SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Pepino'da Başarılı Sonuç

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi, kendisine ait seralarda Türkiye'de son yıllarda popüler olan ve Tropikal bir meyve olan Pepino meyvesi yetiştiriciliğinin ilk yılında başarılı sonuçlar elde etti. Üniversite, Malatya'da ve bölgede Pepino yetiştirmek isteyenlere bilimsel olarak artık destek verebileceğini duyurdu.

İnönü Üniversitesi'ne bağlı Battalgazi Meslek Yüksekokulu'nun bulunduğu Tercan Kampusundaki 3 ayrı serada yapılan çalışmalar kamuoyuna tanıtıldı. Battalgazi Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Bayram Murat Asma, üniversite rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik'in verdiği destek ile 3 ayrı sera kurduklarını belirterek, "Rektörümüzün verdiği katkı ile 80 bin TL tutarındaki para ile 3 tane sera yapıldı. Bizim amacımız Malatya'daki seracılığa ilgi duyan üreticilerimize katkı sağlamaktır. Ayrıca, Bahçe Bitkileri ve Süs Bitkileri Programında okuyan öğrencilerimize uygulamalı eğitim vermek amacıyla seralarımız bulunmaktadır" dedi.

Eğitim ve üretim seralarında turfanda sebze dışında kesme gül, karanfil, krizantem, gypsopilla ve tropikal bir meyve olan pepino yetiştirildiğini belirten Battalgazi Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Bayram Murat Asma, yapılan çalışmalarda başarılı sonuçlar elde edildiğini ifade etti.
Battalgazi Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Bayram Murat Asma şunları söyledi, "Türkiye'de Pepinoya olan ilgi artmıştır. Serada yapılan denemelerde Malatya için yeni bir Pepino meyvesinden başarılı sonuçlar alınmıştır. Güney Amerika Peru ve Şili orjinli pepino çok yıllık tropikal bir bitkidir. Patlıcangiller familyasına ait olan Pepino partenokarpik döllenme olmadan meyve oluşturmaktadır. Kavun ve muz arasında bir aromaya sahip ve kabuğu soyularak kavun gibi yenilebileceği gibi meze olarak,
dondurmalara katılarak veya karışık meyve salatalarında garnitür olarak tüketilmektedir. 100 gram pepino meyvesinde 5 gram şeker bulunmaktadır. Meyveleri Eylül ve Ekim ayında olgunlaşıyor. Çileğin 2 katı C vitamini ve kalsiyuma sahip. Son yıllarda ülkemizde popüler olmaya başladı. Oldukça olumlu sonuçlar elde ettik. Bir meyve yaklaşık 100 ile 500 gram arasında değişiyor. Şeker hastaları kavun tüketemez ama Pepinoyu çok rahatlıkla tüketebilirler. Pepino yetiştiriciliğinde oldukça önemli sonuçlar verdi.

Doç. Dr. Asma, üretimini yaptıkları Pepino meyvesini kilosu 5 TL'den marketlere vereceklerini kaydetti.
Doç. Dr. Asma, "Biz yeni geliştirdiğimiz Dil-Bay ile ilgili olarak bir kayısı serası oluşturduk. Öğrencilerimize uygulama yapmak için 22 meyve türünden oluşan bir meyve koleksiyonu oluşturduk. Önümüzdeki yıllarda ise 8-10 tane meyve türünü ilk kez Malatya'ya getirip dikimini yapacağız" şeklinde bilgi verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız