SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Petrol Kullanın, Dediler!'

A- A+ PAYLAŞ

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güven Önal, Türkiye'de bir kişinin 1 yaşından 70 yaşına kadar 300 ton maden tükettiğini, bu rakamın Amerika'da bin 600 ton, Almanya'da ise bin ton olduğunu açıkladı.

İnönü Üniversitesi, KOSGEB, ABİGEM Malatya ve MTA Bölge Müdürlüğü tarafından "Madencilik Sektöründe Malatya'nın Yeri" konulu çalıştay İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.

Çalıştaya İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcıları Süheyla Ünal ve Prof. Dr. Turgay Seçkin ile kalabalık bir topluluk katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güven Önal, "İnsanın vücudu insanın yapısı, tamamen belli minerallerden ve elementlerden oluşuyor. Vücudumuz, kemik yapımız, canlının üçte ikisini oluşturan su hepsi doğal kaynaktır. Madenler su ve hava gibi insan yaşamı için zorunlu olan maddelerdir. Bir düşünün madenler olmasıydı ne olurdu?. Her halde medeniyet dediğimiz bugünkü insan yaşamı olmazdı" dedi.

Türkiye'de her 70 yaşına kadar yaşayan bir kişinin tükettiği toplam maden tutarının 300 ton olduğunu belirten Prof. Dr. Güven Önal şunları söyledi:

"Günümüzde bu kaynakları en çok kullanan toplumlar, en çok refaha ulaşan toplumlar olmuştur. İnsan doğumundan itibaren bu maden kaynaklarını tüketmektedir. Bunun içinde kömür, petrol, doğalgaz hepsi var. ABD'de bir bebek doğumundan 70 yaşına kadar bin 600 ton doğal kaynak tüketiyor. Aynı bebek ve yine aynı yaş sınırına kadar Almanya'da bin ton tüketiyor. Türkiye'de de 300 ton tüketiliyor. Bu gelişmişlik düzeyi ile çok yakından ilgileniyor. Biz madenlerimizi daha çok tükettiğimizde Türkiye daha çok gelişecektir. Türkiye doğal kaynaklarına gereken önemi vermiyor. Yıllardan beri yapılan politikalarla, Türkiye'yi tüketim ülkesi yapmıştır. Türkiye belki dünyanın 9. büyük ekonomisi olurdu. Türk toplumunun öncelikle doğal kaynakların önemini ve madenciliğin önemi konusunda bir takım birikimleri kazanması gerekiyor. Türkiye, dünyada hatırı sayılır bir şekilde kömür rezervlerine sahip. Bugün ulaşılan kömür rezervi 10-12 milyar tona yakın. Bugün Türkiye'de aranırsa ortaya çıkacak olan kömür rezervi 25 ile 40
milyar ton arasında. Türkiye, bugün yılda 250 milyon ton üretmesi gerekirken, 80 milyon ton kömür üretiyor. Türkiye elektriğinin yarısını kendisinde olmayan doğalgazdan karşılıyor. Peki bu toplam nasıl gelişecek? Türkiye'nin sadece petrol ve doğalgaza 2007 yılında ödediği para 40 milyar dolardır. Bu rakamın 2008 yılında 50 milyar doları aştığı da kesin. Türkiye, enerjisini kömürle üretirken, fabrikalarını kömürle çalıştırırken birileri gelip bununla uğraşmayın, petrol kullanın dedi."

Çalıştay'da İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal tarafından "İnönü üniversitesi Akaryakıt/ Petrol Laboratuarında yapılan maden ve diğer analizler" konusunda, MTA Bölge Müdürü Yunus Ay tarafından "Malatya'nın maden potansiyeli" konusunda, Prof. Dr. Mehmet Önal tarafından "Malatya'nın mermer potansiyeli" konusunda bilgiler verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız