SON DAKİKA
SON DEPREMLER

PKK'nın Nefes Borusu Kesildi

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:14:21
PKK'nın Nefes Borusu Kesildi
A- A+ PAYLAŞ

Türk Silahlı Kuvetleri , Şehit P.Kur.Yb. İlker Çelikcan Operasyonu ile İkiyakalar, Doski Vadisi ve Oramar T. bölgelerini teröristlerden arındırdı. 

Güvenlik birimleri Şehit P.Kur.Yb. İlker Çelikcan Operasyonu’na ismini veren Şehit P.Kur.Yb. İlker Çelikcan ile ilgili şu bilgileri verdi:

“6 Eylül 2015 Pazar sabahı Yeşiltaş Üs Bölgesinden, yola döşenen EYP’leri temizlemek maksadıyla hareket eden Mayın ve El Yapımı Patlayıcı Tespit Timi (METİ) yola döşenmiş olan dördüncü EYP’yi etkisiz hale getirirken, Bölücü Terör Örgütü mensubu teröristlerce açılan ilk ateşte Timin bir personeli yaralanmıştı. Açılan ateşe karşılık veren Tim derhal destek talebinde bulunmuştu.

Bu arada Dağlıca’dan Kobra ve Kirpi zırhlı araçlar içeren bir konvoy ile Yüksekova’dan aralarında tank ve zırhlı araçların da bulunduğu diğer bir konvoy,Dağlıca’daki Hudut Tabur Komutanlığı ile Yüksekova ilçe merkezi arasındaki kritik ikmal yolunu açmak, Dağlıca’nın konvoy, ikmal ve iaşesi için yol araması yapmak ve yol güvenliğini sağlamak maksadıyla hareket halinde idi. Yapılan destek talebine derhal karşılık vermek için METİ personelinin bulunduğu bölgeye doğru hızla hareket ettiler. Önde giden araçlar da ateş altına alınınca, konvoy yavaşlamıştı. O sırada arkadaki Kirpi aracı içinde bulunan Tb.K.Kur.Yb İlker Çelikcan hızlanarak bir an evvel yaralı askeri kurtarmak içinöne geçti ve ilerlediği anda aracı bir diğer EYP’nin patlaması sonucu şarampole yuvarlandı. Gözünü kırpmadan askerinin hayatını kurtarmak için öne atılıp şehit olan Tb.K.Kur.Yb İlker Çelikcan ve onunla birlikte şehit olan tüm şehitlerimizin kanını yerde bırakmamak için 27 Eylül 2015 tarihinde Şehit P.Kur.Yb. İlker Çelikcan Operasyonu başlatılmıştır.”

OPERASYONUN YAPILDIĞI BÖLGE

Bölge ile ilgili genel bilgi ise şöyle:

“BTÖ’nün sözde Cilo Eyaletinin iki cephesini ayıran arazi kesimi Doski Vadisidir. Doski Vadisinin kuzeyinde Oramar(Batı) Cephesi, güneyinde ise Çarçela (Doğu) Cephesi yer almaktadır. İki cephe arasındaki bağlantı Doski Vadisine uzanan ara vadiler (Varagöz Vadisi, Gürkavak Vadisi) vasıtasıyla sağlanmaktadır. Ayrıca İkiyakalar bölgesindeki BTÖ mensuplarının ikmali Doski ve Varagöz Vadileri üzerinden işbirlikçiler/milisler marifetiyle sağlanmaktaydı.

Doski Vadisi Buzul Dağı ve İkiyaka Dağlarını birbirinden ayıran ve bölgede doğu-batı istikametinde geçit veren tek ilerleme istikametidir. Bu nedenle kara ve hava intikali Doski Vadisine tabidir.

Doski Vadisinde özellikle Kamışlı-Yeşiltaş-Dağlıca yoluna Mayın/EYP döşenerek güvenlik güçlerine zayiat verdirmesi, üs bölgelerinin ikmal faaliyetlerini yürüten sivil şahsıların tahdit edilmesi ve araç/malzemelerine el konulması, köy ve mezralardaki vatandaşların teröristlere yardım/işbirliğine zorlanması, elektrik trafosunun teröristlerce patlatılması ve iki aya yakın süre vatandaşların elektriksiz bırakılarak cezalandırılması gibi eylemler yapılmıştır.

Oramar T.de bulunan teröristler tarafından Dağlıca Hd.Tb. ve Üs Bölgelerine (Ü.B) Doçka, Zagros ve Havan ile sürekli saldırı düzenleniyordu. Söz konusu saldırılardan sadece askeri birlikler değil bölge halkı da etkileniyor, ölüm ve yaralanmalar yaşanıyordu. 2014 yılında bayram sabahında bayramlaşan Dağlıca Köylülerine yapılan saldırı, 2015 Haziran ayında BTÖ tarafından atılan havan mermisi ile Mizgin TİRE isimli küçük bir kız çocuğunun yaralanması bu saldırılardan sadece bir kaçıdır.”

YOLDAŞLARINI BIRAKIP KAÇTILAR

Operasyonun amacı ile ilgili bilgi veren güvenlik güçleri, bölücü terör örgütünün sözde Cilo Eyaletinin kilidini oluşturan Doski Vadisi ve güneyindeki bölgeyi kontrol eden İkiyakalar ve Oramar Tepe bölgesindeki teröristleri etkisiz hale getirmek, müteakip aşamada tekrar kullanılmalarını engellemek maksadıyla mağara, sığınak, barınak ve erzak depolarını tahrip etmek, Dağlıca ve Yeşiltaş’ta bulunan ÜB’lerinin ikmal ve intikal yollarını EYP’lerden temizleyerek ikmal sürekliliğini sağlamak maksadıyla Şehit P.Kur.Yb.İlker Çelikcan Operasyonu planlandığı vurgulayarak 27 Eylül 2015 tarihinden itibaren icrasında başlanıldığını kaydettiler.

5 Kasım Perşembe günü Oramar Tepe bölgesi de tam olarak kontrol altına alındığı belirtilerek, “ Bölgeyi terk etmeyi başaramayan, sözde yoldaşlarının terk ettiği ufak grupların etkisiz hale getirilmesi maksadıyla arama/tarama faaliyetleri devam etmektedir” denildi.

ŞEHİT P.KUR.YB.İLKER ÇELİKCAN OPERASYONU ÜÇ SAFHADA PLANLANDI

Şehit P.Kur.Yb.İlker ÇELİKCAN Operasyonu üç safhada planlandığı belirtilerek operasyonun safhaları ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

“Birinci safhada Doski Vadisi ve tarafeyninin Bölücü Terör Örgütü Mensuplarından (BTÖM) temizlenmesi, İkinci safhada İkiyakalar Dağı bölgesinin kontrol altına alınması, yol araması ve ikmalin yapılması, üçüncü ve son safhada ise Oramar T. ve uzanımının kontrol altına alınması planlanmıştır. Operasyonu cereyan tarzı HARİTA’da yer almaktadır.

Operasyon boyunca; İnsansız Hava Araçları (İHA) ve İnsanlı Keşif Uçakları (İKU) vasıtasıyla sürekli keşif gözetleme yapılmış ve teröristlere ait mağara, barınak, sığınak ve mevziler tespit edilmiştir. Söz konusu tespitler neticesinde hazırlanan hedef listeleri ile Oramar T. ve civarı yoğun bir şekilde hava kuvvetleri ve topçu ve havan birliklerinden oluşan ateş destek vasıtalarıyla ateş altına alınmış, Dağ ve Komd.Tug. birlikleri tarafından Oramar T.nin 500 m yakınına kadar birlik sızdırılmıştır.

Müteakip günlerde; BTÖ mensuplarının ve birliklerimizin mevzileri arasındaki mesafe 160 metreye düşmüş, 5-10 metre mesafeden el bombalarının kullanıldığı temaslar yaşanmış ve aralıklarla çatışmalar devam etmiştir.

IRAK KUZEYİNDEN BÖLGEYE GÖNDERİLEN TAKVİYE BTÖ MENSUPLARI HENÜZ İSTEDİKLERİ YERE VARAMADAN ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Bölgede sıkışan teröristler tarafından sık sık el bombaları ile saldırılar düzenlenmiş, birliklerimiz söz konusu teröristleri etkisiz hale getirmiştir.KARAYILAN’ın ZAP Kampına gelerek 18 Ekim 2015 tarihinde bölgedeki teröristlere telsizle talimat vermesinin ardından tecrit edilen teröristleri kurtarmak maksadıyla Irak Kuzeyinden bölgeye gönderilen takviye BTÖ mensupları İHA/İKU ile yapılan keşif/gözetleme neticesinde tespit edilmiş ve hava kuvvetleri atışları ile henüz istedikleri yerlere varamadan etkisiz hale getirilmiştir.”

Bölücü Terör Örgütünün; Irak kuzeyinden yurt içine geçiş yaptığı,Türkiye’de gerçekleştirdiği saldırılardan sonra güvenli kaçış yolu olarak kullandığı,kırsal ile şehir bağlantısını tesis ettiği, başta Yüksekova ve Şemdinli ilçelerine yönelik eylemlerinde kullandığı, eylemler neticesinde sözde özerkliğe uzanan uygulamalara zemin hazırladığı,

Üslenme bölgesi, eleman temin noktası, sözde yargılama alanı olarak kullandığı, örgüt üzerinde psikolojik etkisi çok yüksek olan İkiyakalar, Doski Vadisi ve Oramar T. bölgeleri teröristlerden arındırıldığı vurgulandı.

PKK’NIN HEM YEMEK HEM DE NEFES BORUSU İYİCE SIKILMIŞ, ADETA NEFES ALAMAZ VE BESLENEMEZ DURUMA GETİRİLDİ

Bu bölgenin temizlenmesi ile; PKK’nın Türkiye ve Irak kuzeyi bölgesi arasında iki taraflı çok kritik geçiş güzergahı olan, yani PKK’nın hem yemek hem de nefes borusu iyice sıkılmış, adeta nefes alamaz ve beslenemez duruma getirildiği ifade edilerek Türkiye içindeki teröristlerin, KCK yapılanması ve YDG-H unsurları bu durumun ortaya çıkmasıyla büyük bir çöküntü yaşadıkları kaydedildi. Bu çöküntünün daha da derinleşmesi, yurt içinde teröristlere karşı yürütülecek kararlı operasyonlarla mümkün olabileceğine dikkat çekildi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız