SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Pepino'dan Üstün Verim

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:28:01
Pepino'dan Üstün Verim
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da deneme amaçlı Pepino üretimi yapıldığı ve üstün verim alındığı bildirildi. 

Battalgazi ilçesinde “Pepino” yetiştirme tekniğini üreticilere öğretmek ve ürünü tanıtmak amacıyla 420 metrekarelik alana bin 30 adet fide dikilerek demonstrasyon kuruldu.

Pepinonun dikili olduğu alanda incelemelerde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi’ye Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Şevket Başyiğit ile Battalgazi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Fatma Kurtaydın eşlik etti.

Selvi yaptığı açıklamada, “Farklı ürünleri ve yetiştirme tekniklerini çiftçimize öğretmek bu sayede üreticimizin ekonomik alanda güçlü hale gelmesi, müdürlüğümüzün temel hedefleri arasında olduğunu bu nedenle birçok üründe demonstrayon, tarla günü, ve çiftçi toplantıları düzenliyoruz” diyerek, “ Pepino, kavun aromalı meyve, eti sulu ve ince kabuklu olup meyve ağırlığı genellikle 150-600 gram arasında olan içeriğindeki A ve C vitaminlerinin oldukça fazla olması nedeniyle çeşitli hastalıklara karşı vücudun direncini arttırdığı bilinmektedir. Meyvenin ham hali özellikle şeker hastaları için tavsiye edilir; çünkü tam olgunlaşmamış pepino meyvesinin şeker oranı daha düşüktür. Kalsiyum açısından zengin bir bitkidir. Bu nedenle Malatya halkının sofralarında artık pepinoyu görmek istiyoruz “ifadelerini kullandı.

Demonstrasyon sorumlusu Ziraat Mühendisi Akif Canal ise yetiştiricilik konusunda yaptığı açıklamada “Kolay köklenme şansına sahip olması nedeniyle üretimi genellikle çelik ile yapılmaktadır. Ticari anlamda pepino çelikle çoğaltılır. Elde edilen çelikler torf veya bahçe toprağında hazırlanan çoğaltma ortamında yarıya kadar toprağa sokulurlar. Suyu çok sevdiğinden sık sık sulama yapılır. Pepino bitkisi ticari anlamda yapıldığında işçiliği en aza indirmek ve verimi yüksek rekolteye çıkarabilmek için dikimden önce yerin hazırlanması yapılmalı, sıra üzeri tel çekilmelidir. İdeal olan sıra arası 90-100 cm fide arası 45 cm dir. Fideyi sırığa bağladığınızda budaması ve bakımı çok zor ve zaman alıcı olmaktadır. 1000 m² alana ticari anlamda 2 bin 200 fide dikilmektedir. Bunun getirisi ise tam anlamıyla budama ve sulama zamanında ve yeterli derecede yapılır ise normal şartlarda en asgarisi her bir fide 5 kg meyve verir. Bu da dekarda en az 11 ton gibi bir rakam olur. Bitki aşırı ilaç ve gübre istememektedir” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız