SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Piyasa Bozuldu, Yumurtlayan Tavuklar Kesime Gidiyor

A- A+ PAYLAŞ

Yumurtanın ucuzlaması ve maliyetlerin yükselmesi nedeniyle, yumurtlayan 60 milyon tavuktan 10 milyonu kesilebilir. Ayrıca piyasada ciddi bir hammadde darlığı oluştu.Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Keskinoğlu, beyaz et sektöründe olduğu gibi yumurtada da iç tüketimin dışında arz fazlasının ihraç edildiğini söyledi.

Genellikle arz fazlası yumurtanın Irak pazarına gönderildiğini ifade eden Keskinoğlu, bazı firmaların Irak pazarına dayalı üretim yaptığını anlattı.

Son dönemlerde yumurta arzının çok fazla boyuta ulaştığını ve Irak pazarının bile bu arzı karşılayamaz duruma geldiğini dile getiren Keskinoğlu, şöyle konuştu:

“Irak pazarındaki daralmalar, yumurta sektörünü krize sürükledi. Bu durum yumurta sektöründe sarsılmaya yol açacak. İnşallah büyük sarsıntılar olmadan sektör, bu krizleri atlatır diye umuyoruz. Yaşlılar kesilmeye başlandı. Firmalar, verimliliğe dayalı hareket ediyor. Yüksek verimli tavuklar kalacak.”

Keskinoğlu, yumurta fiyatlarında çok ciddi düşüşler olduğunu belirterek, “Sektördekiler 6 aydır ya para kazanamıyor ya da para kaybediyorlar” dedi.

Önümüzdeki günlerde yumurtlayan tavuk sayısının düşeceğini vurgulayan Keskinoğlu, şunları kaydetti:

“Şu anda 60 milyon civarında yumurtlayan tavuk var. En az 10 milyon tavuk kesilecek diye bekliyoruz. Irak pazarında en küçük sorun olunca ciddi panikle beraber sektörün elinde yumurta kalıyor. Ham madde fiyatları da çok yükseldi. Herkes malını bir an önce satmak istiyor. Mısırın tonu 600 liranın üzerine çıktı ve bulunamıyor maalesef. Ciddi anlamda ham madde darlığı çekiliyor.”

YUMURTA TÜKETİMİ ARTIYOR

Keskinoğlu, son yıllarda iç pazarda yumurta tüketiminde olumlu yönde iyileşme olduğunu dile getirerek, kişi başına tüketimin birkaç yıl öncesine göre 150 adetten 180 adede ulaştığını söyledi.

Bu rakama 120-130 adetlerden gelindiğini belirten Keskinoğlu, “Doktorların yumurtaya bakışının değişmesiyle, bazı bilim insanlarının yumurtadan özür dilemesiyle tüketim artışa geçti. 20-30 adetlik artış, hocalarımızın beklediğimiz anda yaptıkları çıkış ve açıklamalarla oldu. Sektöre büyük destek oldular” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız