa derneğin tüzüğüne göre istifa eden yönetim kurulu üyelerinin 2 yıl süre ile yeniden aynı görevi alamayacaklarının düzenlendiği, buna rağmen yönetim kurulu asil üyelerinden Ayhan Akman, Orhan Kaya, Selahattin Dağıstanlı, Bilal Aydoğan, Mustafa Adıyaman ve Hakan Aydoğan’ın yeniden olağanüstü genel kurulda yönetim kurulu asil üyeliklerine tekrar seçildikleri, bu hususun dernek tüzüğüne aykırılık oluşturduğu açıklandığından… Malatyaspor Kulübü Derneğinin 30/08/2008 ve 01/02/2009 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurullarının iptaline..”

Söz konusu kararın 16 Haziran 2009 tarihinde verildiği, davacısı Kamu Hukuku olan davaya, tebligatlara rağmen “Davalı” Malatyaspor Kulübü’nden katılan olmadığı da kararda yeraldı.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Mahkemenin verdiği bu kararın, Malatyaspor’u ligden düştüğü dönemde yöneten Haşim Karadağ başkanlığındaki yönetimlerin tüm iş ve işlemlerinin “geçersiz” sayılması sonucunu doğurabileceği, başta ligden düşülmesi olmak üzere bu dönemde alınan tüm sonuçların tartışmalı olduğu öne sürüldü.

Bu konuyla ilgili değerlendirmelerin, Dernekler İl Müdürlüğü’nce yapılması bekleniyor.

Malatyaspor’da Karadağ’ın, Şubat 2009’daki genel kurulda işbaşına gelen yönetiminde, takımın küme düşeceğinin kesinleşmesiyle birlikte kopma başlamış, ilk olarak Haşim Karadağ yönetimden istifa etmişti. Başkan Vekili Orhan Kaya sezon sonuna kadar yönetimi üstlenmiş ve sezon bitimine kadar görev yapmıştı. Ligin sona ermesiyle birlikte 23 Mayıs’ta yapılan olağanüstü kongrede Hanefi Selimoğlu başkanlığındaki mevcut yönetim görevi üstlenmiş, bu yönetim de olağanüstü kongre kararı almıştı. 21 Haziran’da çoğunluk sağlanamadığı için kongre 28 Haziran’a kalmıştı.

ARŞİV FOTOĞRAF: Mahkemenin başkanlığındaki yönetimlerin oluşturulduğu iki kongreyi iptal ettiği Haşim Karadağ, Şubat 2009 kongresinde, kendilerini uyaran eski yönetici Ali Cengiz'in üstüne yürürken, böyle engellenebilmişti..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız