SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Platformun Gündemi Suriyeliler

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:01:14
Platformun Gündemi Suriyeliler
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da kentin sorunlarının çözümü için sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile oluşturulan ve ortak akılla çözüm üretecek olan Malatya Platformu, Malatya’ya gelen Suriyeli mülteciler ile ilgili yapılacak çalışmaların görüşüldüğü olağanüstü bir toplantı düzenledi. 

Malatya Valiliği tarafından gerçekleştirilen ve Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (BİLSAM) organizasyonunu üstlendiği toplantı Ramada Plaza Altın Kayısı Otel’de düzenlendi. 

Olağanüstü toplantıda konuşan Vali Vasip Şahin, Malatya’nın gönlünü ve imkanlarını Suriyelilere açtığını ifade ederek, “Kardeşlerimiz önemli sıkıntılar yaşıyor. Bugün onların yanında olmazsak, kardeşlik görevimizi yapmamış oluruz. Devletimizde böyle düşündüğü için kucağını açtı. Bizlerde öncelikle Güneydeki illerimiz olmak üzere diğer illerimize de sirayet eden sorumluluk gereği Malatya’da gönlünü ve imkanlarını Suriyeli kardeşlerimize açmıştır” dedi.

Şahin, Malatya’da standartların üzerinde bir konteyner kent kurulduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Uluslar arası Birleşmiş Milletlerin, mülteci kabul etme merkezleri vardır. Bu standartların üzerinde bir imkan ve altyapı hazırlandı. Ama bu oradaki bütün ihtiyaçların karşılandığı anlamına gelmiyor. Biz onları sarayda yaşatsak bile değil mi ki ailelerinden, evlerinden, köylerinden uzaklar; değil mi ki komşularından ve alıştıkları hayattan uzaklar. Hep bir mağduriyet ve gurbet özlemi içerisinde yaşayacaklar. Kaldı ki mevcut konteynır kentin onlara sunabildiği fiziki imkan sınırlıdır. Geçici bir yerleşim yeri olması hesabiyle sınırlı bir imkan sunmaktadır.”

Suriyeli mültecilerin birçok ihtiyaçlarının karşılandığını ifade eden Şahin, “Sınırlı imkan ve psikolojik sıkıntı içerisindeki kardeşlerimize daha fazla imkan sunma ve daha fazla memnun edebilme adına bize düşen görevler var. Kişi başı aylık 100 TL para veriyoruz. Yani 7 kişilik bir aileye ayda 700 TL para veriliyor. Bu 700 TL sadece gıda ve temizlik için veriliyor. Bunun dışında elektrik, su ve sağlık masrafları yok. Eğitim altyapı ve diğer sosyal tesislerimizle kurumlarımızın yaptığı ve yapacakları hizmetlerle birçok ihtiyaçları karşılanmıştır. Malatya olarak bize düşen görev, onlara psikolojik sıkıntılarını unutturacak derecede bir yaklaşım sunabilmektir” diye konuştu. 

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, Türkiye’nin tarih boyunca mağdur insanlara kucak açıp, yardım ettiğine dikkat çekerek, “Suriyelileri kendi şehrimizde misafir ediyoruz. İyi bir ev sahipli yapmak hepimizin görevidir. Kurumlarımız bunun gereğini en güzel şekilde yaptı. Sayın Valimizin çok ciddi gayretleriyle bu sürecin çok hızlı ve sağlıklı bir şekilde hazırlanması sağlandı. Malatya olarak çok iyi bir mekan hazırlandı. Malatya Belediyesi olarak görevlendirdiğimiz arkadaşlarımızda çalışmalarını sürdürüyorlar. Ama resmiyetin dışında fert olarak, sivil toplum kuruluşları ve halkın temsilcileri olarak bu süreç içerisinde çeşitli görevler üstlenmeliyiz. Esas önemli olan budur” dedi.

Çakır, Malatya Belediyesi olarak tüm imkanları seferber ettiklerini belirterek, “Belediye olarak hiç kimseyi ayırt etmeden bütün imkanlarımızı seferber ederek, yanlarında olmaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı. 

Toplantıda ayrıca Malatya İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Hamza Demiralp, Malatya’da oluşturulan konteyner kentle ilgili bilgiler verdi. 

İl Milli Eğitim Müdür Mehmet Bulut ise, Suriyeli öğrencilere verilecek olan eğitim programıyla ilgili brifing sundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız