SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Prof.Dr. Parlakpınar'a Ödül

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:39:14
Prof.Dr. Parlakpınar'a Ödül
A- A+ PAYLAŞ

TÜBİTAK 50’inci Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Hakan Parlakpınar’da Teşvik ödülü aldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde yapılan TÜBİTAK 2015 yılı Bilim ve Teşvik ödüllerine binlerce bilim insanı arasından sadece 18 kişi layık görüldü. Ödül alan bilim insanları arasında Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Hakan Parlakpınar’da yer aldı. 

Malatya doğumlu olan Parlakpınar, 2001 yılında Türk Farmakoloji Derneği Poster Birincilik Ödülü almış ve ardından Avrupa Üroloji Derneği Poster Birincilik Ödülü, AR-GE Proje Pazarı Poster Birincilik Ödülü, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Sözlü Sunum Birincilik Ödülü, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Sözlü Sunum Birincilik Ödülü, Ortopedi ve Travmatoloji Derneği Poster Birincilik Ödülü ve “Kalp, böbrek ve damar sistemi patolojilerinde iskemi-reperfüzyon ve serbest radikal hasarı ve antioksidan tedaviler konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü’nü Malatya’ya kazandırmıştı.

Teşvik ödülünü Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın elinden alan Parlakpınar, böyle bir ödüle layık görüldüğü için çok mutlu olduğunu ifade ederek “ Böyle bir ödüle layık görülmek gurur verici ve motive edici. Ödülü özellikle de Cumhurbaşkanlığı himayesinde almış olmak oldukça sevindirici olup yeni yapacağım çalışmalar için cesaret verici oldu. Çalışma ekibim içerisinde yer alan pek çok bilim insanı için de ilham kaynağı ve mutluluk vesilesi olmuştur. Böyle prestijli bir ödül şehrimiz için de çok önemli olmuştur. Çünkü daha önce Üniversitemizin Tıp Fakültesinden bu ödülü alan hiç bir bilim insanı olmamıştır. Layık görülen bu ödül Sağlık Bilimleri alanında verilmiştir. Çalışma konularımdan birisi de "Malatya Kayısısının Sağlık Alanında Kullanımı" konusudur” dedi.

KAYSI KALBİN KORUYUCUSU ÇIKTI

16 yıllık çalışmalarını inceleyen TÜBİTAK ödülü alan Parlakpınar, çalışmaları içerisinde kayısının da olduğunu söyleyerek “Birçok konunun içerisinde Kaysı ile ilgilide çalışmalarda bulunduk. Çalışmalarımız ilk olarak 2008 yılında başladı. Çalışmalarımızda kaysının içeriğini analiz ederek yapılan bir çalışmaydı. Birçok anabilim dalı bunun üzerinde ortaklaşa bir çalışma yürüttük. Kaysının içeriği analiz edildi. Şuanda insanlarda ve tüm dünya’da en sık görülen Kardiyovasküler, yani kalp krizi ve kalbi besleyen damarların daralmasını deney hayvanlarında taklit ederek bu modeli oluşturduk. Deney hayvanları üzerinde 3 ay boyunca kurutulmuş kayısıyı iki ayrı yönde denedik. Günde 3 adet kuru kaysı hesabı yaparak bu 3 aylık beslenmeden sonra kalp krizi geçirenlerde kalpte kalıcı hasar oranı anlamlı derecede düşük bulunduğunu gördük. Kayısı günde 3 adet yenildiğinde kalpte koruyucu etkisi gösteriyor. Bunun haricinde kaysının üreme fonksiyonlarını koruduğu, Kanser tedavisi gören hastaların kullandığı ilaçların yan tesirlerini azalta bileceği görüldü. Ben özellikle gün kurusunu öneriyorum” diye konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız