SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Perişan 'Hal'ler!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi'nin AB standartlarına uygun olarak yaptırıldığı iddia edilen Şehir Mezarlığı karşısında yer alan yeni Hal Binası’nda perişanlık diz boyu.

Alt ve üst yapısı tamamlanmadan, Belediye yöneticileri tarafından “sorunları kısa sürede çözeceğiz, sizleri mağdur etmeyeceğiz” vaatleri verilerek yeni hal binasına taşıttırıldığını söyleyen esnaflar “Aradan 2 ay geçti. Sorunlarımız azalacağı yerde her geçen gün daha da artıyor. Belediye yetkilileri geliyor- gidiyor, söz veriyorlar ama icraatları yok. İşimizi önemli oranda kaybettiğimiz yetmiyormuş gibi bir de sorunlarımızı gidermek yönünde kıllarını kıpırdatmıyorlar.” diyerek dert yandılar.

Esnaflar ayrıca “Yer değişikliğinden dolayı önemli gelir kayıplarımız oldu. Küçük ve orta ölçekli esnaflar dükkânlarını kapatma kararını ciddi ciddi düşünüyor. Belediye yönetimi, küçük ve orta düzeyde geliri olan esnafları kaderi ile baş başa bırakmış, büyük firmaların ekmeğine yağ sürüyor gibi davranış içerisinde.” diyerek ekonomik yönden de önemli kayıplar yaşadıklarını belirttiler.

Esnafın yaşadığı sorunlardan bazıları; Hal binasında bulunan dükkanların bodrum merdivenleri yok, bir çok bodrumu su basmış durumda. Dolgu işlemlerinin standartlara uygun yapılmadığından bir çok dükkanın önünde çökmeler meydana gelmiş. Projesinde olmasına rağmen dükkan önü ve arkalarında olması gereken kaldırımlar, boş kasa yerleri ile çayhane ve lokanta gibi sosyal donatı alanları yapılmamış.

Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz esnaflar alt ve üst yapı konusunda özetle; “ Hangi birini sayalım. Örneğin dükkânlarımızdaki bodrumların bir merdiveni yok. Yaklaşık 1 ay önce bir arkadaşımız dengesini kaybederek bodruma düştü ciddi anlamda yaralandı. Bodrumdan çıkartmak için itfaiyeden dahi yardım istedik.

Yağmur suyu drenaj kanalı projede olması gereken yerde değil, yağmur olukları da hala açıkta akıyor. Standartlara uygun dolgu yapılmadığı için özellikle dükkân önlerinde çöküntüler meydana geliyor.

Hal binasının üstü açık olması nedeniyle ürünlerimiz hava koşullarından oldukça etkileniyor. Ürünlerimizi yağmurdan korumak için ilkel yöntemlere başvuruyoruz. Hatta biz de soğuktan kızarırken güneşte kararıyoruz. Yani renkten renge giriyoruz.

Çökmelerden dolayı su şebekelerinde sürekli arıza meydana geliyor. Su kesintisinden dolayı zorunlu ihtiyaçlarımızı mezarlığa giderek gideriyoruz.

Çay-kahve ve lokanta gibi sosyal donatı alanlarımız hazırlanmadığı için gıda ihtiyacımız sıhhi olmayan ortamlarda hazırlanarak servis ediliyor. Yemeklerin hazırlandığı ve servis edildiği alan ile çöplük alanı iç içe girmiş durumda.

Dükkânların önü ve arkasına kaldırım yapılması gerekirken yapılmadı, bu nedenden dolayı da mallarımızı sağlıklı olarak istifleyemiyoruz.” diye konuştular.

Esnaflar, ekonomik anlamdaki sorunlarını ise “Hal binaları ana yol güzergahlarında olur. Ama burası sanki dağ başı. Önemli oranda iş kaybımız oldu. Küçük ve orta sermaye sahibi esnaflar zor durumda. Küresel krizin yanı sıra az sermaye ile iş yapan esnafımız tıkanma noktasına gelmiş durumda. Bir de denetim eksikliğinden dolayı korsan ürün ilimizde cirit atıyor. Belediye yönetiminin bu tavrı Büyük sermaye sahiplerinin işlerine yarıyor. Şu an 40’a yakın esnafımız çok zor durumda.” şeklinde özetlediler.

Öte yandan yaşanan bu sorunlar hal esnaflarının örgütü olan Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneğine de sıçradı ve Dernek yönetim kurulu olağanüstü kongre kararı alarak 23 Mayıs’ta olağanüstü kongreye gidiyor.

Dernek başkanı İzzet Aslan’da konuyla ilgili olarak özetle; “Sorunlarımız çok büyük. Korsan ürün şehrimize rahatça giriyor ve satılıyor. Şehrin iki girişinde sık denetimlerin yapılması gerekir. Esnafımız perişan. Yeni Belediye yönetimi sorunlarımızın çözümü konusunda özverili davranıyor. Sanırım kısa süre içerisinde sorunlarımız çözülecek” diye konuştu.

Malatya'nın Çevreyolu ve Sivas Caddeleri'nin kesiştiği bölgesinde 1980'li yıllarda hizmete giren Sebze ve Meyve Hali, eski belediye başkanı Cemal Akın döneminde, çevresindeki bazı tesisler ve 34 dönümlük alanıyla birlikte 52.5 trilyon lira bedelle bir Hollanda firmasına satılmıştı. Yeni hal binası için Şehir Mezarlığı karşısında bir alan belirlenerek inşaatına başlanmış, inşaat tamamlanmadan, yerel seçimler öncesi 10 Mart'ta Malatya'ya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan'a açılış yaptırılabilmesi için esnaflar buraya taşıtılmış, açılış yapılmıştı. O dönemde, bu hizmeti nedeniyle eski belediye başkanı Cemal Akın'a da bir kısım esnaflar tarafından plaket verilmişti.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız