SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kız Çocuklarımız İstedi, Pozitif Ayrımcılık Yaptık.."

0
Güncellendi - 2016-12-11 21:38:18
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, başlatmayı planladıkları "pembe trambüs uygulamasına ilişkin "Kız çocuklarımız, kendilerine özel otobüs, trambüs tahsisleriyle ilgili bir kampanya başlatmışlardı. Biz de çocuklarımızın bu taleplerine karşılıksız kalmadık onlara pozitif bir ayrımcılık yaptık aslında." dedi.

Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplu taşımanın şehirler için önemli olduğunu, bu konuda vatandaşların memnuniyetini daha da artırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Kentte 200'e yakın otobüs ve 12 trambüs olduğunu hatırlatan Çakır, 10 yeni trambüs alacaklarını ve şehrin doğu-batı hattında 18 kilometrelik alanda çalışan 25 metrelik araçların sayısının 22'ye çıkacağını kaydetti.

Trambüslerin şehrin batı yakasından İnönü Üniversitesine kadar gittiğini anlatan Çakır, öğrencilerin büyük bölümünün trambüsler ile üniversiteye ulaştığını ifade etti. Çakır, şunları söyledi:

"Yeni gelecek trambüsler ile oradaki toplu taşımada ciddi bir rahatlama sağlanacak. Yolcuların fazla olduğu saatlerde büyük izdiham oluyor. Bundan dolayı da öğrencilerimizin başlattığı bir kampanya vardı. Özellikle kız çocuklarımız, kendilerine özel otobüs, trambüs tahsisleriyle ilgili bir kampanya başlatmışlardı. Biz de çocuklarımızın bu taleplerine karşılıksız kalmadık, onlara pozitif bir ayrımcılık yaptık aslında. Japonya gibi birçok gelişmiş ülkede böyle yoğun noktalarda özellikle üniversite hatları gibi yerlerde bu uygulamalar yapılabiliyor. Biz de bunu kadınlara yönelik, bayan öğrencilerimize yönelik pozitif ayrımcılık olarak onların daha rahat etmesi adına uyguladık. İnşallah önümüzdeki aylar içerisine gelecek. Çok ciddi manada olumlu tepkiler aldık ama böyle kafası çok basmayanlar da olayı çok farklı mecralara çekmeye çalışıyorlar. Tabii biz onlara cevap vermeyi de uygun görmüyoruz. Dolayısıyla o çocuklarımızın hakkı olan, kendilerine özel o yoğun saatlerde trambüslerini kullanabilecekler. Tabii toplamda 22 tane trambüsümüz olacak. 2 tanesi bu amaçlı."

Özellikle kadınlar tarafından kampanya yapıldığını, sosyal medyadaki yoğun talep üzerine yeni gelecek trambüslerden 2'sinin kadınlara hizmet vereceğini kaydeden Çakır, bu uygulamanın doğru olacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

- "2'si pembebüs olarak hizmete girecek"

Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı da hükümet olarak her zaman kadınlara pozitif ayrımcılık yönünde çalışmalar yaptıklarını hatırlattı.

Çalışmalar kapsamında Çakır'ın büyük bir ihtiyacı giderdiğini anlatan Kahtalı, "Sosyal medyada, üniversiteye gittiklerinde kız çocuklarımız özelikle sabah ve akşam saatlerinde çok büyük yoğunluk olduğunu, bundan rahatsızlık olduğunu dile getiriyorlardı. Çoğunun talebinin haklı olduğunu gördü başkanım ve o hatta yeni gelecek 10 trambüsten 2'si pembebüs olarak hizmete girecek. Bizim burada kimse arasında ayrım yapma gibi bir niyetimiz yok. Sadece burada sıkıntı duyduğunu ifade eden çocuklarımızın ihtiyacını giderdik." diye konuştu.

FOTOĞRAFLAR: Malatya'da halen toplu taşımacılıkta kullanılan trambüslerden 2'sini bayan sürücüler kullanıyor. 

AA

trambus1

trambus3

trambus4

trambus

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    Bunlar göz boyama. Bir işe yaramadığı zaten seferler başladığında görülecek. Bayanlara saygı gösteren ahlaklı bir toplum yetiştireceğinize, bayanları saklıyorsunuz. Başka bir çözüm de bulabilirdiniz. Mesela araçları ikiye bölerek yarısını erkeklere yarısını bayanlara tahsis edin. Yanlız bayanların bölümünü tel kafes yapın. Ne olur ne olmaz vahşiler saldırır.
    0
    0
    Yanıtla
  • feride (7 yıl önce)
    kaldırımlar ne zaman ayrılacak? tacizi önlemek yerine otobüs ayrılması gerçekten mükemmel bir çözüm... bravo
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Osman (7 yıl önce)
    Negüzel pozitif bir ayrımcılık yapılmış İlla muhalefet. Arkadaş birgünde takdir edin ölmezsiniz. Eminim şimdi biri çıkar iyi bişe yaptılarda bizmi t6akdir etmedik diyecek. cevabım hazır: Etrafına bak (atgözlüğünü çıkar ama)
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Turkıye de hıc bır ornegı olmayan, Avrupa da bazı sehırler de nostaljık olsun dıye çalıştırılan ve Avrupalıların kendı araçları ıle gıttıgı ve asla tıka basa yolculuk yapmadığı bu saçma sıstemın bır an önce kaldırılıp yada yol ortasına raylı sıstem yapılıncaya kadar olan ki günü iple cekıyoruz! Bır gün sağlam bır Başkan gelecektır Malatya ya ben buna inanıyorum...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hatice (7 yıl önce)
    Duraklara klima takın önce. Pembe 2trambüs kaç dakika da bir sefer yapacak trambüs gelene kadar donarız. Merkez içinde geçerli klimalı durak
    0
    0
    Yanıtla
  • Süleyman ÖZEROL (7 yıl önce)Hatice isimli kullanıcı yorumuna
    Bayanların isteği hemen oluyormuş! Herhalde klima da takılır, soba da kurulur. Nedense üniversite-organize metro hattı yapalım, yolları genişletelim, seferleri düzene koyalım denilmiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alrdm44 (7 yıl önce)
    Ne güzel başkanımız her talebi kabul ediyormuş. O zaman bir talep te benden ulaşım ücretini sivil minibüslerden daha ucuz yap. O zaman halkın taleplerini karşılıyor diyeceğim. Yoksa kendi siyasi düşüncesini uyguluyor diyeceğim.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan ÖZTAN (7 yıl önce)
    Sayın Çakır,vatandaşın her isteğini Belediye olarak yerine getiriyormusunuz,kızlar istedi diye onlara mahsus pembe troleybüs tahsis ediyorsunuz.İlimizin o kadar çok sorunu var ki hangisini yazalım.Örnek olarak su problemi devam ediyor.Teleferik projesi vardı.Ne oldu?Üst liglerde mücadele edecek,bayan ve erkek basketbol,voleybol,hentbol takımlarımız yok.Bu konuda ilçe takımları kadar olamadık.Trafik karmaşası.Trafiği rahatlatacak imar çalışmaları.İnsanımıza olan yatırımlar.Kültür ve sanat alanında istenilen seviyeye gelemedik.Siz en iyisi bu saçma talepten vazgeçin ve troleybüslere verilecek parayı kentimizin gerçek ihtiyaçlarına harcayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü Koçak (7 yıl önce)
    Sayın başkanım " kafası az basan " bir hemşeriniz olarak bu sözü bir kenara yazdım. Allah ömür verirse bir gün elektrik telleri ile şenlendirdiğin şehrimizden bu teller ve direkler söküldüğü vakit anı olarak belediye müzesinde sergilendiğinde bakıp sizi yadedeceğim. Japonya'dan pozitif ayrımcılık ithal eden ordinaryüs zekanız karşısında biz biçare hemşerileriniz derin eziklik içindeyiz. Başkanım şehir içi minibüs hatlarını hangi birim denetler ve ne zaman? Sembolik denetlemeler olduğu vakit 3 dakika içinde o hattaki bütün şoförlerin haberinin olması yapılan 3 saatlik uygulamayı boşa çıkarır. O uygulamalar ile yapılan denetim mi yanlış yoksa fazla yolcu alan minibüs şoförü mü hatalı? Yoksa daha az para ödeyip minibüse binen vatandaş mı? Ne o çok rahatını düşünüyorsan taksit tut diyen içindeki uzak doğu Bilge'sini duyar gibiyim. Başkanım 1,5 TL ye çekilen eziyeti 2,5 TL ile refaha mı çevirdiniz otobüs hatları ile? Toplu taşımayı teşvik eden bir anlayışı zaten yakıt, kasko, T.sigortası v.s. Zamları ile destekleyen yüzde yüz milli bir üst akıl var. Bi zahmet yoğunluk saatlerde araç sayısını artırarak veya az yoğun olan saatlerde ücret düşürerek ( misal 06:00 - 07:00 sanatları arası öğrencilerimizi 50 kuruşa taşıyın. hem yoğunluk azalır hem de öğrenci sevinir. Bir sorum olacak sayın başkanım. Şoför olan iki bayan konuşumda size hiç şikayet geldi mi? Ne işi var baya şoförün gibi ? Şimdi size bu serzenişte bulunana ve kafası çok çalışan bu akil adamlardan pembe araba fikri geldi ise bir daha düşünün derim. Selametle başkanım .
    0
    0
    Yanıtla
  • Süleyman ÖZEROL (7 yıl önce)Ülkü Koçak isimli kullanıcı yorumuna
    Minibüsleri de kız erkek ayırsınlar dememişsin. Ankara'da metro tek bilet 4 TL, minibüs, ÖHO 2.5 TL... Bizim kızlara ayrılanı da 3 TL yaparlar herhalde...
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (7 yıl önce)
    Malatya bu yönden huzurlu bir kent.Şu ana kadar duymadık taciz olayı,laf atma gibi şeyleri.Ortamı germeyin,ayrıştırmayın,bölmeyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • unkownman (7 yıl önce)
    otobusler acaba neden yogun buna cozum bulmaktansa alınan karara bak gercekten cok yaratıcı baskan. aslında cevap net belediyenin imkanları yetersiz ve sadece olaya kazanç odaklı bakıyo, az para kazanalım seferleri sıklaştıralım insanlar rahat etsin die bir düşünce yok. uygar her ülkede olduğu gibi, böylece aldığınız şikayetleri tamamen çözmüş olacaksınız . Bu karar insanlara Türkiyenin geleceğine dair başka şeyler hayel ettiriyo bunu bir kez daha düşünün derim.
    0
    0
    Yanıtla