SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Pozitif Ayrımcılık Yapıyoruz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:28:25
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kanalıyla birçok yardım ve hizmetler yapıldı” dedi.

Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, AKP adına Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek, kadınlara, çocuklara, yoksullara, şehit yakınlarına, gazilere, yaşlılara, dezavantajı gruplara ve engellilere yapılan hizmetlerin ivedi ve planlı bir şekilde gerçekleştirildiğini ifade etti.

Konuşmasında sosyal harcamalarla ilgili istatistiki bilgiler sunan Milletvekili Şahin, şunları kaydetti:

“2002 yılından bu yana yapmış, olduğumuz sosyal harcamalarda yaklaşık olarak 16 kat artış sağlanmıştır. 2002 yılında sosyal yardım ve hizmet harcamaları 1 katrilyon 376 trilyon lira iken 2012 yılı sonu itibarıyla 20 katrilyon 692 bin TL’ye ulaşmıştır. TOKİ'yle yapılan iş birliği sayesinde Bakanlığımız yaklaşık olarak 40 bin konutun planlamasını yapmıştır. Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik çalışmalara baktığımızda TOKİ ile yapılan iş birliği sayesinde Bakanlığımız yaklaşık olarak 40 bin konutun planlamasını yapmıştır. Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik çalışmalara baktığımızda, Bu yardım programları ile eşi vefat etmiş olan annelerimize, kardeşlerimize, bacılarımıza iki ayda bir 500 TL yardım yapılmaktadır.2012 yılında hayata geçirilen diğer bir uygulama da genel sağlık sigortası ile sağlık giderlerini karşılayamayacak durumda olan vatandaşlarımızın primleri Bakanlığımız tarafından ödenmektedir. 12 milyon vatandaşımızın gelir tespiti yapılmış, primini ödeyemeyen vatandaşlarımız yerine, devlet yaklaşık olarak 9 milyon vatandaşımızın primlerini ödemektedir. Aile yanında bakım hizmetlerine yönelik çalışmalara baktığımızda ise bu alanda var olan toplumsal bir yaranın kapanmasını da aynı zamanda gerçekleştirmiş oluruz. Daha önce birçok insanın maddi imkânları yok iken ne kendisi bakabiliyordu, ne de devlet kapısına teslim edebiliyorlardı ama şimdi devlet ne yapıyor? Devlet gidip evlerinde bu insanlara aile yardımı yapıyor ve onlara hizmeti veriyor. Çocuklarını ekonomik nedenler ile kurum bakımına vermek isteyen aileler desteklenerek çocukların aile ortamlarında kalmaları sağlanmıştır.”

Engelli maaşlarında çok ciddi mesafeler kat edildiğini vurgulayan Milletvekili Şahin, “2002 yılında engelli maaşı alan vatandaşlarımızın sayısı 262 bin 378 iken bu rakam 2012 Haziran ayı itibarıyla 533 bin 49’a ulaşmıştır. Yine, rehabilitasyon merkezlerinin engellilere yapmış olduğu katkılar özel eğitim ihtiyacı olan tüm engelli bireylerin ücretsiz olarak yararlanmaları, engellilere pozitif bir ayrımcılık sağlamıştır. Özürlü Memur Seçme Sınavı hükümet döneminde ilk defa gerçekleştirilmiştir. Aynı şekilde, engelli istihdamı alanında gerçekten büyük ilerleme kaydedilmiş, bir yıl süre ile işbaşı eğitim kapsamında sigorta primi devlet tarafından verilmiştir” diye konuştu.

Şahin, terör mağduru vatandaşlara, muhtaç asker ailelerine çok ciddi desteklerde bulunulduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Gönül Elçileri Projesi kapsamında bin 393 koruyucu ailenin yanına bin 723 kişi yerleştirilerek 2 bin 587 koruyucu aile yanında da 3 bin 123 çocuğumuzun bakımı sağlanmıştır. Terör mağduru sivil vatandaşlara istihdam hakkı şartsız aylık bağlanması hakkı verilmiştir. Muhtaç asker ailelerine yönelik düzenli nakdi yardım programı çerçevesinde aylık 250; iki ayda bir 500 TL yardım yapılmakta. Ekim ayı sonu itibariyle 49 bin kişiye bu imkanlar ulaşmıştır. Ayrıca yaşlı ve engelli aylık çerçevesinde 660 bin hak sahibine yaşlılık aylığı, 521bin hak sahibine engelli aylığı, 66 bin hak sahibine engelli yakını aylığı ve silikozis hastalarına yapılan yardımlar ise 200 hak sahibine bu kapsamda da yardımlar yapılmaktadır. Çocuklara ve gençlere yönelik koruyucu, önleyici ve rehabilite edici çalışmalar etkin bir şekilde yürütülmektedir. Özellikle şehit yakını ve gazilere sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından yardım yapılması sağlanmıştır. Ülkemizin 2023'e doğru tarihsel yürüyüşünde, güçlü ailelerden oluşan sağlıklı bir toplum için zamanın ruhunu yakalayan, değişimi yönetebilen ve buna yönelik dönüşümü gerçekleştiren, sosyal riskleri önleyici sosyal politikalar geliştiren ve uygulayan hükümetimiz sosyal devlet anlayışını ortaya koyarken muhtaç ve yoksul kesimlerin insan onuruna yakışır şekilde yaşamalarını sağlamak hep kimsesizlerin kimsesi olduğunu göstermektedir.”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanından Yoksulluk sebebiyle evlenemeyen gençlere yönelik 10 bin TL yardımın öngörüldüğü düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesini talep eden Şahin, “Engellilere yapmış olduğumuz yardımlarla evde bakım hizmetini biz yapmaktayız ama 65 yaş üstü olan insanlarımıza, yaşlılarımıza, kimsesizlerimize huzurevlerinde bu imkânlar sağlanmakta, bunlara da buna benzer bir destek verilip de kendi aile ortamlarında eğer bu hizmetler yapılırsa sanırım hem devletin yükü biraz daha hafiflemiş olur hem de bu huzurevlerindeki yoğunluk biraz azaltılmış olur diye düşünüyorum. Ayrıca, 2022 sayılı Yasa kapsamında üç ayda bir ödenen engelli yakını aylığı, engelli aylığı ve yaşlılık aylığı kriterlerinin yeniden gözden geçirilmesi biraz vatandaşlarımız tarafından elbette ki daha önce, normalde bu kriterler 125 liradan 256 liraya çıkarılmış olmasına rağmen sanırım on yıldır bu desteklerden faydalanan insanlarımız yine biraz mağduriyet yaşadıklarını ifade etmekteler. Özellikle evde bakım ücreti vermiş olduğumuz asgari ücretin üçte 2’sini oluşturan 486 lira verilirken buradaki arkadaşlarımız da aynı seviyeye çıkarılırsa eminim biraz daha o arkadaşlarımızın da imkânlarını iyileştirmiş oluruz” ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız