SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Polat'a Sınırsız Mali Yetki

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:13:34
Polat'a Sınırsız Mali Yetki
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediye Meclisi, yeni yılın ilk toplantısını, MAŞTİ karşısında yer alan hizmet binası toplantı salonunda yaptı, gündemdeki maddeleri görüşerek karara bağladı. Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’ın başkanlığında toplanan ve tek oturumla çalışmalarını tamamlayan meclis, ilk olarak 3 ay süreyle görev yapacak olan denetim komisyonu üyelerinin kapalı oyla seçimi ile başladı yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü.  

Mecliste, denetim komisyonunda çalıştırılacak uzman kişilerin gün sayıları ve ödenecek ücret tartışması, sözleşmeli personelin sözleşmelerinin yenilenmesi, belediye başkanına mali konularda sınırsız yetkilerin verilmesi, bazı parsellerin konut alanından konut+ ticaret alanına ve zemin ticari+konut alanının turizm tesis alanına dönüştürülmesi, hazırlanan 5 yıllık imar planı raporunun kabulü, 5 kattan 9 kata çıkarılması kararlarının damga vurduğu yeni yılın ilk belediye meclisi toplantısında, ayrıca CHP grubunun yaptığı ve içeriğinde cem evlerinin kurulması ve elektrik- su gibi faturalarının belediyece ödenmesi ile cadde ve sokaklara isim verilirken bazı kriterlerin göz önüne alınması önerileri görüşüldü. 

Tek oturumla çalışmalarını tamamlayan ve Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’ın başkanlığında toplanan meclis, ilk olarak 3 ay görev yapacak olan denetim komisyonu üyelerinin kapalı oyla seçimi ile başladı.  

Denetim Komisyonu

Denetim Komisyonu’nün belirlenmesi ile ilgili görüşmelerde ‘Denetim Komisyonuna muhalif üye alınmaması etik olur mu?’ sorusu ortaya atıldı, ancak AKP’nin isteği doğrultusunda tüm isimler bu partili üyelerden oluştu.  

Belediye Başkanı Polat, “Belediyenin gelir ve gider kalemleri hesaplarının incelenmesi amacıyla Denetim Komisyonunun kurulması yasal zorunluluk. Partilerin aldıkları oy oranlarına oluşturulacak komisyon da ilgili yasa gereği AK Partililerden oluşuyor” diye konuştu. 

Madde üzerine söz alan CHP’li üye Günnur Tabel; “Komisyonun, AKP’lilerden oluşması etik mi? Kendi kendinizi denetlemiş olmuyor musunuz? Plan Bütçe Komisyonuna CHP’den bir üye almadınız. Denetim Komisyonu bizden de bir üye alınsa ne olur?” sorusu ile denetim komisyonuna CHP’li bir üyenin alınmasını istedi.

AKP’li üye Celalettin Gönültaş “İmar Komisyonu, Plan Bütçe Komisyonları üyeleri partilerin aldığı oy oranlarına göre temsil edilir. Denetim Komisyonu da onun gibi. Partilerin temsil oranına göre üyeler belirlenir”, derken AKP’li diğer üye Şener Alpaslan Zarıçlar; “Kriterler belirlenmiş. CHP’lilerin bizi de komisyona alın gibi bir baskı yapması olmaz” diyerek araya girdi. 

Başkan Polat;  “Meclisimizde AKP ve CHP grupları var. Bu grupları yok saymamız mümkün değil. Her iki grup da var. Kendi düşüncem, CHP’li üyenin de komisyonda yer alması ama işin birde yönetim ve siyasi boyutu var.” ifadeleri ile CHP’li üyeye yanıt verdi. 

Yapılan bu konuşmalardan sonra denetim komisyonu için AKP’lilerce Ramazan Yakıcı, Nurettin Karaaslan, Şahin Özer, Şükran Gönültaş ve Şener Alpaslan Zarıçlar  bir önerge ile aday gösterildi. Gizli oylama sonucu, 1 oy iptal, 5 oy boş çıkarken,  Ramazan Yakıcı, Nurettin Karaaslan ve Şükran Gönültaş 29’ar Şahin Özer ve Şener Alpaslan Zarıçlar’a ise 28’er oy alarak denetim kurulu üyeliklerine seçildiler.  CHP’li üye İsmail Aydın’a ise 1oy çıktı.  5 kişilik komisyon böylece AKP’li üyelerden oluştu.

Uzman kişilere en üst sınırda ödeme

2015 yılı aylık meclis toplantılarının her ayın ilk Salı günleri yapılması kararlaştırıldıktan sonra denetim komisyonunda çalıştırılacak uzman kişileri gün sayısı ve verilecek ücret konusunda AKP’li üyeler arasında tartışmalar yaşandı. Tartışmalardan sonra, komisyonda görev alacak uzman kişilerin yasada belirtilen en fazla gün olan 45 gün ve verilecek ücretin de yasal olarak belirlenen en üst sınırdan olması oy çokluğu ile kararlaştırıldı. Belediye bünyesinde sözleşmeli statüsünde çalışan ziraat mühendisleri ile avukatların sözleşmelerinin yenilenmesi kararından sonra belediye başkanı yetki maddesine geçildi. 

Polat'a sınırsız yetki

Başkan Hacı Uğur Polat’a, mali konularda İller Bankası da dahil olmak üzere yurt içi ve yurt dışı bankalardan ve finans kuruluşlarından kredi, borçlanma, ipotek verme gibi sınırsız mali yetki veren madde AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. 

İmar maddeleri

Gündemin imar maddeleri için alınan kararlar ise şöyle:

Mevcut imar planında blok nizam 5 kat ve konut alanı olan Karakavak Mahallesi 3491 ada 1 nolu parselin (Havaalanı kavşağı) konut +ticaret alanına dönüşmesi, Mevcut imar planında bitişik nizam 7 kat ve zemin ticaret üstü konut olan Şifa Mahallesi 580 ada 181 nolu (Terminal Caddesi)  parselin turizm tesis alanına dönüştürülmesi, Mevcut imar planında blok nizam 5 kat olan Aşağıbağlar Mahallesi 2597 ada 15 nolu parselin (Kuyuönü mezarlığı üst kısmı) daha önce benzer kararların alındığı gerekçesiyle 9 kata çıkarılması ve değişik mahallelerde trafoların kurulması için alanların tahsis edilmesi, çekme mesafelerinin düşürülmesi kararları kabul edildi.  Yeşilyurt Belediyesinin imara ilişkin yol açma- park yapma, maliyet ve uygulama zamanı gibi konuları içeren 2015-2019 yıllarını kapsayan rapor da oy çokluğu ile kabul edildi.

Konut alanının turizm tesis alanına dönüştürülmesiyle ilgili kararın, AKP'li il yöneticisine ait yer için verildiği öne sürülüyor.

Kalan gündem maddelerinin ilgili komisyonlara havalesinden sonra CHP’li üyelerin verdiği önergelere geçildi. CHP’li üyeler Fadil Çiçek ve İsmail Aydın’ın cadde ve sokaklara isim verilirken, muhtarların görüşünün alınması, vefat eden ve Malatya’ya hizmet etmiş yöneticiler ile ulusal anlamda tanınmış Malatyalı sanatçılar ile isim verilecek sokak veya caddelerin tarihlerinin incelenmesi gibi maddeleri içeren yazılı önergeleri okundu ve önergenin Kent Estetik ile İmar Müdürlüğü’nün bu yönde yaptığı çalışmalara dahil edilmesi onaylandı.

CHP’li üyeler tarafından verilen ve Cemevlerinin kurulması, elektrik ve su faturalarının ödenmesi gibi konuları içeren ikinci önergesi ile ilgili olarak konuşan Başkan Polat; “ Su ile ilgili bölüm MASKİ’nin yetkisinde, herhangi bir ibadet yerinin elektrik faturasının ödenmesi ile ilgili hiçbir uygulamamız söz konusu değildir. Cami olsun, cemevi olsun ibadet yerlerimizin ve çevresinin tümünün temizlik işlemlerini belediye olarak yerine getiriyoruz zaten” diye konuştu. 

Ocak ayı toplantısı, 3 Şubat Salı günü toplanılmak üzere sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız