SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Proje Kayısı İhracatını Artıracak'

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:18:33
'Proje Kayısı İhracatını Artıracak'
A- A+ PAYLAŞ

‘Yüksek Kaliteli Kuru Kayısı Üretimi İçin Kükürtleme, Kurutma Ve Depolama Sistemi Geliştirme Projesi’ başlatıldığı bildirildi.

AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Ülkemizin önde gelen ihraç ürünlerinden olan kuru kayısının üretimine yönelik TÜBİTAK destekli proje geliştirilmiştir. Geleneksel yöntemle kükürtlenerek kurutulmuş ve paketlenmiş kuru kayısı ürünlerinin bir kısmı ihracat ve pazarlamada birçok kaybın yaşanmasına sebep olmaktadır. Kükürtlenerek kurutulmuş kuru kayısıda üst sınır AB ülkelerinde 2000 mg/kg, ABD’de ise 2800 mg/kg olmasına rağmen kontrolsüz odalarda yapılan kükürtleme, uluslararası limitlerin üzerinde üretimine neden olmaktadır” dedi.

Milletvekili Öz, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Kuru kayısı üretiminde karşılaştığımız diğer bir sorun ise kurutma ve paketlemeden kaynaklanmaktadır. Geleneksel yöntemle yapılan kurutma ve paketleme işlemleri, kayısıda kalite kayıplarına neden olmaktadır.

Dünyanın en kaliteli kayısı çeşitlerini yetiştirmemize rağmen, kurutma, kükürtleme ve paketlemenden kaynaklanan sorunlar ihracatta önemli kayıpların yaşanmasına, dolayısıyla çiftçilerimizin ve ülkemizin ekonomik olarak önemli ölçüde zarar etmesine sebep olmaktadır.

Kuru kayısı üretiminde yaşanan bu sorunların aşılması ve bu sayede ihracat oranının artırılmasını sağlamak üzere ‘Yüksek Kaliteli Kuru Kayısı Üretimi İçin Kükürtleme, Kurutma Ve Depolama Sistemi Geliştirme Projesi’ başlatılmıştır. Tarım Bakanlığı Malatya Meyvecilik Araştırma İstasyonu, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü, İnönü Üniversitesi ve özel bir firma tarafından yürütülecek proje kapsamında üç yıl bilimsel çalışmalar yapılacaktır. Proje ile kuru kayısı üretiminde uluslararası standartlara uygun otomatik kükürtleme ve kurutma sistemi ile işleme, ambalajlama ve depolama teknikleri geliştirilecektir.

TÜBİTAK 1007 Programı (Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı) tarafından desteklenen proje sonucunda çitçilerin kullanabileceği kolaylıkta ve alım gücüne uygun sistem geliştirilecektir.

Kayısının da içinde bulunduğu kuru meyve tanıtım grubu faaliyetlerinin yanı sıra, lisanslı depoculuk uygulaması ve bu proje, kuru kayısı ihracatını önemli oranda artıracaktır. Bu sayede kayısı çiftçisi kaliteli ürününü daha yüksek fiyatlara satma imkanı bularak hem kendi kazanacak, hem ülke ekonomisine daha çok katkı yapmış olacaktır. Bu vesileyle projenin hazırlanmasında emeği geçen ve gerçekleştirilmesinde emeği geçecek herkese teşekkür ediyor, Malatya’mız ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız