SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Prim Sürprizi Malatya'yı da Olumsuz Etkileyecek"

0
Güncellendi - 2016-11-10 02:16:03
A- A+ PAYLAŞ

Hükümet tarafından gerekli önlemler alınmazsa yeni yılda işverenleri 2 prim sürprizi bekliyor. Sigorta primi desteği uygulamasının 31 Aralık 2016 tarihinde sona ermesi işverenleri olumsuz etkileyecek.

Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, devlet tarafından istihdam teşvikine sağlanan sigorta primi desteği uygulamasının yılsonunda sona erecek olması nedeniyle konuya ilişkin yaptığı değerlendirmesinde; “Bu konuda bir düzenleme yapılmaz ise yeni yılda işverenler zor durumda kalabilir, kayıt dışı istihdam artış gösterir.”  dedi.

MALATYA DA OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Altaş yaptığı değerlendirmede, “Bilindiği üzere kalkınmakta öncelikli yöre (KÖY) olarak belirlenen illerde 2004 yılından itibaren uygulanmakta 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Hakkında Kanunu kapsamında sağlanan sigorta primi işveren desteği uygulaması 31.Aralık 2012 tarihinde sonara ermesi üzerine bu kanun yerine 6486 sayılı kanun ile illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksini dikkate almak suretiyle 01.01.2013 tarihinden geçerli olmak üzere beş puanlık hazine yardımına ilave olarak on ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerlerine uygulanmak üzere, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden altı puanlık ilave destek sağlanmıştı. Şubat 2016 ayında 6663 sayılı Kanunu’nun 28 maddesinde yapılan düzenleme ile “On ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerleri” ibaresi “özel sektör işyerleri” şeklinde değiştirilerek sigorta primi işveren desteği uygulaması işçi sınırlaması olmaksızın tüm özel sektör işyerinde 1 Mart 2016 tarihinden itibaren uygulamaktaydı. 2013 yılında uygulamaya giren 6486 Sayılı kanunla sağlanan sigorta primi teşvik uygulama süresi illerin yer aldığı listelere göre I nolu listede yer alan iller için 3 yıl, II nolu listede yer alan iller için 4 yıl ve III nolu listede yer alan iller için 5 yıl süre ile uygulanması öngörülmektedir.  Yasanın 3 yıl süre ile uygulanacağı Malatya’nın da içinde yer aldığı (I) sayılı listede yer alan ; Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya,Nevşehir, Rize, Sivas, Trabzon ve Uşak illerinde bu süre 31.12.2016 tarihinde sona ermektedir.” şeklinde bilgi verdi.

198,82 TL İLAVE PRİM YÜKÜ

Altaş şu bilgileri paylaştı:

“Yasanın uygulama süresinin 31 Aralık 2016 tarihinde sona erecek olması nedeniyle  istihdam edilen asgari ücretli (1.647.00 TL) bir işçi için 98,82 TL devlet tarafından sigorta primi işveren desteği verilmeyecektir.  Aynı şekilde; 2016 yılı için açıklanan asgari ücret sonrasında işverenlerin rekabet gücünün artırılması ve kayıtlı istihdamın teşviki, asgari ücretle çalışanların yoğunlukta olduğu küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi amacıyla 6661 Sayılı getirilen 1 işçi için 30 gün/ay üzerinden 100,00 TL sigorta primi desteği uygulaması da ya giren 31 Aralık 2016 tarihinde sona erecektir. Bu durumda 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle herhangi bir düzenleme yapılmaması halinde bugünkü asgari ücreti dikkate aldığımızda işverenlerimiz yeni yılda toplamda 198,82 TL ilave prim yükü ile karşı karşıya kalacaklardır. Başka bir ifadeyle mevcut asgari ücret göre 1 işçi için 30 çalışma günü için tahakkuk eden toplam 568,22 TL sigorta priminden sağlanan sigorta primi desteği düştükten sonra 287,05 TL ödeyen işyerleri herhangi bir düzenleme yapılmaması halinde aynı işçi için Ocak 2017 ayından itibaren bir işçi için 485,87 TL sigorta primi ödeyeceklerdir. Ülkemizin ve bölgenin yaşadığı olumsuz ekonomik koşullar dikkate alındığında sağlan her iş imkanının çok önemli olduğu bir dönemde işyerlerine ilave bir yük getirecek olması nedeniyle 31 Aralık 2016 tarihinde sonra erecek olan sigorta primi işveren desteği uygulaması için yılsonu yaklaşmadan başta iş dünyası olmak üzere konuya taraf olan meslek örgütlerin ve siyasilerin gerekli girişimlerin yapılması önem arz etmektedir.”

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Ahmet Sefa (7 yıl önce)
    Bunlar, kötünün daha iyi günleri Sn. Altaş. Vatandaştan hep al zihniyeti...
    0
    0
    Yanıtla