SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Plan Gerçeklerle Örtüşmüyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:41:52
A- A+ PAYLAŞ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) tarafından onaylanarak askıya çıkarılan Bölge Çevre Düzeni Planı’na (BÇDP) eleştiriler ve itirazlar geliyor. Planın, yerleşim yerlerinin doğal yer altı ve yer üstü kaynakları ile mevcut yerleşim durumları göz önüne alınmadan hazırlandığını iddia eden yetkililerden ayrı ayrı açıklamalar geldi. 
 
Bakanlık tarafından hazırlanan ve tarım alanı olarak belirlenen Bostanbaşı beldesi tamamen yerleşime açılmış durumda, baraj koruma bandında bulunan Hasırcılar beldesi ile verimli tarım alanlarına sahip ve baraj koruma bandında olan Kale ilçesi gelişme kapsamı dışında ve nüfusu sabit tutulması öngörülmesine rağmen her iki yerleşim alanında da yapılaşmalar tüm hızıyla sürüyor. Maden bölgesi olan Hasançelebi beldesi tarım ve hayvancılık sektörü gelişmesi öngörülmüş.   
 
Maden bölgesi olarak bilinen Hasançelebi Belediye başkanı Mehmet Şerif Yıldırım, “ Maden bölgesi olan Hasançelebi’ye tarım ve hayvancılık öngörülmüş. Nüfus ise sabit tutulmuş. Böyle bir şey olabilir mi.? Biz bir şehir yaratmak istiyoruz. Bunlar elimizi kolumuz bağlıyor.” diyerek plana itiraz ettiklerini belirtti.  
 
İl Genel Meclisi (İGM) başkanı Naci Şavata “ Bu plan, bizim hazırladığımız planla örtüşmüyor. Yürürlüğe girmesi halinde elimiz kolumuz bağlanır” diyerek planın gerçek dışı verilerle hazırlandığını ifade ederken, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “ Bakanlık tarafından hazırlanan planın birçok eksiği var. Bu eksiklilerin giderilmesi için çalışmalarımız sürüyor” diyerek plana itiraz edeceklerini belirtti. 
 
Bölge Çevre Düzeni Planı
Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması; doğal, tarih ve kültürel kaynakların rasyonel kullanımı, bölgenin ekolojik dengesinin korunması, konut, tarım, sanayi, turizm gibi arazi kullanım kararlarının düzenli ve dengeli gelişiminin sağlanması, bölgenin sosyo-kültürel kimliğinin korunması ve geliştirilmesi, bölgede bulunan çevre sorunlarının belirlenmesi ve çözüm kararlarının verilmesinin yanı sıra yeraltı ve yerüstü kaynaklarının belirlenmesi ve yapılaşmasına yol göstermesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve  Malatya için olumlu ve olumsuz yönleriyle bir çok projeksiyonun çizildiği imar planına itirazlar yükselmeye başladı. Hekimhan ilçesine bağlı Hasançelebi ve Malatya Belediyesi ile İl Genel Meclisi Başkanlığı makamları plana ilk itiraz eden kurumlar oldu. 
 
Hasançelebi Belediyesi'nin İtirazı
Plana ilk itiraz, önemli maden yataklarına sahip Hasançelebi belediyesinden geldi. Belediye başkanı M. Şerif Yıldırım, bakanlık tarafından hazırlanan planın hayali olarak masa başında hazırlandığını belirterek, “beldemizin gelişimini tarım ve hayvancılık sektörüne bağlı olarak planlamışlar. Beldemiz, yeraltı maden yataklarına sahip önemli bir belde. Fakat madencilik hiç yok. Maden yataklarının üzerine konut yerleşim alanlarını kondurmuşlar. 30 yıllık projeksiyonda hiç nüfus artışı öngörmemişler. Halbuki maden ocaklarının işletmeye açılacağı bir-iki yıl içinde nüfusumuzun en az  4-5 kat artacağını biz görüyoruz da Bakanlık nasıl görmüyor” ifadeleri ile Bakanlık tarafından hazırlanan planın tamamen masa başında hazırlandığını öne sürdü. 
 
Malatya Belediyesi
Bakanlık tarafından hazırlanan planın bir çok eksiğinin bulunduğunu öne süren Malatya Belediye başkanı Ahmet Çakır; “ Bakanlık tarafından hazırlanan planın mevcut durumu yansıtmadığı gibi bir çok eksiği var. Malatya Belediyesi olarak bu eksiklikleri tek tek belirleyerek Bakanlığa itiraz edeceğiz” dedikten sonra; çevre ilçe ve belde belediyeleri ile de görüştüklerini, onların da bu planla ilgili ciddi kaygıları olduğunu belirterek “ Gelişme alanımızda ki çevre ilçe ve belde belediyeleri ile birlikte çalışıyoruz. Onlara da yardımcı oluyoruz. Süresi içerisinde itirazlarımızı yapacağız” diyerek, ilçe ve belde belediyeleri ile koordineli çalıştıklarını ifade etti. 
 
İl Genel Meclisi 
Bakanlıkça hazırlanan planın Malatya Valiliğince hazırlanan 1/25.000 planla örtüşmediğini belirten İGM başkanı Naci Şavata; “Bilindiği gibi bBölge planları bağlayıcıdır, yani bir nevi anayasa. İller, planlarını bölge planlarına uygun şekilde hazırlamakla yükümlüler. Ama hazırlanan planın gerçek (halhazır) durumla hiç alakası yok. Eğer bu plan yürürlüğe girerse bizim hazırladığımız ve son aşamaya gelmiş çevre düzeni planımızın hiçbir hükmü olmayacak. İl Özel İdaresi olarak da, İGM olarak da plana itiraz edeceğiz” diyerek meclis başkanı sıfatıyla da itiraz hakkının bulunduğunu ve bu hakkı da kullanacağını belirtti. 
 
Bakanlığın Savunması
Planın masa başında hazırlandığı iddialarına Çevre ve Şehircilik Bakanlığının il temsilcileri “İddialar tamamen asılsız. Bizler tüm yerleşim birimlerinden imar planları ile hali hazır durumlarını içeren bilgileri planları istedik. Maalesef, birçok yerleşim birimi (Belediyeler) bu bilgileri göndermediler. Bakanlık olarak elimizdeki verilerle Bölge Çevre Düzeni planını hazırladık.” diyerek iddiaları asılsız ve maksatlı bulduklarını belirtirlerken, bazı belediye yetkilileri ise “ Bakanlık tarafından bizden sadece, su ve kanalizasyon şebekeleri haritaları istendi. O da şifahi olarak.”dediler ve resmi olarak böyle bir talep gelmediğini iddia ettiler.Belediyeciler, Bakanlığın bu yönlü savunmasını kabul etmediler.
 
Haber: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız