SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Pembe Otobüs' Talebi...

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:57:02
'Pembe Otobüs' Talebi...
A- A+ PAYLAŞ

İl Genel Meclisi Mart ayındaki son toplantılarını Navi Şavata başkanlığında sürdürüyor. Salı günkü oturumda özellikle AKP Grup Başkan Vekili Mehmet Ali Doğan’ın engelli ve şehit yakınları ile kadınların ulaşım sorunlarının araştırılması talebi üzerine hazırlanan raporda, kadınların ulaşımda yaşadığı sorunların çözümü için Bu da sadece Yaşlı, Engelli, Kadın ve çocukların kullanımına açılacak “Pembe Otobüs” projesi önerisi tartışma yarattı. 

İl Genel Meclisi ayrıca,  AR-GE ve Meclis Kararlarını İzleme Komisyonunda görüşülüp rapora 2013 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarındaki İl Genel Meclis kararları ile ilgili rapor ile Kale İlçe Bent köyündeki fosseptik çukuru ile ilgili raporları okuyup karara bağladı. 

Gündemin ilk maddesi olarak 2013 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında İl Genel Meclisinde alınan toplam 80 adet karara ilişkin hazırlanan rapor kabul edildi. 

Komisyonun raporu tartışma yarattı

Mecliste, Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu tarafından hazırlanan, kadınlar, engelliler, yaşlılar ve şehit yakınlarının ulaşım sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerine ilişkin rapor okundu. CHP Grubu’nun ‘Kadınları toplumdan uzaklaştıracağı ve cinsiyet ayrımcılığını körükleyeceği’ gerekçesiyle tepki gösterip eleştirdiği  rapor şöyle:

“1-Toplu taşıma araçlarındaki yoğunluk ilk olarak yolcuların seyahat konforunu etkilemektedir. Özellikle yoğun saatlerde duraklarda uzun süreler beklemek zorunda kalan kadınlar, araca bindiklerinde de ayakta ve sıkışık bir şekilde yolculuk yapmak zorunda kalmaktadırlar.

2-Yolculuk konforu, yolcuların memnuniyetini sağlayacak en önemli etkendir. Kadınlar, ya çok kalabalık araca binmek zorunda kalmakta ya da duraklarda daha az kalabalık araç için bekleyerek aşırı zaman harcamaktadırlar. Duraklarda yürümenin dahi imkânsız olduğu bir ortamda, yolcuların araca binmek için gösterdikleri çaba, insani değerler açısından kabul edilemez hal almaktadır. Buralarda gelen yolcuların sıraya girmesini sağlayacak düzenler kurulabilir. İsteyen yolcu, tercihini bir sonraki araca kullanarak, sırasını bir sonraki yolcuya verebilir. Her ne kadar uzun kuyruklar anlamına gelebileceği düşünülse de, yolcuların geldikleri zamana uygun ezilmeden araca binmeleri sağlanabilir.

 3-  Duraklardaki yoğunluk, araca binmede üstünlüğü maalesef güce dayalı kılmakta, bu da en çok kadın ve çocukları mağdur etmektedir. Kadınlar ve çocuklar araçlara binememektedir. Toplu taşıma araçlarındaki aşırı yoğunluk zaman ve konfor kaybının yanı sıra güvenlik ve hijyen problemlerine de neden olmaktadır. Kalabalık araçlarda hırsızlık olayları yaşanırken, özellikle kadın ve çocuklar taciz vakalarıyla karşı karşıya kalmaktadırlar.

4-Özellikle kış aylarında bulaşıcı hastalıkların yayılması için en uygun ortamlar olan toplu taşıma araçları toplum sağlığı için de ciddi risk oluşturmaktadır.

5- Toplu taşımada yaşanan bu sorunlar, imkânı olan kadınların özel araçlarını kullanmalarına neden olmakta, bu halde ise kadına toplumda farklı ve itici bakılmaktadır. Kadınların araba kullanması bazı erkekler tarafından onaylanmadığı gibi kadınların araba süremeyeceğini düşünüp trafikte ve toplumda olumsuz davranışlar sergilenmektedirler.

6- Kadınların trafik kurallarına uymaları bazı erkekler tarafından alay konusu olmakta hatta kadınlar yüzünden kaza yapıldığı dahi söylenmektedir. Trafik esnasında kadın sürücülere arabalar ile tacizde bulunmak küfür ya da argo kelimelerle hitap etmek rastlanılan durumlardandır.

7-  Dünyada yapılan araştırmalara göre toplu taşıma araçları maalesef taciz olaylarının sıklıkla yaşandığı yerlerdir. Dünyada, kadınlara özel uygulamaların başında, kadınlara özel araç tahsis edilmesi vardır. Unutulmamalıdır ki, kadının sosyal hayat içinde günden güne daha çok yer alması sebebiyle toplu taşıma artık erkekler kadar kadınlar tarafından da kullanılmaktadır. Bu da kadını, toplu taşıma memnuniyetinde önemli bir rol sahibi yapmaktadır. Daha az stresli ve daha çok konforlu bir yolculuk, kadının sosyal hayatta daha verimli olmasını sağlayacaktır. Bu da sadece Yaşlı, Engelli, Kadın ve çocukların kullanımına açılacak “Pembe Otobüs” projesi ile gerçekleştirilebilir.”

“Bu uygulamayı hangi ülkeden aldınız?”

Raporun okunmasından sonra konu üzerinde söz alan CHP’li Üye Vahap Altınok, “Komisyon üyesi arkadaşlarımız bu raporu hazırlarken, duraklarda bekleyen vatandaşlarla görüştük diyorlar. Çözüm olarak ayrıştırıcı bir anlayışla ‘Pembe otobüs’ önerisini getiriyorlar. Madem vatandaşlarla görüştünüz? Bu öneriyi size hangi vatandaş söyledi onu da yazsaydınız. Böyle bir uygulama dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Ya da var da biz mi bilmiyoruz? Hangi ülkede uygulandığını da belirtseydiniz” dedi.

“Bu kadınlara ‘Çarşıya çıkmayın’ demektir”

CHP Grup Başkanvekili Mustafa Mengüç ise, rapora tepki gösterdi. Çözüm önersinin kadınlara ‘Çarşıya çıkmayın, evinize hapsolun’ anlamına geldiğini savunan Mengüç, “Bunun yerine belediyeler otobüs sayısını arttırsın. Bu otobüslerde kadınlara, yaşlılara, engellilere ve şehit yakınları ile gazilere özel yerler ayırsın. Pembe otobüs gibi uygulamalar ancak kadın ve erkek arasındaki cinsiyet ayrımcılığını pekiştirir. Rapora red oyu vereceğiz” diye konuştu.

AKP Grup Başkan Vekili Mehmet Ali Doğan ise, trafikte kadınların yaşadığı sorunların benzerini erkeklerin de yaşayabileceğini belirterek “Sadece kadınlar taciz edilmiyor. Bazen erkek sürücüler de birbirlerine ağır hakaretler veya küfürler edebiliyorlar. Bu biraz da toplumun eğitim seviyesinin gelişmesiyle aşılabilecek bir konu” şeklinde görüş belirtti.

Yapılan tartışmaların ardından rapor AK Partililerin oylarıyla kabul edildi.

Toplantıda ayrıca, Kale İlçe Bent köyünde yaşanan kanalizasyon sorununun, foseptik çukurun bulunduğu mevcut alandan 2 bin metre daha uzağa taşınmasıyla çözülebileceği yönündeki Çevre ve Sağlık Komisyonu raporu da kabul edildi. 

“Kuzey Çevre Yolu güzergahı değişsin”

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından AK Partili üyeler Derviş Demirkol, Mehmet Şireci ve Ömer Altuntaş’ın Kuzey Çevre Yolu’na ilişkin verdiği önerge gündeme alındı. Meclis üyeleri önergelerinde, mevcut projeye göre Hatunsuyu Beldesi’nden başlayıp İnönü Üniversitesi yakınlarında Elazığ karayoluna bağlanacak olan Kuzey Çevre Yolu’nun bu şekliyle yıllar sonra ihtiyaca cevap veremeyeceğini belirterek, güzergahın değişmesi gerektiğini ve böylece ikinci bir sahil yoluna da gerek kalmayacağını belirttiler. Önergede şu ifadeler yer aldı:

“Doğanşehir yol ayrımından başlasın”

“Biz İl Genel Meclis üyeleri olarak, Kuzey Çevre Yolu’nun Doğanşehir yol ayrımından başlayıp Organize Sanayi Bölgesi’nin kuzeyinden Dilek-Hatunsuyu-Alişar-Hasırcılar-Boran-Toygar-Ağılyazı-Kuluşağı-Şişman ve Meydancık köyünün güneyinden Kale ilçesine yakın bir yerden Elazığ karayoluna bağlantının yapılması hususunda projenin değiştirilmesinin daha yararlı olacağını düşünmekteyiz. Belirtilen güzergahtan gidilirse yolun geçeceği arazinin değerinin düşük olması nedeniyle ismitlak bedelinin daha az olacağı, ikinci bir sahil yolunun yapılmasına ihtiyaç duyulmayacağı, ayrıca yolun önümüzdeki yıllar itibari ile ilimize hizmette uzun yıllara hitap edeceğini düşünmekteyiz.”

 ‘Kuzey Çevre Yolu’nun toplulaştırma ve 18 uygulamasının tamamlandığı, güzergah değişikliği yerine, Kuzey Çevre Yolu’nda yapılacak bağlantı ile  Karakaya Baraj Gölü kenarından sahil yolu açılması’ önerisi de eklenen teklif oy birliği ile kabul edildi. 

HABER: Güler HAZAR, yenimalatya.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız