SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Proje Tartışılıyor..

A- A+ PAYLAŞ

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Malatya- Darende karayolu ulaşım güzergahında, Malatya şehiriçi geçişi Çevreyolu üzerinde Turgut Temelli (Emeksiz devamı) ve Sanayi kavşaklarında yapmayı planladığı “üst geçit- köprü” tartışılıyor. İhalesinin 27 Ağustos’ta yapılacağı belirtilen köprünün ihale edileceğinin Ağustos başında belediye başkanı Cemal Akın tarafından gündeme getirilmesinin ardından Malatya’da ilgili kuruluşlar hareketlendi. Mimarlar Odası temsilciliğinin davetiyle Ulaştırma Uzmanı Dr. İsmail Hakkı Acar (fotoğrafta mavi tişörtlü) Malatya'ya geldi.

İLK HAREKET MİMARLAR ODASI'NDAN..
Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Malatya İl Temsilciliği, konunun tartışılması ve kent yararına en uygun çözümün bulunması, kamuoyunun da tartışmaya katılmasını sağlamak amacıyla bir çalışma başlattı. Bu çalışmanın ilk bölümünde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi danışmanlarından ve Mimar Sinan Üniversitesi eski öğretim üyesi Ulaştırma uzmanı Dr. İsmail Hakkı Acar, Malatya’ya gelerek incelemelerde bulundu, daha sonra Mimarlar Odası temsilciliğinde ilgililer ile görüş alışverişinde bulundu.

Ulaştırma uzmanı Dr. Acar, Mimarlar Odası Temsilcisi Abdurrahman Yavuz ve oda yöneticileri ile birlikte Malatya’da ilk olarak İnönü, Atatürk, Sivas, Zapçıoğlu, Hasanbey, Cengiztopel Caddeleri ile Çevreyolu ve Sıtmapınarı’nda incelemelerde bulundu.

Daha sonra oda temsilciliğinde değerlendirme yapan Dr. Acar, “Gözlemlediğim kadarı ile tek yön uygulaması ile alt geçitlere gerek duyulmadan sorunun çözümü mevcutmuş, ama bu değerlendirilmemiş.” diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sürdürülebilir bir ulaşım politikası belirlenmeli ve bu politikalar da insan odaklı olmalıdır. Aldığım ilk bilgilere göre Malatya’da her yüz kişiden 12’sinin otomobili var, 88’inin yok, ama uygulanan politikalar genellikle ulaşım politikaları ağırlıklı. Yapacağımız tek şey ulaşım politikaları ile birlikte dolaşım politikalarına da işlerlik kazandırmaktır.

Köprülü üst geçit yapılırsa, görsel ve gürültü kirliliği açısından önemli rahatsızlıklar yaratacaktır.

Ayrıca Malatya’nın ulaşım açısından iki şansı daha var. Bunlardan biri bisiklet ve bisiklet yolları, ikincisi ise mevcut demiryolu hatları. Bu hatlardan yararlanarak yeni bir yatırıma gerek duyulmadan kent içi trafik sorununu büyük ölçüde çözmek mümkündür.”

Dr. Acar, Karayolları’nın “oldu-bitti” şeklinde değerlendirilen köprü projeleri ile ilgili olarak da, bu konuda Malatyalıların duyarlı olması gerektiğini bildirdi ve “Çünkü Karayolları bu tip projeleri kendi ihtiyaçlarına göre projelendiriyor. Onun için projenin çok iyi irdelenmesi ve kentin ulaşım ve dolaşım trafiğini rahatlatacak yönde uygulanmasına çalışılmalıdır.”dedi.

AKIN SÜRPRİZİ..
Mimarlar Odası temsilciliğinde toplantı devam ederken, Belediye Başkanı Cemal Akın da odaya geldi. Başkan Akın, yapılacak olan köprü- üst geçit hakkında özel bilgiler verdi ve “Biz belediye olarak alt geçit yapılması için projeler çizmiştik. Fakat karayolları başta drenaj sistemi olmak üzere çeşitli gerekçelerle bizim projemiz yerine kendi projesini yaptırdı. Bu projeye göre toplayıcı yollar olan Adliye Kavşağı, Fuzuli devamı olan Şire Pazarı çıkışı ve Turgut Temelli çıkışlarını da kapsayacak 850 metrelik üst geçit ile Sıtmapınarı’nda yaptırılacak olan üst geçitlerle kentin en önemli sorunu olan ulaşım sorununu çözeceğiz.”iddiasında bulundu.

Belediye Başkanı Akın, Malatya belediyesi tarafından yapılan ya da düşünülen alt ve üst yapı çalışmaları ile ilgili özet bilgi verdikten sonra sözalan Ulaştırma Uzmanı Dr. Acar, “Sayın başkan.. Dünyanın birçok ülkesinde ve yeni yeni ülkemizde uygulanmasına başlanılan metrobüs projesi Malatya için de düşünülmelidir. Arazinin yapısı buna uygundur. Ayrıca metrobüs diğer raylı sistemlere göre 6 kat daha ucuz. Ayrıca Malatya düz yapısıyla bisikletler için çok uygun. Bu formül de göz önünde bulundurulmalı.” dedi.

Mimarlar Odası il temsilcisi Abdurrahman Yavuz da, Karayolları’nın kısa süre sonra ihale edeceği köprü- üst geçit projesine karşı olduklarını bildirdi ve “Kent merkezlerinde ve ana arterlerde 850 metrelik beton yığını olmaz. Projenin uygulanmasına başlanmadan önce bir daha düşünülmeli” dedi ve konunun iyice tartışılması gerektiğini söyledi.

Yavuz, ayrıca Belediye Başkanı Akın’a yaptırılacak olan üst geçidin önümüzdeki süreçte yapılması planlanan hafif raylı sisteme engel oluşturup oluşturmayacağı yönündeki bir soruyu yöneltirken, araya başka sorular girince Akın bu soruya yanıt vermeyi unuttu. Belediye Başkanı Akın, daha sonra İmardan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Ekrem Özbey ve Kent Trafik Müdürü Gürbüz Kurdal’ın da toplantıya katılmalarını sağladıktan sonra ayrıldı.

ZAMAN AZALIYOR..
Karayolları’nın, şimdiden Çevreyolu olma özelliğini kaybedip, şehrin ana bulvarı olma işlevi daha ağır basan yolda yüzde 4 eğimli olarak iki kavşakta planladığı, yüzde 4 eğimle yükselmeyi sağlaması nedeniyle çevresindeki iş alanlarını ticari yönden tamamen olumsuz etkileyecek bir projeyi 27 Ağustos’ta ihale edecek olmasına karşın, bu konudaki “ciddi” tartışmaların ihaleye çok kısa süre kala başlaması, projenin kentin gündemine getirilmemesinden kaynaklanıyor.

Belediye ve İl Genel Meclisleri, her ay yaptıkları toplantılara karşın, daha önceki birçok konuda olduğu gibi, bu tür yatırımlar hakkında bilgilendirme talebinde olmadığı, ilgilenmediği, daha sonra haberdar olsa dahi üzerinde durmadığı için, bu tür yatırımlar “istihbari” bilgiler şeklinde kamuoyuna yansıyor. Projenin 1050 günde yani 3 yılda tamamlanmasının planlanması ve projenin uygunluğu ile ilgili tartışmaların yanı sıra, bu sürenin önemli bölümünde Çevreyolu’nun ulaşım alternatifi olmaktan çıkacağı gibi endişeler de mevcut.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız