SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Prim Biraz Daha Düşmeli"

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:25:06
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü İrfan Güvendi, Malatya’da sigorta bilincinin yaygınlaştırılması için yoğun gayret gösterdiklerini söyleyerek  “TKK Malatya Bölge Birliğimiz, Devlet Destekli Tarım Sigortalarında bitkisel ürün sigortası branşında 2014 yılına göre % 75 oranında bir büyüme göstererek 23 Milyon TL tutarında bir prim üretimine ulaşmıştır” dedi.

Tarım Kredi Kooperatifleri ile Tarım Sigortaları Havuzu ‘TARSİM’ tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Tarım Sigortaları Farkındalık Eğitimi’ Ramada Otel’de yapıldı.

“Malatya’da 88 milyon TL hasar ödemesi yapıldı”

Eğitim öncesi TKK Malatya Bölge Müdürü Adil Önal ile birlikte basın toplantısı düzenleyen “Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü İrfan Güvendi, Türkiye genelinde olduğu gibi Malatya’da da son yıllarda yaşanan don olaylarının tarımsal ürünler üzerinde büyük hasara yol açtığını belirterek, bu hasarın tarımsal ekonomi üzerindeki etkisinin en aza indirilmesi için sigorta bilincinin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Tarım Kredi Kooperatifleri olarak bunun için yoğun gayret sarfettiklerini ve bu kapsamda eğitim toplantıları düzenlediklerini ifade eden TKK Merkez Birliği Genel Müdürü Güvendi, “Malatya’da da kayısıda önemli oranda hasar oluştu. Kayısı bahçelerindeki hasarları karşılamada Tarım Kredi Kooperatiflerinin de katkısıyla TARSİM 86 Milyon TL prim toplamasına rağmen bugüne kadar 88 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdi.  Bu durum TARSİM’in, dolayısıyla devletin kar amacı gütmediğinin ve amacın çiftçileri korumak ve desteklemek olduğunun bir göstergesidir.

Tarım Kredi olarak Malatya sigorta bilincinin yaygınlaştırılması için yoğun gayret gösteriyoruz. TKK Malatya Bölge Birliğimiz, Devlet Destekli Tarım Sigortalarında bitkisel ürün sigortası branşında 2014 yılına göre % 75 oranında bir büyüme göstererek 23 Milyon TL tutarında bir prim üretimine ulaşmıştır.

Sektördeki (23 şirket) durumumuz incelendiğinde, Malatya ilinde 18.831 poliçe düzenlenmiş ve 86 Milyon TL tutarında bir prim üretimi oluşmuştur. Bu rakamlara bakıldığında Malatya’da üretilen primin % 27’si TKK tarafından üretilmiştir” diye konuştu.

Hasar poliçelerine bakıldığında bu poliçelerin % 28’i Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından üretildiğini aktaran Güvendi, “Malatya’da TARSİM’in ürettiği 86 milyon TL’lik prim miktarının 23 milyon TL’si poliçelerin de yüzde 28’i Tarım Kredi Kooperatiflerimiz aracılığı ile üretilmiştir” dedi.

“Prim tutarlarının biraz daha düşmesinde fayda görüyoruz”

Basın toplantısında konuya ilişkin soruları da yanıtlayan TKK Merkez Birliği Genel Müdürü İrfan Güvendi,  TARSİM’in prim oranlarının yüksekliği ve çiftçilerin eksperlerden şikayetlerinin sorulması üzenine,  sigortalı oranının artması ve çiftçilerin koruma altında kalması adına prim tutarlarının biraz daha düşmesinde fayda gördüklerini ifade ederek şunları söyledi: “Kayısı Dolu Paketinde 10.000 TL teminat için 580 TL prim çıkmaktadır. Kayısı Full Pakette (Don Teminatı) ise prim tutarı 2.062 TL tutmaktadır. Bu prim tutarları % 50 ve % 67 devlet desteğine rağmen ülke şartlarında ve çiftçilerimizin maddi durumu göz önüne alındığında yüksek bir tutara tekabül etmektedir. Sigortalı oranının artması ve çiftçilerin koruma altında kalması adına prim tutarlarının biraz daha düşmesinde fayda görüyoruz. Tarsim'in bu konuyu değerlendirmesi gerekmektedir.

Tabii bu noktada biz elimiz kolumuz bağlı beklemiyoruz. Üreticilerimize daha faydalı olmak üzere Tarım Kredi olarak prim tutarlarının yüksekliğini, bizden kredi kullanan ortaklarımıza yönelik olarak düşük faizli devlet destekli kredilerle bir nebze çözmeye çalıştık. Şöyle ki, TKK’den kredi kullanan bir ortağımız % 50 faiz destekli kredi kullandığında 10.000 TL kredi için % 8’den 800 TL faiz ödemek yerine indirimli faiz oranı ile % 4 oranında 400 TL ödemektedir. Bu sayede dolu paketi için prim tutarı 580 TL’den 180 TL’ye, Don paketi ise 2.062 TL’den 1.662 TL’ye düşmektedir.

Ancak bu faiz avantajından faydalanmak için çiftçilerimizin TKK ortağı olması ve Kooperatiften kredi kullanması gerekmektedir. Bu şartların gerçekleşmesi halinde üreticilerimiz sigorta maliyetleri indirimli faiz oranları ile hafifleyecektir.”

“Eksperler, ürünü üreticiden daha iyi bilmeli”

Güvendi, eksperlerle ilgili yaşanan sıkıntılara ilişkin olarak da “Hasar tespitinde eksperlerin yoğun bir eğitimden geçirilmesi ve tespit yaptığı ürünü üreticiden daha iyi bilmesi gerekir. Eksperlerin raporları tutarsız olmakta ve komşu iki bahçeye verilen raporlar birbiri ile çelişmektedir. Bunun yanında yanlış raporlar hasar ödemelerini geciktirmekte ve üreticileri mağdur etmektedir.  Ayrıca hasar tutarının hesabında muafiyet ve müşterek sigorta sigortacılığın temelinde olan, üreticiyi de sisteme katan ve primlerin yüksek çıkmasını engelleyen bir argümandır. Ancak meyve sigortalarında çok yüksek oranların biraz aşağı indirilmesi mağduriyetleri giderecektir” diye konuştu.

“KDV’nin kaldırılması tarıma ivme kazandıracaktır”

Seçimler sonrası tarım kesiminin en önemli beklentisinin gübre ve yemde KDV’nin kaldırılması ve döviz kurlarındaki 2015 yılı içindeki artışı nasıl telafi edeceği yönündeki soruya TKK Merkez Birliği Genel Müdürü Güvendi şu yanıtı verdi:

“Gübre ve yemde KDV’nin kaldırılacak olmasının tarım kesimine ciddi ivme kazandıracağını düşünüyorum. KDV’nin kaldırılmasıyla yemde 1 milyar TL, gübrede 1 milyar TL olmak üzere toplamda 2 milyar TL çiftçinin cebinde kalacak. Türkiye genelinde 1 milyon 54 bin çiftçi ortağımızdan bize gelen olumlu yansımalara baktığımızda, alınan kararın ne kadar doğru olduğunu ve tarım kesimine adeta doping etkisi yapacağını gösteriyor. Bu kararın alınmasına büyük destek veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza ve Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’na teşekkür ediyoruz. 

Dolardaki kur artışının çiftçiye ve sonrasında da halka yansımaması için gübrede KDV'nin indirilmesini kurum olarak bir çok kez dile getirdik. Özelikle dolar kurundan ciddi oranda etkilenen gübrede KDV’nin kaldırılmasını bu anlamda önemsiyoruz. 

“Girdi maliyetleri düşecek”

Çiftçinin doların artmasından etkilenmeme ihtimali yok. Mazotta dünya fiyatları aşağıya geldiği için artış dengelendi, çiftçi hissetmedi. Gübrede dünya fiyatlarında gerileme ise söz konusu değil. Geçen seneye göre dolar cinsinden yüzde 34 artış meydana geldi. Bu da fiyatlara yüzde 34 değil de, mazottaki düşüşten dolayı yüzde 30 gibi yansıma ihtimali var. Ancak biz KDV’de indirim beklerken hükümetin hem gübrede hem de yemde KDV’yi kaldırıyor olması ciddi oranda girdi maliyetlerini azaltacaktır. Bu da nihai tüketici yani halkımızın sofrasına ucuzluk olarak yansıyacaktır.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız