SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Pentagon'dan mı İzin İsteyeceğiz?!'

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:55:04
'Pentagon'dan mı İzin İsteyeceğiz?!'
A- A+ PAYLAŞ

Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan başta olmak üzere CHP’li 10 kadın milletvekili ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba bugün Malatya’nın Kürecik bölgesine giderek, burada kurulan Füze Kalkanı Sistemi Radar Üssü’nü protesto eylemi gerçekleştirdi. 
Radar Üssü’ne girerek üsteki Türk yetkililerle görüşmek isteyen CHP’li 11 milletvekilinin üsse girişi, üs çevresinde yoğun güvenlik önlemi alan askerler tarafından engellendi, ancak CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın ısrarlı tutumu sonucunda CHP Milletvekilleri üs kapısına kadar ilerledi ve burada Amerikan askerlerinin Kürecik’e yerleştirilmesi sert konuşmalarla protesto edildi. 
 
CHP Grup Başkanvekili Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, İstanbul Milletvekilleri Sabahat Akkiraz, Binnaz Toprak, Melda Onur, Sedef Küçük, Ayşe Eser Danişoğlu,  Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, İzmir Milletvekili Hülya Güven, Uşak milletvekili Dilek Akagün Yılmaz bu sabah CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve Malatya İl Başkanı Enver Kiraz’ın evsahipliğinde Füze Kalkanı Sistemi’nin Türkiye ayağını oluşturan Kürecik Radar Üssü’nü ve Amerikan askerlerinin üsse yerleştirilmesini protesto etmek amacıyla Kürecik’e gitti.
 
İlk olarak Füze Kalkanı Radar Üssü’ne karşı direniş amacıyla kurulan çadırı ziyaret eden milletvekilleri burada bölge halkıyla görüştü. CHP Grup Başkan Vekili Tarhan ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, burada AKP hükümetinin dış politikasını sert ifadelerle eleştiren birer konuşma yaptı. 
 
Ağbaba: Tonileri, Conileri Bu Topraklardan Kovuncaya Kadar Mücadelemiz Sürecek 
 
Burada bir konuşma yapan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Kürecik’e gelmeden önce Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’ndan üsse giderek buradaki Türk personel ile görüşmek için izin istediklerini belirterek "Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin en üst düzeydeki bu üç makamı üsse giriş için izin verme yetkileri olmadığını bildirdiler bize. Peki biz kimden izin alacağız kendi topraklarımıza girmek için? ABD’den, Pentagon’dan mı izin isteyeceğiz? AKP Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını böyle mi koruyor?" diye konuştu. 
 

"Küçük bir üsse girmek için kocaman TBMM’nin iradesini yok sayıldı" sözleri ile hükümeti eleştiren Ağbaba, "Üssünün kumandasını ABD’ye emanet eden AKP, Meclis’in kumandasını kime teslim etti?" diye sordu.

Füze Kalkanı Sistemi’nin gerçekte İsrail Kalkanı olduğunu ve İsrail’in çıkarlarına hizmet etmek üzere kurulduğunu ifade eden Ağbaba "Füze Kalkanı bir emperyalizm oyunudur. ABD yazdı, AKP oynuyor. Biz Türkiye’yi adım adım savaşa sürükleyecek bu pis oyunları bozacağız. Tonileri, conileri topraklarımızda kovacağız. Kağıttan delikanlılar yani AKP emperyalizme teslim olmuştur. TBMM’nin iradesi yok sayılmış, seçilmiş milletvekillerine o üsse giriş izni verilmemiştir. Milli irade ayaklar altına alınmıştır. Kürecik ABD’nin malı değil, bizim topraklarımızdır ve izin verilmese de biz oraya gireceğiz. Mücadelemiz devam edecek, sonunda biz kazanacağız. Direnişin başkenti Kürecik’ten bağımsızlık mücadelesine gönül verenlere selam olsun" dedi. 
 
Tarhan: AKP Ortadoğu’da Emperyalizmin Savaş Taşeronluğunu Yapıyor
 
Direniş Çadırı önünde toplanan halka konuşan CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan ise, "Biz barış için burdayız. Kadın milletvekillerimizin burada toplanmasının nedeni hep birlikte savaşa karşı olmak paydasında buluşmamızdır. Çocuklarımızı ve ülkemizi koruma kaygısı ile geldik buraya. AKP hükümeti ABD askerlerini Kürecik’e yerleştiriyor ama bu halkın oyları ile seçilmiş biz milletvekillerine bu izni tanımıyor. Burada bir pankart var, ‘AKP Kürecik’i Kaça Sattın?’ diye yazıyor pankartta. Şimdi ben de aynı soruyu soruyorum, hem de altını kalın çizgiyle çizerek" şeklinde konuştu. 
 
Radar üssünün Kürecik’e kurulması ve ABD askerlerinin buraya yerleştirilmesiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının başka ülkelere devredildiğini söyleyen Tarhan "Milli irade diyerek çığlık atanlar, Amerikan askerlerinin Malatya’ya yerleştirilmesi için sizden izin aldılar mı? Hayır, size sormayı asla düşünmediler bile. ABD askerlerini burnumuzun dibine getirdiler, konuşlandırdılar. Ama bizi içeri sokmuyorlar. Bu kalkan kimi, neyi koruyor? Türkiye’yi korumadığı çok açık. Öyleyse kimi koruyor, Amerika’yı mı yoksa arkasındaki bir başka ülkeyi mi? AKP Ortadoğu’da emperyalizmin savaş taşeronluğunu yapıyor. Postacıbaşılığını yapıyor. Biz kadınlar olarak dünyada savaş değil barış istiyoruz. Dünyada Sulh Cihanda Sulh felsefesi ile büyüdük. Bu ülkenin kadınları olarak topraklarımızda savaş değil barış istiyoruz. Barış için burdayız" şeklinde konuştu. 
 
Milletvekilleri daha sonra üzerinde ‘Füze Kalkanına Hayır’ sloganı yazılı önlükler giyerek basın mensupları ile birlikte üssün bulunduğu Çat Dağı’na doğru yola çıktı. 
 
Sizi Dinlemeyeceğiz Emre İtaatsizlik Yapacağız 
 
Direniş Çadırı’ndan üsse giden 3 km’lik yolun bir bölümünü araçla giden milletvekilleri, üs girişine yaklaşık 1 km. uzaktan araçlardan inerek yürümeye başladı. Ancak, milletvekillerinin üsse yürüyüşü Malatya İl Jandarma Alay Komutanı Albay Recep Ayas komutasındaki 100’ü aşkın askerin kurduğu barikatla engellendi. 
 
Albay Recep Ayas, radar üssüne daha fazla yaklaşılmasına izin verilemeyeceğini belirtince CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan "Biz terörist değiliz. Elimizde silahımız da yok. Dolayısıyla kimseye zarar vermek için de burada değiliz. Amerikan askerlerini bu topraklara sokuyorsunuz da bizi hangi hakla engelliyorsunuz. Biz sadece topraklarımızda Amerikan askeri istemiyoruz. Yani savaş istemiyoruz. Biz CHP milletvekilleri olarak bunu ifade etmeye geldik. Hangi gerekçeyle bizi üsse sokmuyorsunuz?" dedi. 
 
Komutanın "Siz Ankara’da ziyaret için başvurularda bulundunuz ama izin verilmedi. Biz de buna dayanarak sizin talebinize olumlu cevap veremiyoruz’ şeklinde cevap verince Tarhan ‘Biz sizi dinlemeyeceğiz: Emre itaatsizlik yapacağız" karşılığını verdi. 
 
Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, üsse girişlerine izin vermeyen komutana "Siz ne yaparsanız yapın, biz üsse çıkacağız" dedi. 
 
CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın ısrarlı tutumunu gören Albay Ayas, Malatya Valisi Ulvi Saran’ı arayarak durumu anlattı ve nasıl bir tutum takınılması gerektiğini sordu. Vali Saran ile görüşmesinden sonra komutan, CHP Milletvekillerinin üs kapısına yakın bir noktaya kadar yürümesine ve burada açıklama yapmalarına izin verdi. 
 
Ancak, milletvekilleri üsse yakın bir noktada değil, en kötü ihtimalle üssün kapısına kadar giderek burada açıklama yapmak konusundaki kararlılıklarını bildirince, askerler yolu açarak milletvekillerinin üs kapısına kadar ulaşmalarının önündeki barikatı kaldırdı. Askerler, milletvekilleri ile birlikte gelen diğer sivillerin içeriye girişini engellemek için üs kapısı önüne tel örgü çekerek güvenlik önlemlerini güçlendirdi. 
 
İşte Manzara-i Umumiye Budur
 
CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba üs kapısında birer konuşma yaptı. 
 
Tarhan konuşmasında çok sert ifadelerle AKP hükümetini eleştirdi. Radar Üssü’nü işaret ederek "İşte manzara-i umumiye budur. Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının kimlere devredildiğini görüyorsunuz. Amerikan askerleri bu topraklara yerleştiriliyor ama biz kendi topraklarımıza sokulmuyoruz. AKP Ortadoğu’da emperyalizmin savaş taşeronluğunu yapıyor. Bu radar üssü de taşeronluğun simgesidir" şeklinde konuştu. 
 
Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise, "Burada Türkiye Cumhuriyeti’nin bu topraklarına halkın iradesi ile seçilmiş milletvekilleri buraya giremiyor. Biz üsse girmek için devlet makamlarından izin istedik ama ‘Yetkimiz yok’  dediler. Bunun anlamı, bu topraklar ABD’ye soruluyor demektir.  Bize meydanlarda cazgır diyen, bu konunun önemini anlamak istemeyen bazı cahiller var. Biz şimdi burada kendi askerimizle karşı karşıya getiriliyoruz. Ama şu unutulmasın ki bu radar üssü kapatılıncaya kadar CHP olarak her zaman halkın yanında olacağız, mücadelemize devam edeceğiz"  dedi. 
 
Ağbaba, üsse girişlerine izin verilmemesini Salı günü TBMM’de gündeme getireceklerini de vurgulayarak ‘Mücadelemiz her yerde. Kürecik’te Malatya’da, İstanbul’da, Ankara’da TBMM’de devam edecek’ diye konuştu. 
 
Tarhan ve Ağbaba’nın bu konuşmalarından sonra protesto eylemi sona erdi ve milletvekilleri Malatya’ya dönerek Kültür Merkezi’nde düzenlenen Kadın Hakları Konferansı’na katıldı. 
 
HABER-FOTOĞRAF: Niyazi DOĞAN –Selahattin GÖKATALAY- Güler HAZAR

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız