SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Prof.Dr. Yuvalı'nın Konferansı

A- A+ PAYLAŞ

Erciyes Üniversitesi'nin aslen Malatya- Darendeli olan öğretim üyelerinden Prof.Dr. Abdulkadir Yuvalı, "Malatya ve Yöresinin Türk Hakimiyetine Girişi" konulu konferansta konuştu.

Malatya Belediyesi ve İnönü Üniversitesi işbirliği ile “Malatya ve Yöresinin Türk Hakimiyetine Girişi” konferansa, Belediye Başkan Vekili Niyazi Artan, İnönü Üniveristesi Rektör Vekili Prof.Dr. Süheyla Ünal, Belediye Başkan Yardımcısı Ziya Kesriklioğlu, İnönü Üniversitesinden bazı fakülte dekanları ve öğretim üyeleri ve Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Numan Örnek ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansın açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Süheyla Ünal, Türklerin sahip olduğu eşsiz askeri yetenek, şefkat, merhamet ve inanç değerleriyle büyük bir medeniyet olduklarını söyledi.

Yapılan açış konuşmasından sonra başlayan konferans sırasında Prof.Dr. Abdulkadir Yuvalı, Anadolu’nun coğrafi olarak önemli bir jeopolitik konumunda olduğunu, Malatya’nın da Anadolu’nun köprü şehirlerinden biri olduğunu belirterek, tarih boyunca hep savunma hattı olarak görev aldığını söyledi.

Prof.Dr. Abdulkadir Yuvalı, Anadolu’da yaşanan tarihi gelişmeleri ayrıntılı bir şekilde anlatırken, Malatya’nın 1056-1101 yılları arasında birkaç defa el değiştirdiğini, 1101 yılında Danişmentli Melik Muhammed Gazi’nin hakimiyetine geçtiğini ve bir daha kayıp edilmemek üzere Türk Beldesi haline getirildiğini ifade etti.

Danişment Ahmet Gazi'nin Malatya'yı fethettiğinde Malatya'daki Hıristiyanların Danişment Ahmet Gazi'ye yardımda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Yuvalı, "Malatya'nın fethi, Abbasiler için anlamlıdır, Suçluklular için anlamlıdır ve diğer Anadolu Türk beylikleri için anlamlıdır" ifadesini kaydetti.

Prof. Dr. Abdülkadir Yuvalı, Malatya'nın Danişment Ahmet Gazi tarafından 18 Eylül 1102 tarihinde fethedildikten bugüne kadar Türk hakimiyeti altında bulunduğunu kaydetti.
Hristiyan dünyasının her dönem Anadolu üzerinde kutsal toprak şeklinde değer verilerek hak iddia ettiğini ve bu talebinden hiçbir dönemde vazgeçmediğini belirten Prof. Dr. Yuvalı, "Hıristiyanlığın kayıp mezhebi Anadolu'da aranıyor" dedi.

Anadolu fethini kolaylaştıran faktörlerden birinin de Bizans İmparatorluğu'nun Ortadoks Kilisesi'nin teşviği ile Anadolu'daki kendi mezheplerinden olmayan Ermeni, Gürcü ve Süryanilere saldırarak öldürmek olduğunu belirten Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Yuvalı, Malatya'nın Türkler tarafından fethedildiği sürece kadar sürekli saldırılara hedef olduğunu aktararak, "Malatya'da sürekli değişen bir süreç yaşanmıştır. Şehir her ele geçirildiğinde harap ediliyordu. Ne zamana kadar? Türk hakimiyetinin başlamasına kadar" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız