SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Polemiğin Parçası Olmadık'

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:55:14
'Polemiğin Parçası Olmadık'
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi, 41. Akademik Yılı açılış töreni gerçekleştirildi. UNESCO ve BM Genel Kurulu tarafından 2015 yılının  ‘Uluslararası ışık yılı’ olarak ilan edilmesi nedeniyle Fransa Rouen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cafer Özkul ‘Optiğin Bugünü ve Geleceği’ konulu açılış dersi verdi.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki törende son günlerde ülkede artan terör olayları nedeniyle müzik dinletisi yapılmazken törene, Vali Süleyman Kamçı, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun,  AKP Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci ve Nurettin Yaşar, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Arif Emecen,  Emniyet Müdürü Ömer Urhal, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, sivil toplum kuruluşları ve derneklerin temsilcileri, oda başkanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı

“DEMOKRASİLERDE BÜTÜN RENKLERİMİZİN YAŞAMA ORTAMI OLMALI”

Törende yapılan konuşmalarda artan terör olayları kınanırken, açılış dersini vermek üzere gelen Fransa Rouen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cafer Özkul “Demokrasilerde kendi özelliklerimizi, renklerimizi, dilimizi, dinimizi, ayrı olan tarafımızı yaşama ortamı olmalı ama gerektiğinde aynı renkleri birleştirip, ortak paydada birleşip, ulusal bir birlik halinde gücümüzü göstermeliyiz. Bu çok önemlidir” dedi.  

ÇELİK: ÜNİVERSİTEMİZ İÇİN BÜYÜK ANLAM TAŞIYOR

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, “İnönü Üniversitesi olarak bu yıl 41. akademik yıl açılışımızı yapıyoruz. Üniversitemiz için büyük anlam taşıyan bu açılışımıza katılan tüm değerli konuklarımıza hoş geldiniz diyor, hepinizi üniversitemiz adına saygıyla selamlıyorum. Bu yıl onur konuğumuz Rouen Üniversitesi Rektörü değerli bilim insanı kardeşim Prof. Dr. Cafer Özkul, akademik yıl açılış dersimizi verecek. Fransa’dan buraya kadar zahmet edip geldi. Kendisine ayrıca hoş geldiniz diyor ve teşekkür ediyorum. 2015 yılı UNESCO ve BM Genel Kurulu tarafından uluslararası ışık yılı olarak ilan edildi. Bu nedenle bu yılki üniversitemiz açılış dersinin başlığı “Optiğin Bugünü ve Geleceği” şeklinde belirlendi. Konuşmamın başında belirttiğim gibi Rouen Üniversitesi Rektörü Sayın Özkul açılış dersimizi takdim edeceklerdir" dedi.

Çelik, açılış töreninde müzik dinletisini iptal ettiklerini belirterek, "Ülkemizin içinden geçtiği süreç ve yaşadığımız menfur terör saldırılarında kaybettiğimiz şehitlerimize ve vatandaşlarımıza olan saygımız nedeniyle bu yılki açılış törenimizde müzik dinletisi olmayacak" ifadelerini kullandı.

"İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ HİÇBİR SİYASİ POLEMİĞİN PARÇASI OLMADI, YANINDA YER ALMADI"

Rektör Çelik, İnönü Üniversitesi'nin hiçbir siyasi polemiğin bir parçası olmadığını ya da yanında yer almadığını kaydederek, şunları söyledi: "Tüm şehitlerimizi ve hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz. Bildiğiniz gibi, İnönü Üniversitesi, benim yöneticiliğini yaptığım süre içerisinde, hiçbir siyasi polemiğin parçası olmadı ya da yanında yer almadı. Senato bildirisi de yayımlamadı. Ancak yaşadığımız terör ve ülkemizin içinden geçtiği son durum karşısında terörü lanetleyen ve sorumluluk taşıyan tüm tarafları uyarma ihtiyacını hisseden Üniversite Senatomuz, oybirliği ile bu hafta başında ilk kez bir bildiri yayımladı. Umarız tez zamanda kardeşlik ve barış içerisinde yaşama bilinci perçinleşir ve tüm toplumsal tarafların aklını başına getirir. Ülkede iç barış ve kardeşlik tesis edilmeden ne kalkınma ne de büyük devlet olmamız mümkün görünmektedir. Şüphesiz ki, bu konuda birinci derecede sorumluluk devlete ve onu temsil eden hükümetimize düşüyor. Ancak diğer siyasi partiler ve sivil toplum ve diğer kuruluşlarımızın da üzerine düşenleri yapması elbette ki gerekiyor. Her ne koşulda olursa olsun Türkiye’nin büyük devlet olduğuna ve her türlü sorunla baş edeceğimize olan inancımızı muhafaza etmeye devam edeceğiz." 

"ÜLKEMİZİN EN HUZURLU BİR ÜNİVERSİTESİ OLDUĞUMUZUN FARKINDAYIZ"

Ülkenin en huzurlu üniversitesi olduklarını dile getiren Çelik, "Üniversite olarak yeni bir yıla girerken biraz daha büyümüş, biraz daha akademik olgunluğa kavuşmuş ve belki de ülkemizin en huzurlu bir üniversitesi olduğunun farkındayız" dedi.

Çelik, birçok yeniliklerle yeni akademik yıla başladıklarını ifade ederek, "Bu yıl; 1322’si yabancı uyruklu olmak üzere 41.000 öğrenci sayısına ulaştık. Lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) eğitim veren 5 enstitümüze kayıtlı öğrenci sayımız 3 bin 500’lere yaklaştı. Bin 600 akademisyenimizle, 5 bin 800 çalışanımızla, bin 400 yatak kapasitesine yaklaşan Turgut Özal Tıp Merkezimizle, Türkiye’de bir ilke imza atmış en yüksek kapasitedeki güneş enerjisi santralimiz ve daha birçok yeniliklerle yeni akademik yıla başlıyoruz. Türkiye’de ve belki de dünyada bir ilk olan karaciğer nakil hastanemizi, Güneş santralimizi, yine Türkiye’de bir ilk olan öğrenci merkezimizi, Akçadağ Meslek Yüksekokulu binamızı da bu yıl tamamladık. Su sporları merkezimiz, açık yarı olimpik yüzme havuzumuzun inşaatı kasım ortalarında tamamlanmış olacak. Ziraat Fakültemiz ve İletişim Fakültesi binalarımız ise 2016 yılında tamamlanacak. Ayrıca Doğanşehir Belediye Başkanımız Değerli Ağabeyim Vahap Küçük, Doğanşehir Meslek Yüksekokulunun inşaatına başladı. Kendisine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Allah hayrını kabul etsin. Sanıyorum önümüzdeki yıl Sürgü ve Doğanşehir Meslek Yüksekokulları burada öğretimlerine devam edecek. Böylece tüm Meslek Yüksekokullarımız bizim yönetim dönemimizde ilçelerinde modern binalarında hizmet verir hale gelmiş olacak. Tekrar huzurunuzda bu binalarımızın yapımını üstlenen değerli işadamı ve hayırsever hemşerilerimizin tamamına, bugüne kadar istediğimiz ödenekleri tahsis eden Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine, bu konuda desteğini gördüğümüz milletvekillerimize bir kez daha teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

"HAVACILIK YÜKSEKOKULU ÖNÜMÜZDEKİ YIL ÖĞRENCİ ALACAK"

Hizmet binalarının fiziki gelişimini ve altyapısını tamamladığını kaydeden Çelik, "İnönü Üniversitesi; teknoparkı, bölgemizin en büyük akademik hastanesi ve laboratuarlar ve sosyal tesisleri ile, 360 yatak kapasiteli 3 oteli ile ve önümüzdeki yıl bitecek hizmet binalarımızı da eklersek fiziki gelişimini ve altyapısını tamamlamış bulunuyor. Üniversitemizin fakülte sayısı bilindiği gibi Sağlık Yüksekokulumuzun, Sağlık Bilimleri Fakültesine dönüştürülmesi ile 14 olmuştur. Beden Eğitimi Yüksekokulumuzun Fakülteye dönüştürülmesi süreci de devam etmektedir. Yine üniversitemiz bu yıl Havacılık Yüksekokuluna da kavuştu ve önümüzdeki yıl öğrenci alacak. İnönü Üniversitesi, Türkiye üniversiteleri içinde birçok özelliğiyle öne çıkan, yurtdışında da saygınlığı ve tanınırlığı artan, onlarca dünya üniversitesi ile işbirliği olan bir konumdadır. Bundan sonraki hedefleri ise öncelikle bilim ve teknoloji üretmek, daha kaliteli eğitim vermek ve uluslararası işbirliklerini daha da geliştirmek olacaktır. Özellikle araştırma kalitemizin bu yıl daha da yükseldiğini de sizlerle paylaşmak isterim. Üniversitemizde halen yürüyen TÜBİTAK destekli proje sayısı 52’dır. Üniversitemiz kendi bilimsel araştırma bütçesinden Ar-Ge’ye bu yıl 16.5 milyon TL tahsis etmiştir. TÜBİTAK ve diğer desteklerle beraber 2015 yılında kullandığımız proje desteği-kaynağı 20 milyon TL’nin üzerine çıkmıştır. Bu desteklerin yeterli olmadığının, proje kalite ve sayımızın artırılması gerektiğinin de farkındayız" ifadelerini kullandı.

"İLERİ TEKNOLOJİ ÜRETEREK, EKONOMİMİZİ GÜÇLENDİRMELİYİZ"

Rektör Çelik, temel araştırmalara daha fazla kaynak ayrılması gerektiğinin altını çizerek, "Özellikle bu yıl ilk kez Nobel ödülü alan Türk bilim insanı Prof.Dr. Aziz Sancar’ın vurguladığı gibi ülke olarak temel bilimler konusundaki bilim stratejimizi yeniden gözden geçirmek ve temel araştırmalara daha fazla kaynak ayırmak mecburiyetindeyiz. İleri teknoloji ürünleri üreterek ekonomimizi güçlendirmeliyiz. Ancak bu yolla kalkınmış ve saygınlığı yüksek bir ülke olabiliriz. Üniversitelerin bu hedefleri gerçekleştirmek için üstleneceği rolün de farkındayız" dedi.

Sosyal sorumluluklara büyük önem verdiklerini dile getiren Çelik, "İnönü Üniversitesi olarak toplumumuzun gelişmesi ve ilerlemesi yolunda üzerimize düşenleri yapmaya, huzur ve barış içerisinde daha nice güzellikleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Bu minvalde yolumuza devam ederken içinde yaşadığımız toplumla barışık olmaya her daim özen göstereceğiz. Sosyal sorumluluklarımızın akademik ve eğitim görevlerimiz kadar önemli olduğunun farkındayız. Hem üniversite olmanın hem de bilim insanı olmanın vakarını ve yerini her zaman korumaya çalışacağız. Bundan emin olabilirsini" diye konuştu.

"TERÖRÜ ŞİDDETLE LANETLİYORUM"

Konuşmasının sonunda terörü şiddetle lanetlediğini ifade eden Çelik, "Ülkemizde yeniden hortlayan, ülkemizin huzur ve barış ortamını, asker ve polislerimizi daha doğrusu tüm milletimizi hedef alan ve geçtiğimiz hafta Ankara Garı önünde bu defa da kitlelere yönelen terör saldırılarını şiddetle lanetliyor; şehitlerimize ve saldırılarda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet ve yaralananlara acil şifalar diliyorum. Üniversitemizin bu günlere gelmesinde emeği geçen tüm akademik ve idari personelimize teşekkür ediyor, ebediyete intikal edenlere ise rahmet diliyorum. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, adını taşıdığımız İnönü’yü ve bize devasa bir tıp merkezi hediye eden Özal’ı ve tüm şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyor; 2015-2016 Akademik yılımızın öğrencilerimize, akademisyenlerimize ve idari personelimize ve de Malatya’mıza hayırlı olmasını; huzurlu ve başarılı bir akademik yıl geçirmemizi diliyorum" diye konuştu.

VALİ KAMÇI: "ÇAĞIN GEREKLERİNE UYGUN NİTELİKTE İNSAN YETİŞTİRECEKSİNİZ"

Vali Süleyman Kamçı ise, akademik yılın hayırlı olması temennisinde bulunarak, " Malumlarınız olduğu üzere ülkemiz son yıllarda küresel ölçekte etkin bir güç olma yolunda ciddi ve kararlı adımlar atmaktadır. Tabi bu adımların sağlamlığı ve güvenirliği bilgiye talip olan, elde ettiği bilgiyi özümseyip paylaşabilen nesiller yetiştirmekle doğru orantılıdır. İşte hepimizin ortak sorumluluğu olan bu aydın neslin yetiştirilmesinde en büyük pay üniversitemizindir. Bundan dolayı, üniversitelerin ülkemizin geleceğini, milletimizin umut ve düşüncelerinin inşa eden müesseseler olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Sizler elbette ki çok iyi mühendisler, çok iyi öğretmenler, çok iyi doktorlar yetiştireceksiniz. Fakat inanıyorum ki, mesleğinin erbabı kişiler yetiştirmekle beraber, zamanın ruhuna ve çağın gereklerine uygun nitelikte insan yetiştireceksiniz. Çünkü bir memleketi ne kadar müreffeh kılarsanız kılın, şehirleri, ülkeleri anlamlı kılan ve onlara ruh katan insanlardır. Dolayısıyla sizler cennet ülkemizin ruhunu, aziz milletimizin istikbalini yetiştireceksiniz. Her geçen gün markalaşan üniversitemizin değerini daha ileriye taşımak için gösterdiğiniz azim ve başarılı çalışmalarınızın artarak devam etmesini diliyorum. Bu süreçte bizler de yanınızda bulunacağız ve devletimizin bizlere tanıdığı imkânlar dâhilinde çalışmalarınıza destek olacağız" dedi.

"BİZİM UMUDUMUZSUNUZ"

Kamçı, öğrencilere yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Sizler bizim umudumuz, en değerli varlığımız, ülkemizin geleceğisiniz. Aziz Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyet uzanacak olan elimizsiniz. Ailelerinizin ve milletimizin gururu olmak için çok çalışacaksınız. Şehrimiz, memleketlerinizi ve tabi ki ülkemizi çok seveceksiniz. Fakat hangi sebeple olursa olsun sevginizi hamasetle karatmayacaksınız. Çünkü hamaset insanları ötekileştirir ve birlik bilincine zarar verir. Sizler fikir dünyanızı hamaset bulutlarıyla karartmayı değil, ilim ve irfan ışığıyla aydınlatmayı, sevgi, barış ve kardeşlik sofrasıyla beslemeyi tercih etmelisiniz. İşte o mana biz oluruz, diri oluruz, iri oluruz! Birlik ve bütünlüğümüzü bozmaya çalışanların planlarını alt üst ederiz, İzmir’den Van’a kadar cennet vatanımızda ilelebet huzur içerisinde yaşarız."

İLK DERSİ PROF. DR. ÖZKUL VERDİ

Vali Süleyman Kamçı'nın konuşmasının ardından Rouen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cafer Özkul, akademik yılı açılış dersini verdi. Özkul, Optiğin Bugünü ve Geleceği” hakkında bilgiler verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız