SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Polisten Sahte Para Uyarısı

A- A+ PAYLAŞ

Emniyet Müdürlüğü, son dönemlerde artan sahte para olaylarına karşı vatandaşları uyardı. Kalpazanlarca sahte para sürümünün arttığı dönemlerden biri olan Kurban Bayramı öncesinde Emniyet'ten yapılan açıklamada, sahte para sürüm yöntemleri ve sahte parayı ayırdedici özellikler hakkında bilgi verildi.

Emniyet Müdürlüğü'nün konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyle:

"..Yaklaşan Kurban Bayramı münasebetiyle vatandaşlarımızın daha duyarlı ve dikkatli olması amacıyla;

Bilindiği gibi vatandaşlarımız kalpazanların tuzağına düşerek kanun karşısında suçlu duruma düşmemeleri için banknotları tanımaları ve aldıkları paranın hakiki olup olmadığı konusunda dikkatli davranmaları gerekmektedir.

Dünya sahteciliğe karşı korunmak için paralar son derece gelişmiş emniyet unsurları ile basılmaktadır. Gerçek banknotlar; dizayn renk ve baskı yönünden çok net ve düzgün görünümdedir. Dikkatle bakıldığında kolayca algılanabilecek temiz görünüm yanında elle dokunmak suretiyle de sahte ve gerçek banknotları birbirinden ayırmak mümkündür.

Halk tarafından kolaylıkla yapılabilecek kontrol yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar:
1- Kabartma Baskı
2- Filigran
3- Emniyet Şeridi
4- Bütünleşik Görüntü
5- Hologram
6- Optik Değişken Bant
7- Renk Değiştiren Mürekkep olarak sıralanabilir.

KABARTMA BASKI
Orijinal banknotlarda, yazılar ve portreler elle dokunulduğunda, hissedilebilecek şekilde kabartmalı olarak basılmıştır. Sahtesinde, bu kabartma özelliği bulunmamaktadır.

FİLİGRAN
Banknot ışığa tutulduğunda Atatürk Portresinin küçüğünden ve kupür değeri olan filigran görünür.

EMNİYET ŞERİDİ
Banknotun arka yüzünde kesik gümüşi çizgilerden oluşur. Banknot ışığa tutulduğunda düz bir hat şeklini alır ve her iki yüzünden görülür. Üzerinde TCMB harfleri bulunur. Sahte banknotlarda bu şeritte hatalar vardır ve çoğu kez soluk ve mattır. Bu şerit ya tamamen kesik çizgiler halindedir yada çıplak gözle bakıldığında bütün şerit olarak karşımıza çıkar.

BÜTÜNLEŞİK GÖRÜNTÜ
Banknotun ön ve arka yüzündeki parçalar banknot ışığa tutulduğunda birbirini tamamlayarak TCMB amblemi oluşur.

GİZLİ GÖRÜNTÜ
Banknot yatay konumda göz hizasında ışığa tutulduğunda, ön yüzün sol ve sol alt köşesindeki motiflerin üzerinde TC harfleri görülür.

RENK DEĞİŞTİREN MÜREKKEP
Ön yüz sağ tarafta bulunan motifler banknota değişik açılardan bakıldığında altın sarısından yeşile dönüşmektedir.

Bu kontroller üç aşamada yapılabilir
1-Dokunma: Kabartma baskı tekniği banknotlara özgü bir özelliktir. Kupür değerlerini gösteren rakamlar ile motiflere dokunulduğunda kabartma hissi verilmektedir.
2-Bakma:Banknotlar ışığa tutulduğunda filigran düz bir hat şeklindeki emniyet şeridi ve bütünleşik görüntü ortaya çıkmaktadır.
3-Açılı Bakış: Banknotlara değişik açılardan bakıldığında optik emniyet unsurlarının (renk değiştiren mürekkep, hologram gibi) farklı açılardan değişik renk verdikleri görülecektir.

Ayrıca bazı teknik incelemelerde yapılmaktadır. Bunlar:
1-Renkli kılcal lifler ve özel mürekkepler
2-Mikro Yazılar
3-İnfrared özellikler (hologram bant ve hologram motif gibi ) şeklindedir.

SAHTE PARANIN PİYASAYA SÜRÜLME YÖNTEMLERİ
1-Büfe, bakkal ve marketlerden alınan sigara, içki, çerez vs. karşılığında yüksek değerdeki sahte banknot kupürleri verilerek para üstünün gerçek para olarak alınması
2-Akaryakıt istasyonları
3-Sinema,, Tiyatro için bilet
4-Milli Piyango Bayilerine verilmesi
5-Kurbanlık alımlarında
5-Taksi Sürücülerine
6-Genel Kadınlara
7-Gazino ve eğlence yerlerine verilmektedir

SAHTE PARA İLE KARŞILAŞILDIĞINDA NE YAPILMALIDIR
Türk Ceza Kanununa göre, gerçek zannıyla aldığı paranın sahteliğini fark eden kişiler, sahte parayı veren kişilerin eşkal bilgilerini tarif etmek sureti ile Emniyet Makamlarına bildirdikleri takdirde kendileri hakkında herhangi bir soruşturma yapılamamaktadır.

1-Sahte parayı aldığınız kişiye kesinlikle iade etmeyiniz.
2-Şahsın eşkaline ilişkin bilgileri, mümkünse kimlik bilgilerini ve hatta varsa otosunun plakasını ve diğer özelliklerini tespit ediniz.
3-Şahsı mümkünse oyalamaya çalışınız.
4-Bu arada en kısa sürede 155 Polis İmdat’ı veya polis birimini olaydan haberdar ediniz,
5-Sahte parayı görevlilere teslim ediniz.
6-Yapacağınız ihbarın aranan bir kişiyi, şebekenin veya büyük bir olayın faillerinin ortaya çıkartılmasına yardımcı olabileceğini unutmayınız.

İRTİBAT TELEFONLARI
155 Polis İmdat
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla
Mücadele Şube Müd.: Tel:0422 322 31 12
Faks:0422 325 48 56
Mali Büro Amirliği Dahili 117-118"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız