SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Pestisit Kalıntısı Olumsuz Etkili'

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:08:42
'Pestisit Kalıntısı Olumsuz Etkili'
A- A+ PAYLAŞ

 Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından merkezde faaliyet gösteren bitki koruma ürünlerini satan bayilerle toplantı düzenlendi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, “Pestisit kalıntısı olumsuz etkiliyor” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nün düzenlediği Bitki Koruma Ürünleri Bayi Toplantısı merkezde faaliyet gösteren bayilerin katılımıyla yapıldı. Toplantıya; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, Ziraat Mühendisi Hayat Çiçek ve Bitki Koruma Ürünleri Konu Sorumlusu Ziraat Mühendisi Suat Cantürk ile bayi işletmecileri katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, yaptığı konuşmasında, bitki korumanın önemi ile Bitki Koruma Ürünlerinin kullanımı ve sonuçları hakkında genel bilgiler vererek, “İlimizde yetiştirilen kayısı yüzde 70-80 oranında ihraç edildiğinden pestisit (zararlı organizeleri öldürmek için kullanılan malzemeler) kalıntısı nedeni ile geri dönmesi sonucu ihracatçılarımız büyük sıkıntılara uğramaktadır. Sadece ihracatta değil iç piyasa tüketiminde de pestisit kalıntısından dolayı olumsuz etkiler olmaktadır. Diğer taraftan kendi ülkemizde insan sağlığının ve çevrenin korunması ve bu problemlerin giderilmesi için İl Müdürlüğümüz ile Sivil Toplum Kuruluşu olarak kabul edilen siz Bitki Koruma Ürünleri Bayileri ile ortak çalışma sonucu netice alınabilir. Ayrıca Bitki Koruma Ürünleri Bayilerinin özellikle yönetmelik gereği reçetesiz satışının, ruhsatsız bitki koruma ürünü satışının ve bayi izin belgesi sahibi kişi nezaretinde olmayan satışların teknik ekiplerimizce yapılan bayi denetimlerinde tespit edilmesi halinde gerekli cezai yaptırımlar kesinlikle uygulanacaktır” dedi.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci tarafından yönetmelik gereği bayilerin Bitki Koruma Ürünlerinin belge sahibi kişiler nezaretinde satışının olması, reçetesiz veya Bakanlık tarafından belirlenen şartlar dışında satamayacakları, reçete ile satılan bitki koruma ürünlerinin kayıtlarının düzenli olarak tutulması ve reçetelerin 5 yıl süre ile saklanılması gerektiğini söyledi.

Günci, ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin önerilen dozdan daha yüksek kullanılmamasının gerektiğini belirtti. Selahattin Günci, belge sahibi kişi nezareti satış, reçetesiz ve ruhsatsız bitki koruma ürünlerini satan bayiler hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Yem ve Gıda Kanunu’nun ilgili maddelerince gerekli cezai yaptırımların uygulanacağını ifade etti.

 

BAYİLER BİR GÜN KAPALI KALACAK

Bu arada, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlığı’nın yapmış olduğu anket sonucu Bitki Koruma Ürünü Bayilerinin Cumartesi günü saat 13:00’dan sonra Pazar günü dahil olmak üzere 1,5 gün kapalı tutulması istendiği, bu konu hakkında bayilerle karşılıklı görüş alış verişinde bulunulduğu ifade edilip, Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmeliğin 15. Maddesinin (l) bendine göre Bitki Koruma Ürünleri Bayileri’nin isteği üzerine Pazar günü kapalı tutulmasına karar verildi. Bu kararın uygulanma tarihinin önümüzdeki günlerde bayilere tebliğ edileceği kaydedildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız