SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Pilot Bölgelere Şubat Sonunda Doğalgaz''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya, doğalgaza kavuşmak yolunda önemli ilerlemeler sağlarken, doğalgaz konusunda yapılan çalışmalara ilişkin olarak özellikle OSB’deki işadamlarının bilgilendirildiği bir panel düzenlendi.

KİMLER KATILDI..
Malatya Belediyesi ortaklığı ile kurulan Pegaz Malatya Doğalgaz Dağıtım A.Ş. tarafından 9 Şubat Perşembe günü Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Temiz Bir Malatya İçin Doğalgaz” konulu panelin konuşmacıları BOTAŞ A.Ş. Enerji Uzmanı Mehmet Konuk, EPDK Enerji Uzmanları Seval Sarıbay Gürsoy, Gülşen Ağca ve Pegaz Genel Müdürü Turgay Zorlu ve Uzman Murat Altınsel’di.

Panele Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cemal Akın ve bazı daire müdürleri ile çok sayıda sanayici, işadamı katıldı.

"ÖNEMLİ İLERLEMELER SAĞLADIK.."
Panelin açış konuşmasını yapan Pegaz A. Ş. Genel Müdürü Turgay Zorlu, Malatya Belediyesi ortaklığı ile kurulan Pegaz A.Ş.’nin Malatya şehir içi doğalgaz dağıtım lisansını 30 yıl için aldığını belirterek, ihale sonrası ihaleyi kazanan firma ile Malatya Belediyesi’nin Pegaz A.Ş.’yi kurduğunu kaydetti. İhalenin yapılmasında ve ihale sözleşmesinin EPDK tarafından vakit kaybedilmeden onaylanmasında Malatya Malatya Belediyesi’nin gösterdiği yoğun çabadan dolayı Belediye Başkanı Akın’a teşekkür etti.

Turgay Zorlu, lisans sözleşmesine göre, en geç 6 ay içinde yatırıma başlanması gerektiğini hatırlatarak, “Ancak biz 6 aydan önce önemli ilerlemeler sağladık” dedi.

"BU DÖNÜM NOKTASI.."
Belediye Başkanı Akın da, insanların hayatında, şehirlerin ve ülkelerin tarihlerinde dönüm noktaları olduğunu ve bu dönüm noktalarının tayin edici nitelikte olduğunu vurgulayarak, “Bugün burada gerçekleştirdiğimiz “Temiz Bir Malatya İçin Doğalgaz” paneli de, Malatya’nın geleceğini derinden etkileyecek ve tayin edici rol oynayacak olan yeni bir enerji kaynağı ile; doğalgazla buluşmanın önemli adımlarından biridir” dedi.

Göreve geldiği günden bu yana, çevre ile barışık şehir kalkınması ilkesi ile yürüttükleri çalışma programının nihai hedeflerinden birinin de, çevre ile barışık kalkınmanın olmazsa olmazı olan doğalgazı bir an önce Malatya’ya getirmek olduğunu söyleyen Akın, bu hedeflerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Başkan Akın, “ Bu yolda uzun, yorucu, yoğun, fakat sonu mutlulukla biten bir yolda yürüdük. Ankara’da hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı hem de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu nezdinde uzun soluklu çalışmalar gerçekleştirdik” diye konuştu.

Belediye Başkanı Cemal Akın, 11 Şubat Cumartesi günü 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sinevizyon aracılığıyla katılacağı törenle doğalgazın kullanımına başlanılacağını vurguladı.

Belediye başkanının bu açıklamasına karşın, Cumartesi günü OSB'deki doğalgaz basınç düşürme istasyonunun devreye sokulacağı, halen OSB'de doğalgazı hemen kullanabilecek durumda tesis olmadığı, bazı fabrikaların doğalgaz dönüşüm çalışmalarını sürdürdüğü, en erken Mayıs veya Haziran aylarında, doğalgazın buradaki sanayi tesislerinde kullanılabileceği öğrenildi.

PİLOT BÖLGELERE ŞUBAT SONU VEYA..
Malatya’da doğalgaz çalışmalarına fiilen başladıklarını belirten Belediye Başkanı Akın, MAŞTİ civarında kurulan basınç düşürme istasyonu çevresindeki bazı sitelerin pilot bölge seçildiğini kaydetti ve pilot bölgelere Şubat ayı sonlarında veya Mart ayı başlarında doğalgaz verileceğini ve işletmeye alınacağı müjdesini verdi.

Dağıtım şirketinin daha sonra Malatya’nın ana arterlerinde çalışmalara başlayacağını belirten Belediye Başkanı Akın, daha sonra şöyle konuştu :

“Doğalgaz hizmeti, başta sanayicilerimiz olmak üzere tüm insanlarımızın enerji harcamalarını önemli ölçüde azaltacak ve ciddi bir tasarruf sağlanacaktır.

Değişik enerji türlerine göre, yüzde 48 ila yüzde 72 arasında daha ucuz olan doğalgaz, sanayicimizin enerji girdisini hatırı sayılı biçimde azaltacak, yüksek enerji faturalarının yarattığı ekonomik sıkıntılar giderilmiş olacaktır.

"HÜKÜMETE VE BELEDİYEYE TEŞEKKÜR.."
Vali Daşöz, doğalgazın Malatya’nın ekonomik ve sosyal kalkınmasına ciddi katkı sağlayacağını belirtti ve özellikle hava kirliliğinin önlenmesinde doğalgazın en önemli araç olduğunu söyledi.

Vali Halil İbrahim Daşöz, dağıtım şirketinin Malatya Belediyesi ortaklığında ve uyumlu biçimde çalışacağını belirterek, “ Kurumların uyumu çok sevindirici. İşin genel sahibi Malatya Belediyemiz. Doğalgazın bu kadar hızlı gelmesini sağlayan hükümetimize ve belediyemize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bu konuşmaların ardından panele geçildi. Panelde BOTAŞ, EPDK adına katılan enerji uzmanları Türkiye’de doğalgaz ve enerji politikaları, doğalgaz piyasası, doğalgaz sisteminin kurulması, doğalgazın faydaları, Türkiye ve Malatya’daki uygulamaları konusunda katılımcıları bilgilendirdiler.

PİLOT BÖLGELER..
Panelde belediye başkanının Şubat sonu veya Mart başında doğalgaz kullanabileceğini söylediği pilot bölgelerin, Beylerderesi civarındaki 10 bin konutların bulunduğu alan olduğu, ayrıca Ankara -Malatya güzergahı çevresindeki bir bölümün de bu kapsamda bulunduğu, şehir içi geçiş hattının Altın Kayısı Oteli'nden itibaren Çevreyolu'nun kent merkezine yakın tarafından İnönü Üniversitesi'ne kadar olduğu öğrenildi.

45 MİLYON DOLARLIK YATIRIM VE BAZI BİLGİLER..
Malatya'da doğalgaz dağıtım şebekesi projesi kapsamında toplam 45 milyon dolarlık yatırım yapılacağı, şebekede 155 kilometre çelik, 2 bin 200 kilometre de PE boru kullanılacağı belirtildi.

Dağıtım şebekesi projesinin; Malatya'nın yanı sıra Konak, Gündüzbey, Yeşilyurt, Bostanbaşı, Yakınca, Topsöğüt, Şahnahan, Dilek, Hatunsuyu, Hanımınçiftliği, Orduzu, Battalgazi ve Hasırcılar'ı kapsadığı belirtildi.

Konutlar için; konut olarak belirlenen Bağımsız Birim başına sayaç dahil olmak üzere azami 180 dolar abonelik bedeli alınacağı, bağımsız birimin her konut için en fazla 200 metrekare olarak düşünüldüğü, bu alandan sonraki ilave her 100 metrekare alan için 150 ABD doları ek abone bedeli alınacağı belirtildi.

Doğalgaz hizmetleri ile ilgili olarak da 187 no.lu telefonun 24 saat süreyle hizmet vereceği de kaydedildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız