SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'nın En Köklü Lisesi, Kolej Gibi.."

0
Güncellendi - 2018-10-27 04:38:46
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Malatya Lisesi'nde öğrencilerle söyleşi programında bir araya geldi.

Okul Müdürü Fevzi Kırık, öğretmen ve öğrenciler tarafından çiçekle karşılanan Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat daha sonra konferans salonunda öğrencilerle bir araya geldi.

Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet ve yatırımlarının yer aldığı “Memleket Emektir”konulu tanıtım filmi gösteriminin ardından söyleşi programına geçildi. Malatya Lisesi tarihi hakkında öğrencilere bilgiler aktaran Başkan Polat; “Malatya’nın en köklü lisesinin öğrencilerisiniz. Hem okulunuzun tarihini hemde bilgi dağarcığınızı zenginleştirmek için okumaya büyük önem vermelisiniz. Kendinizi en iyi ifade etmenin yolu çok okumaktan geçmektedir. İleriki yaşantınızda doğru karar verebilmek, kendinizi geliştirebilmeniz ve yeteneklerinizi keşfedebilmeniz için muhakkak okumalısınız. Sizler ülkemizin geleceğisiniz bizler için önemlisiniz.

Hayatınızın her döneminde başarıya giden yolun gayret, emek ve sabır basamaklarından geçtiğini belirtmek isterim. Sizler ülkemizi daha güçlü yarınlara taşıyacaksınız. Bu yüzden hem kendinize, hem ailenize ve hemde milletimize karşı sorumluluklarınızı çok iyi bilmeli ve ona göre hareket etmelisiniz. Hedefsiz insan olmaz, hedefleriniz olacak ona ulaşmak için çok çalışacaksınız. İlk hedefiniz okumak olmalı. Peygamber Efendimiz ‘Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz’ buyurmuştur. Benim de sizlere iki önemli tavsiyem olacaktır, birincisi mutlaka farklı bir lisan öğrenin, ikincisi ise çağın gerektirdiği şekilde kendinizi sürekli geliştirin, yetiştirin ve okumayı hiçbir zaman ihmal etmeyin şeklinde konuştu.

Söyleşinin ardından Polat ve beraberindekiler, Malatya Lisesi'nde kurulmuş olan “İl Eğitim Tarihi” müzesini gezerek, sergilenen eserler hakkında okul Müdürü Fevzi Kırık‘tan bilgiler aldı.

Polat, müzenin burada kurulmuş olmasının çok anlamlı olduğunu, müze ile birlikte Malatya Lisesi'nin tarihsel misyonuna yakışır bir çizgiye geldiğini ve okul ortamının özel kolejleri aratmayan bir görüntüye sahip olduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür edip, müze şeref defterine duygularını yazdı.

Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’ı okulda ağırladıkları için mutlu olduklarını ifade eden Okul Müdürü Fevzi Kırık, ildeki eğitim ortamlarının düzenlenmesi ve okullara yaptıkları katkılardan dolayı Başkan Polat’a, okul yönetimi ve öğrenciler adına teşekkürlerini sundu.

MALATYA LİSESİ TARİHÇESİ..

1933 yılında 'Malatya Lisesi' adıyla açılan, 1964- 1984 yılları arasında Turan Emeksiz Lisesi adıyla eğitim ve öğretim veren, daha sonra yeniden Malatya Lisesi adını alan okulun internet sitesinde, okul hakkında özetle şu bilgiler yeralıyor:

"1931 yılında Cumhuriyet öncesi dönemde medrese olarak kullanılan yapı üzerine kurulan Malatya Lisesi, 1933 yılına kadar ortaokul olarak Eğitim-öğretime devam etmiştir. 1933 - 1934 eğitim öğretim yılında bünyesinde lise açılmıştır. Lise binası bugünkü Atatürk Ortaokulu (Milli Eğitim Müdürlüğü) yerinde kâgirden yapılmış bir binadır. Bu bina 23.04.1947 tarihinde tamamen yanmıştır.

Yangın sonucu kullanılmayacak duruma gelen binanın yerine bir yıl içerisinde bugünkü Milli Eğitim Müdürlüğü binası olan bina yapılmıştır. O günkü kapasitesi 700 - 800 öğrenciliktir. O güne kadar ki bilgiler elde edilememiştir. Ancak, ilk yılında 17 öğretmen, 256 öğrenci ile öğretime başladığı bilinmektedir. Her yıl artan öğrenci sayısı karşısında bugün öğretim yaptığımız lise binası yapılmıştır. 1964-1965 yılında ve 26.09.1964 tarihinde Ortaokuldan ayrılarak "Turan Emeksiz Lisesi" olarak eğitim ve öğretim hizmeti vermeye başlamıştır.

Okulumuz kurulduğu günden bu güne Başarılarıyla ülkemizin yönetiminde ünlü siyaset, sanat, edebiyat, spor ve bilim insanlarıyla adından bahsettirmeyi başarmış bir okuldur.

Malatya Lisesi´nin ortaokul ve lise kısmı öğrencileri 1937 yılında Atatürk´ün Malatya´ya ikinci gelişleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ü karşılamak için yaya olarak tren istasyonuna götürülürler. Okul Müdürü olarak başlarında ünlü edebiyatçı Vasfı Mahir Kocatürk vardır. Atatürk, burada karşılanır ve akşam trenle Diyarbakır´a hareket eder.

1942 yılında okul müdür ünlü Şair-Edebiyatçı Arif Nihat Asya’dır. Arif Nihat ASYA dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali YÜCEL tarafından görevden alınır...

...1984-1985 öğretim yılında okulun ismi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından "Malatya Lisesi" olarak değiştirilmiştir.2000 yıllarına kadar bazı dönemlerde 5000 öğrenci ile eğitim-öğretime devam etmiştir. 2013-2014 eğitim öğretim yılında aynı adla Anadolu Lisesi programı uygulanmaya başlamış, Köklü geçmişi ve tarihi yapısıyla Akademik-kültürel-sosyal ve sportif faaliyetlerde başarılar gösteren lisemiz; bu gün 80 öğretmen ,1100 öğrenci  ek bina ile birlikte 33 adet derslik,1 Bilgisayar laboratuvarı, 3 FKB Laboratuvarı,1 konferans salonu,1 kütüphane, İl Eğitim Tarihi Müzesi, 66 erkek öğrenci kapasiteli pansiyon ve 1 Kapalı Spor salonu ile geleceğimize ışık tutmak üzere eğitim ve öğretime devam etmektedir."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • bek (5 yıl önce)
    bu ne selfi merakı?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (5 yıl önce)
    Herkes bakar,FEVZİ KIRIK YAPAR.....
    0
    0
    Yanıtla
  • Yunus (5 yıl önce)
    Ben Ailem veakrabalarım ve arkadaşlarım ve biz sana oy vermeyeceğiz artık kurduğunuz dernek ve ekininiz inşallah dağılacak
    0
    0
    Yanıtla