SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Performans Sistemi Kaldırılmalı'

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:06:16
'Performans Sistemi Kaldırılmalı'
A- A+ PAYLAŞ

14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları İnönü Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 14 Mart Tıp Bayramı’nda Tıp Fakültesi’nin birinci ve ikinci sınıfta eğitim gören 237 öğrenciye beyaz önlükler  giydirildi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle tören düzenlendi. Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlen törene; İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alperen, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen Tabipler Odası Başkanı Ali Yalçın, Malatya Baro Başkan Vekili Nüvit Eray Erenler, Sağlık İl Müdürü Nail Umay, Halk Sağlığı Müdür Vekili Mahmut Barkın Akgül, Kamu Hastaneleri Birliği Başkanı Şükrü Özdemir, öğretim üyeleri, tıp fakültesinden mezun olacak öğrenci ve aileleri katıldı.

Törenin açılışında konuşan Tabipler Odası Başkanı Ali Yalçın, geçen yıl olduğu gibi bu yılda sağlık sorunlarının olduğunu belirterek, “İstiyoruz ki şiddeti önce oluşturan tüm sebepler için kalıcı ve caydırıcı maddeler kanuna konulsun. Her gün sağlık çalışanlarımıza şiddet uygulanması 2023 - 2071 hedefleri olan bir ülkeye hiç yakışmıyor” dedi.

Yalçın, performans sisteminin de kaldırılmasını istediklerini söyleyerek, özellikle acil hizmetlerinde performans sisteminin olamayacağını kaydetti.

Kamu Hastaneleri Birliği Başkanı Şükrü Özdemir ise şunları söyledi:

“İnsanı sağlık çalışanının olabilmesi için yüreğinin sevgilerinin en güzeli ve en anlamlısı olan insan sevgisi ile dolu olması lazım. Sevgi en büyük ilaçtır.”

Halk Sağlığı Müdür Vekili Mahmut Barkın Akgül de şöyle konuştu:

“Sağlıkta dönüşüm programı neticesinde modern dünyanın yaklaşık 30-40 yıl önce geçtiği aile hekimliği sistemine bu süreçte geçmiş bulunmaktayız. Aile hekimliğine geçmemiz nedeniyle birinci basamak sağlık hizmetleri daha etkin ve verimli yapılmaya başlanmıştır ve sistemden hizmet alan halkımızın değerlendirme yapılan anketlerde yüzde 80’e varan memnuniyet sonuçları çıkmaktadır. Yıllarca sağlık sisteminde ihmal edilen ve bunun sonucunda bitkin olarak mesleğe devam eden pratisyen hekimler sağlıkta dönüşüm programı ile birlikte aile hekimliği sistemine geçmiş ve nispeten de olsa sosyal prestij ve ekonomik olarak azda olsa bir rahatlama sağlamışlardır.”

Sağlık İl Müdürü Nail Umay, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Tüm ülkemizde olduğu gibi ilimizde de nitelikli sağlık kadroları, bilim ve teknolojinin tıp alanında meydana gelen gelişmeleri sağlık hizmetini insanımıza kolay, erişilebilir ve etkin bir şekilde sunmamızı sağlamıştır. Tıp alanındaki bu gelişmeler tıbbin tedavi edici sağlık hizmetlerinden ziyade koruyucu sağlık hizmetlerini daha çok önplana çıkartmıştır. Bu nedenle insan sağlığının korunması bizlerin en önemli görevi ve hedefi olmuştur.”

“2071’İN HEKİMLERİNİ YETİŞTİRECEK 2023’ÜN HEKİMLERİNİ HAZIRLIYORUZ”

İnönü üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen ise şu şekilde konuştu:

“Bilgiyi kullanma ve daha da önemlisi bilgiyi üretme aşamasına gelmek 2023 büyük Türkiye’si için zorunlu bir durumdur. Bu bilinçle hareket eden Tıp Fakültemiz eğitim sistemini geçen 1 yılda bütünüyle güncellemiş, bilgi edinmek yerine ve bilgiyi kullanmak ve bilgiyi üretmeye hazır hekimler yetiştirmek üzere ilk uygulamayı bu yıl başlatmıştır. Bu ilk adım için 217 öğretim üyemiz var gücüyle çalıştılar, çalışmaya devam ediyorlar. Bilgiyi kullanabilen ve bilgiyi üretme potansiyeli olabilen genç hekimler için tüm öğretim üyelerimiz en az 40 saatlik eğitici eğitiminden geçtiler. Adeta yeniden öğrenciliklerini yaşadılar. Kaliteli bir eğitim programı için 36 bin öğrenim hedefini tek tek belirlediler ve yazdılar. Yine kaliteli bir eğitim için her ay 5 bin yeni soru hazırlayarak Türkiye’nin en büyük ve en kaliteli soru bankasını oluşturuyorlar. Aynı hedefe yönelik olarak rektörlüğümüzün sağlamış olduğu ciddi maddi kaynakla elektronik sınav alt yapımızı oluşturuyor, objektif sınav sorularımızın alt yapısını hazırlıyor ve özellikle uygulama laboratuarlarımızı yeniden yapılandırıyoruz. Birazdan beyaz önlüklerini giydireceğimiz 237 genç meslektaşlarımıza dikkatle bakmanızı istirham ederim. Onlar 2019 yılında mezun olacaklar. Biran önce o yılı hayal ediniz. Onlar mezun olduklarında büyük Türkiye için sadece 4 yıl kalmış olacak. Ve ben iddia ediyorum ki 2019 yılı mezunlarını en kalitelisi bu 237 gencimiz olacak. Bu öğrencilerimiz önceki yıllarla göre daha çok zorlanacaklar, daha kolay olmayacak. Ancak daha fazla çalışacak ve boşuna çalışmayacaksınız. Bu kurumdan kaliteli bilgi ve becerilere sahip olarak üretme potansiyelini taşıyan hekimler olarak mezun olacaksınız. Anne ve babalar, gecen yıl evlatlarınız emin ve ehil ellerdedir demiştik. Bu yıl evlatlarınız emin ve daha ehil ellerdedir diye tekrarlıyoruz. Onları sadece iyi hekimler olarak yetiştirmekle kalmayacağız, 2071’in lider Türkiye’sinin hekimlerini de yetiştirecek şekilde geleceğe hazırlayacağız. 2023 büyük Türkiye’sinde bir damlamızın olması bizim için yeterli onurdur.”

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, “Ülkelerin kendi ulusal bayramları vardır. Kendi kültürünün getirdiği dini bayramları vardır ve değişik meslek kuruluşlarının bayramları vardır. Her ne kadar dünya genelinde sağlık çalışanları aynı günde bayramı kutlamasalar da dünyanın birçok yerinde sağlık çalışanları tıp bayramını değişik zamanlarda kutlamaktadırlar. Tabi her meslek grubu da bayramında yaşadığı sorunları, sıkıntıları gündeme getirmektedir. Şunu biliyoruz ki, diğer meslek gruplarının sıkıntıları ne kadarsa sağlık çalışanlarının sıkıntıları da o kadardır. Türkiye’nin ekonomik, siyasi ve sosyal sıkıntıları ne kadarsa, ülkenin değişik sektörlerinde görev yapan bütün meslekleri ve çalışanları etkilemektedir. Ama tüm bunlara olaya bakış açımız, olaya olumlu ve olumsuz şekilde bakmamız, sorunlarımızın çözümüne katkı verme bilincimizi ve durumumuzu da ortaya koymaktadır. En basit bir üniversite rektörü olarak bir bölümü başka bir yere taşıdığımızda bile arkadaşlarımız sadece değişimden dolayı sıkıntılarını dile getiriyorlar. Dolayısıyla bir yandan gelişirken diğer yandan da gelişmeyi yeterli görmüyoruz. Serzenişte bulunuyoruz. Şuna inanıyorum ki, gelecekte Türkiye’deki tüm kurumlar yerli yerine oturduğu zaman, üniversiteler asli görevlerini yapmaya başladığında sağlık çalışanlarının durumu daha iyi konuma gelecektir. Dolayısıyla bugünkü başarılarımızı yeterli görmüyor, gelecekte daha nice başarılar elde edeceğimizi umuyorum” ifadelerini kullandı.

Törende 237 öğrenciye beyaz önlük giydirildi.

MAHZUNİ TÜRKÜLERİ KONSERİ..

İnönü üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ev sahipliğinde düzenlen Tıp Bayramı’nda Turgut Özal Tıp Merkezi personelinden oluşturulan koro tarafından Aşık Mahzuni Şerif’in türkülerinden oluşan bir konser verildi.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki Tıp Bayramı töreninde önce slayt gösterimi yapılarak Aşık Mahzuni Şerif’in biyografisi gösterildi. Ardından ise Turgut Özal Tıp Merkezi’nde çalışan personellerden oluşan koru sahne alarak, Aşık Mahzuni Şerif’in Türkülerini seslendirdi.

Protokol üyeleri ve katılımcılar konsere yoğun ilgi gösterdi.

CHP ADAYINDAN TABİP ODASI'NA ZİYARET..

CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan İnci, daha sonra ise 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Türk Tabipleri Birliği (TTB)’ne bağlı Malatya Tabip Odası’nı ziyaret etti. İnci’yi oda başkanı Dr. Ali Yalçın ve oda yöneticileri karşıladı. Ziyarette ilk olarak konuşan Dr. Ali Yalçın, İnci’ye ziyaretinden dolayı teşekkür ederek, “14 Martların bayram tadında geçmesini isteriz. Fakat maalesef yıllardır ülkemizde Tıp Bayramlarında hekimlere şiddet gündeme gelir, sağlık çalışanlarının özlük hakları gündeme gelir, onların çalışma şartlarındaki zorluklar, iyi hekimlik şartlarının önemi vurgulanır. Dileriz ki artık bunlardan bahsetmeden, 14 Martları bir bayram havasında kutlarız” diye konuştu. 

Daha sonra söz alan CHP’li Hakan İnci ise Malatya Tabip Odası’nı ziyaret etmek için bugüne kadar beklemesinin, bu ziyareti 14 Martta gerçekleştirmek istemesinden kaynaklandığını kaydederek, şunları söyledi: “Öncelikle bizi kabul ettiği için sayın başkanımıza ve tüm yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Tüm sağlık çalışanlarının daha güzel koşullarda, daha sağlıklı ortamlarda görevlerini sürdürmesini temenni ediyorum. Doktor arkadaşlarımız, hemşirelerimiz, teknik personelimiz yani tüm sağlık çalışanları halen geçim derdindeyse, ben evimi nasıl geçindireceğim psikolojisiyle işe geliyorsa insanlarımızın sağlık problemlerine ne kadar eğilebileceğini de kamuoyunun takdirine bırakıyorum. İnşallah 14 Martlar bundan sonra bir bayram tadında kutlanır.”

Açıklamanın ardından CHP Malatya Büyükşehir Adayı Hakan İnci ve Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Yalçın pasta keserek 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladılar. 

CHP’li İnci, ayrıca Tıp Bayramı’yla ilgili yayınladığı mesajda da, “Tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyor, sağlığın ticarileştirilmediği, sağlık emekçilerine yönelik saldırıların son bulduğu ve emeğin hakkının tam olarak verildiği bir Türkiye diliyorum” ifadelerini kaydetti. 

MİLLETVEKİLİ ÖZ'ÜN MESAJI..

Tıp Bayramı dolayısıyla AKP Malatya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, şu mesajı yayınladı:

"İnsanların huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşam sürmelerinde sağlık çalışanlarımızın katkıları büyüktür. Bir toplumun huzurlu, mutlu ve başarılı olmasının yolu şüphesiz o toplumun sağlıklı bireylerden oluşmasından geçmektedir. İnsanlara daha sağlıklı bir yaşam sunmayı ilke edinen, bir nefeslik sıhhat için dahi özveriyle çalışan kutsal meslek sahipleridir sağlık çalışanları.

Herkes için ulaşılabilir, nitelikli, sürdürülebilir ve güçlü bir sağlık sistemi bir ülkenin en büyük varlığıdır. Ülkemiz AK Parti hükümetlerinin ortaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programıyla gelişmiş ülkelerin otuz yılda ulaştığı hedeflere on yıl gibi kısa sürede ulaşmıştır. Bu başarıda hiç kuşkusuz en büyük pay, “İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın” anlayışıyla hizmet eden siyasi irade ile fedakâr sağlık çalışanlarınındır. 

Her ilimizde olduğu gibi Malatya ilimiz de sağlık tesisleriyle donatılmıştır. Malatya Bölge Hastanesi, Darende Hulisi Efendi Devlet Hastanesi,  Arapgir Ilçe Hastanesi, Yazıhan İlçe Hastanesi,  iki Adet Aile Sağlığı Merkezi, Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezi, ilçelerimizde yirmi Aile Sağlığı Merkezi ve lojmanları bu dönemde tamamlanan işlerden sadece bir kaçıdır. Hekimhan Devlet Hastanesi, Doğanşehir Devlet Hastanesi, Pütürge Entegre İlçe Hastanesi, Akçadağ Devlet Hastanesi, merkez TOKİ Konutları Aile Sağlığı Merkezi, Hekimhan Kurşunlu Aile Sağlığı Merkezi, Merkez İstasyon Aile Sağlığı Merkezi, Doğanşehir Gövdeli Aile Sağlığı Merkezi, Merkez Mücelli Aile Sağlığı Merkezi sağlık tesislerinin yapımı da hızla devam etmektedir.

AK Parti, sosyal devletin gereği olarak sağlık hizmetlerini temel bir insan hakkı olarak kabul etmiş ve bu anlayışla son yıllarda ülkemiz sağlık alanında büyük atılımlar gerçekleştirmiştir. Bizler de hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın bu meşakkatli görevi yerine getirirken karşılaştıkları sorunları en aza indirebilmek için de büyük gayret göstermekteyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle; hepimizin temel ihtiyacı olan sağlık hizmetlerini ülkemizin her bölgesinde güler yüzle kolay, erişilebilir ve etkili biçimde sunan, insan hayatını her şeyin üstünde tutan, toplumsal huzuru önceleyen, tüm zorluklara rağmen özveri ile çalışmaya devam eden hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını kutluyorum."

AKIN'IN MESAJI..

AKP Milletvekili Cemal Akın da mesajında şöyle dedi:

"İnsan sağlığına hizmet eden hekimlerimiz, ulvi mesleklerden birini icra etmektedirler. Sağlık hizmetlerinin vatandaşlarımızın gelişmiş ülkelerdeki yaşam standartlarının seviyesine, çıkartılmasında başta hekimlerimiz olmak üzere, tüm sağlık personelimize önemli görevler düşmektedir.

Dünyada gelişen teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde, ülkemiz genelinde yürütülen Sağlık Bakanlığının, “Sağlıkta Dönüşüm” projesiyle çok önemli mesafeler alınmıştır.

Ülkemizde ve İlimizde gerçekleştirdiğimiz  “insan odaklı hizmet”  anlayışı çerçevesinde, sağlık alanında yapılan yeni yatırımlarla desteklenerek, vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişiminin önündeki tüm engelleri ortadan kaldırmayı hedeflemekteyiz.

İnsan sağlığı için harcanan mesainin en mukaddes zaman dilimlerinden olduğu inancıyla, daha sağlıklı toplum için emeği geçen doktorlarımız, hemşirelerimiz, ebelerimiz ve tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum."

AĞBABA DA MESAJ YAYINLADI..

CHP Milletvekili Veli Ağbaba'nın mesajı da şöyle:

“Sağlığı ticarileştiren, sağlık hizmetlerini metalaştıran ve ücretli hale getiren Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte özlük hakları her geçen gün budanan, hastaları ile karşı karşıya bırakılarak şiddet uğramalarının önü açılan sağlık çalışanlarının bu en anlamlı günün bir bayram havasında kutlanması mümkün görünmemektedir.

Mesleklerini; şiddete uğrama şüphesi, performansa bağlı ücretlendirme baskısı ve gelecek korkusu içinde sürdürmeleri beklenen sağlık çalışanları uğramış oldukları haksızlıklar ve daha aydınlık daha huzurlu 14 Martlar için bugün grevde.

Hakları ve halkımızın sağlık hakkı adına sağlık çalışanlarının sürdürmüş olduğu haklı mücadeleyi destekliyor, 14 Mart’ın  'Tıp Bayramı' olarak kutlanabilmesi için dün olduğu gibi bugün de tüm sağlık emekçilerimizin yanında olduğumu belirtmek istiyorum.”

Bu arada MHP il başkanı Arif Yıldız da, yaptığı açıklamada, "Tüm tıp doktorlarımızın ve sağlık çalışanlarının 14 mart  tıp bayramını kutluyoruz iyi ki varsınız. Zor ve meşekkatli bu mesleği tüm olumsuzluklara rağmen özveriyle  cansiparene ifa eden doktorlarımız, bu millet sizin özverili çalışmalarınızdan dolayı size minnetttardır. "dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız