SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Polis 'Şok'layacak

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:52:31
Polis 'Şok'layacak
A- A+ PAYLAŞ

Emniyet Genel Müdürlüğü, polisin 'dur' ihtarına uymayan şüphelilere karşı elektroşok cihazı kullanmaya hazırlanıyor. Elektroşok cihazlarının kullanımı, pilot il olarak seçilen Ankara ve İstanbul'da başlandı. 

Emniyet Genel Müdürlüğü, polisin 'dur' ihtarına uymayan ya da ellinde kesici alet bulunan kişilere karşı kullanmak üzere elektroşok cihazı kullanması yönünde karar kıldı. Elektroşok cihazı öldürücü nitelikte olmayan, kapalı bir devre olup güvenlik anahtarını içeren elektrikli dart mühimmatından oluşan ve güvenlik için hedefe uygulanan maksimum 15 saniye elektrik kullanımından sonra güvenlik kapama devresi bulunan nitelikteki cihazı ifade etmekte. Kanun kapsamında; 18 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren Polis Teçhizatı Yönergesinde, polisin kullanılabileceği maddi güç unsurları arasında Elektroşok cihazına yer verildi. Elektroşok cihazı, polisin zor kullanma yetkisi kapsamında suçun işlenmesini önlemek ve direnmeyi etkisiz hale kılmak amacıyla, silah kullanımından önce orantılılık ilkesine göre başvurabileceği bir teçhizat olarak nitelendirilirken polise direnen şahısları temas ile şoklama yaparak etkisiz hale getirme amaçlanmakta. Elektroşok cihazı, suçun önlenmesi sırasında karşılaşılan olaylarda aşırı direnen şahıslara karşı bedeni kuvvet ve diğer teçhizatlar ile direncin kırılamaması gibi olaylarda ateşli silah ile müdahale edilmeye gerek duyulmayan hallerde, polisin ikilemde kalıp silah kullanmaması ve kötü sonuçlar doğmaması için silah kullanmadan önce kullanabileceği alternatif bir teçhizat olarak düşünülmekte. Ateş edilmeden önce, mukavemette bulunan şahıs saldırısına son vermesi ve saldırısına devam etmesi halinde elektroşok cihazı ile müdahale edileceği konusunda uyarılacak. Elektroşok cihazlarının insan sağlığına genel manada zararının olmadığı ifade edilirken görüşleri uluslararası alanda kabul gören laboratuvarlardan alınan onaylarla Amerika, Avusturya, Avustralya gibi ülkelerin polis teşkilatlarınca kullanıldığı yapılan araştırmalar neticesinde anlaşıldığı kaydedilmekte.

Devriye Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından teknik şartnamesi hazırlanarak alım yazısı Strateji Geliştirme ve Destek Şube Müdürlüğü'nden de onay ve alım aşamaları tamamlandığı ifade edildi. İlk aşamada 40 cihaz temin edilirken öncelikle gerekli eğitimin verilerek pilot il olarak Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerde kullanılması düşünülmekte olan cihazın, kullanımından sonra alınacak sonuçlara göre değerlendirilip uygulama sonrası görüşlerin olumlu olması durumunda alımının sağlanıp Türkiye geneline yayılması planlandığı öğrenildi.

Elektroşok Cihazı Kullanıcı Eğitimi ile ilgili olarak Ankara'da 04 - 06 Eylül 2013 tarihleri arasında 24, İstanbul'da 10 - 12 Eylül 2013 tarihleri arasında 20 personelin katılımı ile eğitim verildiği belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız