SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Piyasanın İnsafına Terkedilemez'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valisi Ulvi Saran, "Sağlık hizmeti diğer mal ve hizmetler gibi piyasanın arz ve talep mekanizmasının insafına terk edilemeyecek nitelikteki bir hizmettir" dedi.

Vali Ulvi Saran, İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde Sağlıkta Yönetim ve Organizasyon konulu bir konferans verdi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, sağlık kuruluşları personelleri katıldı.

Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı eski müsteşar yardımcısı olan Vali Ulvi Saran, yaşanan değişime Türk kamu yönetiminin de uyması gerektiğini vurgulayarak, "Tıp bilimin gelişmesi, teknolojik yeniliklerin yaygın olarak sağlık sektöründe kullanılması, insanların sağlık hizmetlerinden beklentilerinin artması ve insan ömrünün uzaması gibi gelişmelerin doğal sonucu olarak, sağlık hizmetlerinde önemli maliyet artışları ortaya çıkmış, bu sektörde kaynak kullanımı ihtiyacı her geçen gün daha önemli hale gelmeye başlamıştır. Sağlık sektörü ayrıca, bilişim ve elektronik teknolojilerindeki yeniliklerini en yaygın olarak kullanıldığı sektörler arasında yer alıyor" dedi.

Vali Saran şunları söyledi:

"Son çeyrek yüzyılda, gerek kamu kesiminde ve gerekse de özel sektörde salık hizmetleri alanının özellikle yönetim ve işletmecilik boyutunun öne çıkması, sağlık kuruluşlarında ehliyetli, nitelikli ve donanımlı sağlık yöneticilerine çok daha fazla ihtiyaç duyulması bu değişimin ortaya çıkardığı sonuçlardandır. Bu gelişme çizgisi hem özel sektörün aktif ve dinamik bir unsur olarak sağlık yatırımları alanına girmesini sağlamış, hem de kamu-özel ortaklığı modelinde olduğu gibi kamu ve özel sektörün birikim ve deneyimlerinin hastane yönetimi ve işletmeciliği ortamında paylaşılmasına yönelik arayışları beraberinde getirmiştir. Sağlık sektörü dinamik yapısı itibariyle bilimsel, teknik, idare ve finansal açıdan birçok akademik disiplinle, sosyal ve ekonomik sektörle bilgi alışverişi ve yakın bir ilişki ve işbirliği içinde bulunuyor. Bu açıdan bakıldığında sağlık hizmetlerinin niteliği ve genel karakteristik özelliği üzerinde de bir parça durmak gerekir. Sağlık niteliği itibariyle bir hizmet alanı olarak, diğer hizmet alanlarından önemli farklılıklar gösteriyor. Özellikle insanın en değerli varlığının bedeni ve ruhsal hayatının söz konusu olduğu bir alandır. Sağlık alanında ekonomik anlamda diğer sektörlerdeki gibi mutlak bir rekabetin, kar faktörlerinin egemen olduğu bir piyasadan söz edemiyoruz. Sağlık hizmeti diğer mal ve hizmetler gibi piyasanın arz ve talep mekanizmasının insafına terk edilemeyecek nitelikteki bir hizmettir. Sağlık hizmetleri alanında, mutlaka sosyal sorumluluk ilkesinin korunması, devletin koruyucu, gözetici ve denetleyici bir bir güç olarak varlığını sürdürmesi gerekiyor."

Vali Saran, "Devletin sağlık ve eğitim hizmetlerinde üzerine düşen denetleyicilik ve düzenleyicilik görevini bir şekilde de olsa yerine getirmek zorunda kalıyor, zorunda kalması gerekiyor. Çünkü böyle olduğu takdirde sağlığın tamamen özelleştirilmesi, toplumumuzun birçok alanında önemli dengesizlikler, önemli gelir adaletsizliklerinin varlıklarını da dikkate alırsak, hizmete ulaşımda ciddi sıkıntılar ortaya çıkar" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız