SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Proje Başarıyla Devam Ediyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:08:40
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Kale ilçesinin Bent Köyü’nde yürütülen “Çiftçi Koşullarında Örnek Sofralık Kayısı ve Erik Bahçesi Projesi” 3. yılına girdi. 

İlk meyve hasadı geçen yıl yapılan proje kapsamında Malatya-Elazığ Karayolu üzerindeki 3 dönümlük arazisini 5 yıl süre ile projeye tahsis eden kayısı üreticisi Basri Şener, projenin başarıyla devam ettiğini belirterek, “İnönü Üniversitesi bazı ihracatçı birliklerinin desteği ile bu projenin önerisini getirince kabul ettim. Proje İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma ve ekibinin yönetiminde başarıyla devam ediyor” dedi.

Proje İhracatçı Birlikleri’nin desteğiyle yürütülüyor

İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından başlatılan ve İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma’nın yönetiminde yürütülen “Çiftçi Koşullarında Örnek Sofralık Kayısı ve Erik Bahçesi Projesi” Kale ilçesinin Bent Köyü’nde 2010 yılında başlatıldı. 

Temel amacı, Malatya ve çevresinde ihracata yönelik kurutmalık ve sofralık erik üretim olanaklarının araştırılması ve projenin çiftçi koşullarında uygulanması olan ve bu alandaki ilk bilimsel çalışma özelliği taşıyan proje kapsamında Kale – Bent köyünden kayısı üreticisi Basri Şener’e ait 3 dönümlük arazide çeşitli türde erik ve kayısı fidanları dikildi. 

Ege, İstanbul ve Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birliklerin maddi katkılarıyla yürütülen projede yabancı erik çeşitlerinden Stanley, President, Grand Prize, D’Agen ile yerli çeşitlerinden Banazı, Yeşilyurt, Hekimhan, Arapkir ve Niğde Sarısı olmak üzere toplam 9 çeşide ait çok sayıda fidan yer alıyor. 

İlk meyve hasadı ve kurutma denemelerinin geçtiğimiz yıl yapıldığı ve başarı elde edildiği projede çerçevesinde aynı bahçenin bir başka bölümünde ise, İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma Merkezi tarafından yürütülen ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen sofralık ve kurutmalık kayısı çeşitleri de deneniyor. 

“Bu yıl ürün hasadı yapacağız”

Erik ve kayısıya ilişkin yeni bilimsel verilerin elde edileceği ve bu alandaki çalışmalara ışık tutacağı öngörülen projenin yürütüldüğü bahçenin sahibi Basri Şener, projeden oldukça umutlu olduğunu söylüyor. 

Malatya-Elazığ Karayolu üzerinde yer alan 3 dönümlük arazide yürütülen projenin 5 yıl süreyle devam edeceğini belirten Basri Şener “Burası Kale’ye bağlı Bent köyü. Köyümüzün halkının çoğunluğu kayısı ve çilek üretimi ile geçimini sağlıyor. Bu projenin en önemli tarafı sofralık ve kurutmalık erikler konusunda elde edeceğimiz gelişmeler olacak. Çünkü kayısıyla ilgili üretimimizi büyütmek, çeşitlendirmek istiyoruz ama aynı zamanda sadece kayısıya bağlı olmak istemiyoruz. Bu nedenle proje çerçevesinde bahçeye dikilen erik çeşitlerinden oldukça umutluyum” şeklinde konuşuyor. 

Bahçenin bakımını İnönü Üniversitesi yapıyor 

“Çiftçi Koşullarında Örnek Sofralık Kayısı ve Erik Bahçesi” projesindeki fidan ve ağaçların bakımının İnönü Üniversitesi tarafından yapıldığını söyleyen Basri Şener “Ben sadece sulamayı yapıyorum. Diğer işlerini, mesela budamasını, ilaçlamasını ve bakımını İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı olan, bu projeyi yöneten hocamız Bayram Murat Asma ve ekibi yapıyor. Bayram Hoca sık sık gelip bahçenin işlerini yapıyor, yaptırıyor. İşte siz de görüyorsunuz bugün geldi, bizzat budamayı kendisi yapıyor. Ayrıca kuruyan fidanların yerlerine dikilecek yeni fidanlar getirdi, beraber diktik bu fidanları” sözleri ile proje bahçesindeki çalışmaları anlatıyor. 

Projenin süresinin 5 yıl olduğunu ifade eden Basri Şener “ Şimdi projenin 3. yılına girdik. Şayet proje başarılı olursa -ki şu ana kadar oldukça başarılı oldu, güzel gelişmeler sağlandı- ağaçları bize devredecekler” diyor. 

HABER-FOTO: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız