SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Proje Üretme Kapasitemiz Düşük"

0
Güncellendi - 2016-01-20 18:00:53
A- A+ PAYLAŞ

  • DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Demir, Malatya'da konuştu.  Proje üretme ve kullanma kapasitesinin düşük olduğunu söyleyen Demir, bölgede yetişmiş eleman sıkıntısı çektiklerini de söyledi.

Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, aralarında Malatya’nın da bulunduğu 14 ili kapsayan DAP’ın, yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, projelendirme ve koordinasyon hizmetlerini yerine getirerek bölgenin kalkınmasını hızlandırmak amacıyla kurulduğunu belirterek, bu noktada karşılaştıkları en büyük sorunun ‘Proje üretmekteki yetersizlik’ olduğunu söyledi. Demir, “14 ilde yaşadığımız en büyük problem, yerel düzeyde ve istediğimiz alanda proje üretme ve projeyi kullanma kapasitemizin düşük oluşu” dedi.

Önceki gün yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısına ilk kez katılan DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, DAP’ın kuruluş amacı, faaliyetleri ve desteklediği projelere ilişkin bilgiler aktardı.

“Yatırımları belirleyen ve yöneten bir kurumuz”

DAP idaresi olarak uygulayıcı bir kuruluş olmadıklarını, ihale ve iş takibi yapma gibi bir görev ve yetkilerinin olmadığını kaydeden Adnan Demir, DAP’ın,  bölgesinde, kamu yatırımlarını hızlandırmak suretiyle istihdamın artmasını ve bölgenin gelişmesini sağlamak amacıyla kurulduğunu belirterek, kordinasyon kurulu üyelerine “Eğer acil bir projeniz var ise, bunun bir an önce bitirilmesiyle insanımızın yaşam kalitesine, ekonomiye bir katma değer kazandıracak ise buradaki artı ödenek ihtiyacınızı bizimle paylaşın” çağrısında bulundu.

“100 milyona kadar para transfer etme yetkisine sahip”

Kamu yatırımlarının ödenek sıkıntısı nedeniyle ilerleyememesi durumunda DAP’a başvurulması gerektiğinin altını çizen Adnan Demir, “Yatırımların hızlandırılması ödeneği dediğimiz bir ödenek var. Bu ödeneğin tamamen kullanımı Kalkınma Bakanı’nın bizzat kendi uhdesindedir. Bir imzayla 100 milyona kadar para transfer etme yetkisine sahiptir.  Eğer böyle acil projeniz varsa, bu projenin bir an önce bitirilmesi gibi bir durumu söz konusuysa ve ödenek konusunda dar boğazda kaldıysanız lütfen bunu bizimle paylaşın.  Bizler, bu birimin sözcüsü olarak bunu Kalkınma Bakanı’na arz ederek bu ek ödeneği çıkartma gibi bir imkanımızın olduğunu belirtmek istiyorum” diye konuştu.

“14 il içinde en çok parayı alan Malatya”

Panoe01DAP’ın Malatya’daki projeler için verdiği destekleme ödemelerine ilişkin bilgiler de aktaran Adnan Demir, şunları söyledi:

“Malatya’ya çok para verdiğimiz konulardan birisi tarımsal sulamadır. Küçük ölçekli tarımsal sulama, Devlet Su İşleri’nin sulama alanı dışında kalan, Büyükşehirlerden önce Köy Hizmetleri veya İl Özel İdaresi tarafından yapılan, açık kanaldan kapalı sisteme dönüştürülerek su kaybının önlenmesi amacıyla yapılan sulama projeleri. İl Özel İdaresi döneminde başladık ve Malatya’ya 2013 yılında 13 proje için 8 milyon 600 bin TL para verdik, 152 bin metre kanal döşendi ve 77bin dekar arazi sulamaya açıldı. 2014 yılında 12 milyon, 2015 yılında da 39 milyon olmak üzere toplam 67 proje için Malatya’ya yaklaşık 30 milyon TL para verdik.  Tüm bu paralarla 426 bin metre kanal, 236 bin dekar araziyi de sulamaya kavuşturmuş olduk.  Tabi bu kanalların bazıları eskiydi, 40-50 yıllıktı. Artık görevini yapamıyordu. Bu kanalları da yeniledik.  Kapalı sistemlerle bunu desteklemeye çalıştık. Malatya’ya 3 yıl içinde aktardığımız toplam para 40 milyon TL paradır. 14 il içerisinde en çok parayı alan Malatya’dır.”

“Finansman sorunu nedeniyle ötelenmişti”

Doğu Anadolu Bölgesi’nin ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayandığını, bu gerçeğin dikkate alınarak bu yöndeki projelerin desteklendiğini aktaran DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, “Çünkü tarım ve hayvancılık bizim bölgemizin gerçeği. Tarım ve hayvancılığı, karlı bir alan olarak çiftçilerimize sunabilmek için devletin yapmakla yükümlü olduğu ancak yeterince finansman bulamadığından dolayı ötelemek zorunda kaldığı bu alanları, cazip hale getirmek ve alt yapısını geliştirmek için artık DAP üzerinden ciddi destekler veriliyor. Bu kapsamda 2015 yılında Malatya’da hayvan içmesuyu göleti projelerine destek verdik. İki tane proje gelmişti.  İkisine de para çıkmıştı ancak bir tanesinin ihalesi yapılamadı.  İptal ettiler. Bu sene 4 proje var.  İnşallah 4 projenin parasını çıkaracağız. Hem projesini hazırlıyoruz hem de parasını verip ‘ihaleye çıkın’ diyoruz.  2015 yılında bölgede yeni bir uygulamayı başlattık. Hayvanların daha hijyenik ortamda su içmesini sağlamak için Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne 9 bin adet yalak yaptırdık.  Bu proje için 3 milyon TL para aktardık. Darende’ye ruhsatlı hayvan pazarı için 2 milyon para verdik.

Pilot uygulama olsun diye Malatya’da bitkisel üretimin alt yapısının geliştirilmesi kapsamında Ziraat Odası’nın teklifi üzerine kalibrasyon makinesi (Boylama makinesi) aldık ve Büyükşehir Belediyesi’ne verdik. Bu sene izleme yapacağız. Sonuç alırsak diğer ilçelere de alacağız” şeklinde bilgiler aktardı.

“Battalgazi ve Yeşilyurt’un park projeleri için 8 milyon TL”

Pano04DAP İdaresi tarafından desteklenen projelerle Doğu Anadolu Bölgesi’nde yeşil ve sosyal alanların sayısının arttığını kaydeden Demir, “Halkın ve belediyelerin bu yöndeki talepleri üzerine Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın istediği doğrultusunda hazırladıkları eylem planıyla kişi başına düşen yeşil alan sayısının arttırılması için hazırlanan projelere destek vermeye başladık. 2015 yılında 8 proje destekledik. Bu 8 projenin 2’si Malatya’da. Battalgazi Belediyesi’ne Çınar Mevkii Rekreasyon Projesine 1 milyon 900 bin TL,  Yeşilyurt Belediyesi’nin Gedik Kent Parkı Projesine 6 milyon para çıkardık. Ve inşaata başladılar” ifadelerini kullandı.

“Proje üretemiyoruz”

Önümüzdeki süreçlerde yatırımların desteklenmesi konusunda çalışmalarını daha da hızlandıracaklarını aktaran Adnan Demir, yerel düzeyde karşılaştıkları en büyük sorunun ‘Proje üretememek’ olduğunu söyledi. Demir “En büyük sorunumuz, yerel düzeyde ve bizim istediğimiz alanda proje üretme ve projeyi kullanma kapasitemizin düşük oluşu. Malatya bile en iyi olanlardan birisi olmasına rağmen düşünün 2015’te verdiğimiz toplam 13 milyon TL paranın harcanacağı projelerden daha bir tanesi bile bitmemiş.  İhale edildi ama bitirilmedi. 2016’ya sarktı. 14 milyon para, Malatya için bloke edildi. Biz istiyoruz ki yıl içerisinde bitsin. Hakikaten yetişmiş eleman noktasında bölgede ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Ne önemi varki (8 yıl önce)
    Bürokrasinin tepelerine peki efendim deyip, başka marifeti olmayan, nerede ne için bulunduğunun farkında olmayan kabiliyetsizleri getirirseniz, proje uretemezsiniz. Onun için el ovalayanlarla olmaz bu işler yetenekli insanlarla olur ancak. Kafanızı kaldırın bi bakın kim kimin adamı. Önce proje diyen mantıktan uzak,önce benim adamım diyenlere urettirmek lazım projeleri.
    0
    0
    Yanıtla