SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Proje Hatası' İddiası

A- A+ PAYLAŞ

Dünyada sayılı, 11 kilometre uzunluğundaki iletim tüneline sahip olan ve 280 milyon dolara mal olan Çat Barajı, göl hacminin standart seviye çıkartılamaması halinde, kullanılmayacak duruma gelecek.

Malatya'daki 21 bin 464 hektarlık tarım arazisini sulamak amacıyla Adıyaman'ın Çelikhan ilçe sınırları içerisindeki Abdülharap Çayı üzerinde inşaatına 1985 yılında başlanıp, 2002 yılında bitirilen Çat Barajı gölünün alternatif su kaynakları projeleri ile beslenmesi gerektiği ortaya çıktı.

Derme Sulama Birliği Başkanı Muharrem Çamurlu, "Suyumuz şuanda çok az durumda. Su seviyesi zaman zaman tünelin altına düştüğünden dolayı pompa kullanarak suyu almak durumunda kalıyoruz. Şuanda böyle bir durum söz konusu. Seviye düştüğü için istediğimiz su miktarını alamıyoruz" dedi.

Çat Barajı'nın 288 milyon metreküp hacminin olmasına karşın, baraj gölünün bu hacme şimdiye kadar ulaşmadığını belirten Çamurlu, "Çat Barajı'nın bugünkü durumu 50 milyon metreküp civarında. Tabi bunu 35 milyon metreküpü ölü
diye tabir ettiğimiz tünelin altında kalan seviye" şeklinde bilgi verdi.

Çat Barajı'nın su tutması ile birlikte devletçe istimlak edilen bir çok tarım arazisine bugün halen barajda su tutulduğundan beri su ulaşmadığı belirtildi.

Çat Barajı gövdesinin bulunduğu mevki ile hemen yanındaki Şerefhan çayının geçtiği nokta arasında 100 metre bulunduğunu, ancak geçmişte planlama yapılırken, boşa akan çayın baraj gölüne aktarılmadığını belirten Çamurlu, "Çat Barajı gövdesinin yanında Şerefhan çayı akmaktadır. Şerefhan Çayındaki suyun, Çat Barajı'ndaki su seviyesini yükseltmek maksadıyla, baraj gölüne dahil edilmesini istiyoruz. Bu konuda Devlet Su İşleri tarafından çalışmalar başlatıldı. Baraj planlaması yapılırken, muhtemelen bir planlama hatası yapılmış. Barajın gövdesi belki bir 100-150 metre daha aşağıya kaydırılmış olsaydı, bu suda barajın gövdesine çok rahat bir şekilde alınabilirdi. Ama o günün şartlarında böyle düşünülmüş. Şerefhan çayında yılda 15 milyon metreküp bir suyun aktığı tespit edildi. Eğer bu su çat barajı gölüne aktarılmış olsaydı, bugün biz sulama konusunda hiçbir sıkıntı yaşamayacaktık" dedi.

Çat Barajı'ndaki su seviyesinin standarda getirerek kullanılması için düşünülen ikinci alternatif su taşıma projesinin de, yakın bölgedeki Bulam Çayı'nın baraj gölüne taşınması olduğu öğrenildi. Malatya'daki 22 bin 464 hektarlık alanı sulama amaçlı olarak yapılan ve dünyanın sayılı 11 kilometre uzunluğundaki iletim tüneline sahip olan Çat Barajı için bugüne kadar yapılan harcamanın 280 milyon dolar olduğu resmi kayıtlarda geçiyor. Şuanda 50 milyon metreküp su hacmi bulunan Çat Barajı'ndaki su hacminin 35 milyon metreküpe düşmesi durumunda, baraj gölünde hiçbir şekilde su alınıp kullanılamayacak. Çat Barajı'nın normal su kotunda göl hacminin 288 milyon metreküp olması gerektiği ancak, barajın şimdiye kadar bu hacme ulaşmaması, proje planlamasını tartışmaya açtı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız