SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Plan ve Strateji Gerekli'

A- A+ PAYLAŞ

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan iyiye gidiş olmasına rağmen mali krizin sona ermediğini söylerken, Malatya Şube Başkanı Namık Şahin Malatya'nın kapsamlı bir gelişme plan ve stratejisine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

MÜSİAD'ın geçtiğimiz hafta sonunda Malatya'da yapılan genel idare kurulu toplantısına ilişkin olarak yayınlanan bülten şöyle:

"MÜSİAD Genel İdare Kurulu (GİK) Toplantısı 19 – 20 Haziran 2009 tarihlerinde Malatya’da gerçekleştirildi. Toplantıya; Genel Başkan Ömer Cihad Vardan’ın yanısıra MÜSİAD’ın yurt çapına yayılmış olan 29 şubesinin başkanları da katıldı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından üç aylık periyotlarla Anadolu’nun çeşitli illerinde gerçekleştirilen ve ortak akıl ve ortak irade kültürünü geliştirerek bölgesel kalkınma planlarının yapıldığı Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısı Malatya’da gerçekleştirildi.

Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısında bir açıklama yapan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, mali krizin henüz sona ermediğini, iyiye doğru bir gidişin olduğunu, asıl iyileşmenin 2010 yılından itibaren olacağını belirtti.

Vardan, kriz ile ilgili değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Bugün dünden iyi. Dün de evvelsi günden iyiydi. Yani ileriye doğru bir çıkış trendine girmiş vaziyetteyiz. En kötü günlerin inşallah geride kaldığını düşünüyoruz. Bu alınan tedbirler ÖTV indirimleri, KDV indirimleri, sosyal sigortalar üzerine uygulanan indirimler yani iyileşmeye yönelik olarak hükümetin almış olduğu tedbirler ve insanlarımızın da onlara vermiş olduğu tepkilerle birlikte özellikle moraller düzeldi. Piyasada bir hareketlenme başladı. Bu hareketlenme otomatik olarak iş ve istihdama da yansımış vaziyette."

Krizin henüz sona ermediğini ifade eden Vardan, ''İyiye doğru bir yöneliş var. 2009'un ikinci yarısından itibaren bir stabilizeye ulaşacağız, 2009'un sonundan itibaren de iyiye doğru sinyalleri alacağız. Asıl iyileşmenin 2010'dan itibaren olacağı yönünde düşüncelerimiz var'' dedi.

Tekstil sektöründeki sıkıntılar

Özellikle ucuz imal edilebilen ürünler herkesin yapabileceği ürünler noktasında rekabetçiliğimizi kaybediyoruz. Bunları iyi değerlendirmemiz lazım. Özellikle Çin'in, Endonezya'nın, Pakistan'ın, Vietnam'ın o bölgelerde basit kat değeri düşük temel tekstil ürünlerinde hakikaten dünyaya hakim olabileceği noktasında da bir trend var. Bizim de kendi tekstil sektörümüzü o bakımdan bir revizyona tabi tutmamız gerekiyor. Avantajlarımız var. Avrupa piyasasına yakınız. Butik türü mallar yapmakta ve adedi az mallar yapmakta üstün vaziyetteyiz. Tekstil kendini yeni gelişen pazarlara göre adapte etmeli.

'Malatya ve çevresini kalkındıracak gelişmeye şahit olabiliriz'

Bu paket bir reform niteliğinde ve olabildiğince de adil gözüküyor. Güzel yapılabilecek işler var. Üyelerimize de üye olmayanlara da söylüyoruz. Bu fırsatı insanların iyi değerlendirmesi gerekiyor. Hangi alanlarda hangi sektörlerde yatırım yapma imkanı var ise eğer onları iyi değerlendirip önümüzdeki günlerde Malatya'yı ve çevresini de kalkındıracak bir gelişmeye şahit olabiliriz. Yapacağımız çalışmalarla hem bu bölgemizi hem de diğer bölgelerimizi değerlendireceğiz.

İş adamlarını yönlendirdikleri yatırımların bireysel ya da grup şeklinde de olabileceğine dikkati çeken Vardan, ''Arkadaşlarımıza tavsiyelerimiz oluyor. Paket daha yeni, yönetmelikleri de çıkmadı. Onunla beraber arkadaşlarımız hangi konularda, neler yapabileceklerine bakacaklar. Biz de onları yönlendirme, teşvik etme çalışmaları yapıyoruz'' dedi.

MÜSİAD Genel İdare Kurulu (GİK) Toplantısı Gala Yemeğinde Konuşan Şube Başkanı Namık Şahin; Malatya’nın ciddi bir potansiyele sahip olduğunu, kapsamlı bir gelişme plan ve stratejisine ihtiyaç duyduğu, bunun ise ancak bütün kurumların koordineli çalışmaları ile mümkün olabileceğini, Malatya insanı’nın bu sorunların altında kalkabilecek fikri ve tecrübî birikime sahip olduğunu dile getirdi.

Şahin konuşmasına şöyle devam etti; "Malatya ili günümüzde tekstil ve gıda sektörü ağırlıklı sanayisi, kayısı üretimi ağırlıklı tarım sektörü ve sağlık ağırlıklı hizmet sektörü ile ülkemiz ekonomisinde de önemli bir yere sahiptir. Dahası Malatya Doğu Anadolu Bölgesinin en gelişmiş şehridir.

Ancak tüm bunlara rağmen, her ilin olduğu gibi Malatya’nın da kentleşme sürecini tamamlamış büyük bir il olma yolunda alması gereken uzun bir yol vardır.

Son yıllarda Türkiye’nin hemen her bölgesinde bazı iller önemli çıkışlar yapmıştır. Ülkemizin değişik yörelerinde çıkış yapan bu illerin birçoğuyla benzer özelliklere sahip olan Malatya’ da bu çıkışı yapmaya aday illerimizden biridir.

Malatya’nın ciddi bir potansiyele sahip olduğu, kapsamlı bir gelişme plan ve stratejisine ihtiyaç duyduğu, bunun ise ancak bütün kurumların koordineli çalışmaları ile mümkün olabileceği açıktır. Malatya insanı bu sorunların altında kalkabilecek fikri ve tecrübî birikime sahiptir. Yapılması gereken şey bu birikimin harekete geçirilmesidir.

Malatya için yapılacak şeylerin başında, gelişmiş bir toplum ve gelişmiş bir şehir oluşturma hedefinin bir parçası olarak, yerel ve bölgesel bir vizyon geliştirilmesidir. Stratejik amaçlar ve hedefler belirlenmeli ve bu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için yapılması gerekenler planlanmalıdır. Basit de olsa bir şehir gelişim planı olmalı, sürekli üzerinde kafa yorulmalı, zenginleştirilmeli ve gerekirse revize edilmelidir.

İlimizin en önemli tarımsal ürünü olan kayısının üretiminden pazarlanmasına kadar geçen süreçte yaşanan sorunları ilgili tüm kesimlerle birlikte belirlenerek bir program çerçevesinde çözülmesi sağlanmalıdır.

Kent insanının havaya suya ihtiyacı olduğu kadar kültürel ve sanatsal faaliyetlere de ihtiyacı olduğundan hareketle MÜSİAD olarak ilimizin kültürel ve sosyal açıdan bir cazibe merkezine dönüşmesi için elimizden gelen katkıyı yapmaya kararlıyız.

Malatya bölgenin en gelişmiş şehri olmasından dolayı son yıllarda özellikle doğusundaki illerden yoğun göç almaktadır. Alınan bu göç tüm kurumların işbirliğiyle iyi yönetilerek şehrin gelişimine katkı sağlayan bir dinamiğe dönüştürülmelidir.

İlimizde altyapı, ulaşım ve diğer alanlarda yarım kalmış projelerin bir an önce tamamlanması ve Vagon Fabrikası gibi atıl duran bazı tesislerin ekonomiye kazandırılması büyük önem arz etmektedir.

Tüm bunların gerçekleşmesi, Malatya’nın kendi dinamikleri üzerinde yeniden yükselişe geçmesi, bölge illerinin gelişimine de katkı sağlayan bir lokomotif ekonomiye dönüşmesi için ülkemizde 26 merkezde kurulması düşünülen Bölge Kalkınma Ajanslarından birinin Malatya’da kurulması oldukça anlamlı olacaktır. Bu hususta ilgili tüm tarafların katkılarını bekliyoruz" dedi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız