SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Potansiyelinin Çok Gerisinde..'

A- A+ PAYLAŞ

Niğde Üniversitesi öğretim üyesi olan hemşehrimiz Sosyolog Yrd.Doç.Dr. Mustafa Talas’ın, özelinde Malatya’daki teşvik uygulamalarını da ele aldığı “Türkiye’de Sanayi Teşviği Uygulamaları” adlı kitabının yanı sıra “Çok Kültürlülük Kıskacında Ulus Devlet ve Türkiye” adlı kitabı ile  editörleri arasında bulunduğu “Farklı Yönleriyle Küreselleşme”  isimli toplam üç kitabı yayınlandı. 

 

MALATYA SAPTAMALARI..

Dr. Talas’ın, “Bu eser, Malatya’nın sanayi tesisi adına nesi varsa borçlu olduğu; Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Turgut Özal’a armağandır” ithaf yazısıyla giriş yaptığı “Türkiye’de Sanayi Teşviği Uygulamaları” adlı kitabının önsözünde  Malatya’ya ilişkin şu saptamaları dikkat çekici:

 

“..Söz konusu güzel gelişmeler ile beraber var olan bir başka gerçeklik ise, Malatya’nın sanayileşmede geç kaldığı ve gerçek potansiyelinin çok gerisinde olduğu gerçeğidir. Türkiye’nin önemli büyük şehirlerinde lokomotif niteliğinde olan müteşebbis ruhlu insanlarının ilgisinin büyük oranda Malatya dışına mazhar olduğu gerçeği, bu konuda, dile getirilmesi gereken en doğru ve gerçek boyuttur.

 

Sermayesini sürekli dışarı kaptıran Malatya, çok daha elverişli şartlara sahip olmasına rağmen bir Kayseri, bir Gaziantep olmayı başaramamıştır. Çünkü Gaziantep ve Kayserililer sermayesini ve beyin gücünü il dışına kolay kolay kaçırtmaz iken; Malatya bu konuda muhafazakar olamamıştır. Dolayısıyla ciddiye alınabilecek bir ivme hazanmış olmasına rağmen, bir sanayi şehri olacak niteliğe henüz bürünememiştir.

 

Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren bugünlere gelininceye kadar, İsmet İnönü ve Turgut Özal gibi iki büyük devlet adamını yetiştirmiş olmanın verdiği imkanlar ile devletin sanayi yatırımları ve devletin öncülüğü ve kılavuzluğu ile özel sektöre dayalı sanayileşmenin her ikisini de uygulama fırsatı bulmuştur. Ancak, bu iki devlet adamından geriye kalan siyasetçilerinin ufuksuzluğu, Malatya’yı, Türkiye’deki gelişmelerin gerisine itmiştir…”

 

TALAS KİMDİR?

Mustafa Talas, 1970 yılında Malatya’da doğdu. İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde, 1993’de lisans, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 1996’ yüksek lisans ve 2003’de doktora derecelerini aldı. 1997 yılında İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde Araştırma görevlisi, 2003’de Doktor Araştırma Görevlisi ve 2006’da Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Yardımcı Doçent Doktor oldu. Halen Niğde Üniversitesi’ndeki akademik görevine devam etmektedir. Sosyoloji biliminde Kurumlar Sosyolojisi, Kültür, Türk Kültürü, Kültür Sosyolojisi ve Küreselleşme konuları özel ilgi alanları olup söz konusu alanlarda çok sayıda makale hazırladı. Yan Dal olarak ise Endüstri Sosyolojisi ve Din Sosyolojisi konularına yoğunlaştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız