SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Projede Malatya da Var

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında imzalanan işbirliği anlaşmasıyla Edirne’den Kars’a kadar birçok kenti içine alan ‘ Yüksek Hızlı Tren Projesi’ Malatya’yı da kapsıyor. Projenin 2023 yılı olan Cumhuriyetin 100.Yıldönümü nedeniyle bu tarihte tamamlanması öngörülüyor.

Yüksek Hızlı Tren projesine ilişkin olarak AKP Malatya Milletvekilleri Ömer Faruk Öz ile Öznur Çalık tarafından ayrı ayrı açıklama yapıldı. Her 2 Milletvekilinin TBMM’deki sekretaryalarınca yapılan açıklamalar şöyle:

ÇALIK’IN AÇIKLAMASI

AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, Malatya Hızlı Tren Projesinin gerçekleşmesi yolunda ciddi adımlar atıldığını ve bunlardan sonuncusunun Türkiye ve Çin arasında imzalanan Demiryolu İşbirliği Anlaşması olduğunu söyledi.

Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Türkiye ve Çin arasında imzalanan Demiryolu İşbirliği Anlaşması’nda Malatya Hızlı Tren Projesinin yapımına da atıfta bulunulduğunu duyurdu.
Ekim ayında imzalanan Demiryolu İşbirliği Antlaşması ile, Çin tarafının, Malatya-Elazığ-Diyarbakır yüksek hızlı hat projelerini aktif olarak desteklemek ve Çin şirketlerini projenin yapımına iştirak etmeleri konusunda teşvik etmekle ilgili yükümlülük aldığını belirten Çalık, bunun, Malatya hızlı tren projesinin hayata geçirilmesi bakımından ciddi bir adım teşkil ettiğini ifade etti.
Yüksek Hızlı Tren Projesinin, Malatya için tasarladıkları iki büyük hedeften biri olmayı sürdürdüğünü söyleyen Çalık, şunları kaydetti : “Malatyamız için tasarladığımız iki büyük projemizden biri, ilimizi inşallah büyükşehir yapmak; diğeri ise, yüksek hızlı treni Malatya’ya kazandırmaktı. Bunun için hatırlayacağınız gibi, Ağustos ayında, TCDD Genel Müdürüne gidip, toplantı yapmıştık. TCDD Genel Müdürümüz ile yaptığımız istişareler neticesinde hızlı trenin Malatya-Sivas güzergahına alınmasını gündeme almıştık. Aynı zamanda, Sayın Milletvekillerimizle ve Belediye Başkanımızla birlikte Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım ile çeşitli istişarelerde bulunduk. En son olarak Sayın Başbakanımız ile bu konuda görüşmeler gerçekleştirdik. Ekim ayında ülkemiz ve Çin Hükümeti arasında imzalanan Demiryolu İşbirliği Anlaşması, TCDD Genel Müdürlüğümüzün 2023 yılı hedefleri arasında yer alan 9.066 km’lik çekirdek ağı tamamlamak doğrultusunda atılmış çok önemli bir adımdır. Bu çekirdek ağ içerisinde, Malatya- Elazığ-Diyarbakır Yüksek Hızlı Tren Hattı da bulunmaktadır. Çin Hükümetinin de planlama, tasarım, yapım ve işletim-yönetim konularındaki destekleri sayesinde, inşallah hızlı tren projesi adı gibi hızlı biçimde şehrimize ve bölgemize kazandırılacaktır.”

Bu proje gerçekleştiğinde, bölgenin kazanacağı ekonomik canlanmanın; sanayi, ticaret ve turizm gibi pek çok farklı alandaki canlanmayı da beraberinde getireceğini kaydeden Çalık; bu durumun, Malatya’nın bölge içindeki yüksek potansiyelini göstermesi bakımından da büyük bir fırsat olacağını sözlerine ekledi.”

ÖZ’ÜN AÇIKLAMASI

Malatya Milletvekili, TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz; "Kara, deniz, demir yolları ulaşımında Türkiye’yi adeta şantiyeye çevirdiklerini bu anlamda değişik illerimizde başlayan demiryolları ilgili Türkiye’yi kapsayacak yatırımların yanında son olarak da Çin Halk Cumhuriyeti ile Hükümetimiz arasında imzalanan demiryolu işbirliği anlaşması çerçevesinde birçok yeni demiryolu hatlarının yapılması ve yenilenmesi imkânı bulunacaktır.

Bu çerçevede Çin tarafı Türkiye’deki Ankara - Sivas, Sivas - Erzincan, Yerköy-Kayseri, Erzincan - Kars, Ankara - İzmir, İstanbul - Edirne, Trabzon - Erzincan, Sivas - Malatya - Elazığ-Diyarbakır, Eskişehir - Antalya ile Konya - Antalya gibi hatlarda yüksek hızlı hat projelerini aktif olarak destekleyecek ve Çin Şirketlerinin bahsedilen projelerin yapımına iştiraklerini sağlayacaktır. Yine Çin Finans Kuruluşlarının bu projeleri finanse etmeleri de sağlanacaktır" dedi.

Öz açıklamalarına devam ederek; "İşte bu çerçevede Malatya’yı da ilgilendiren proje kapsamında Sivas-Malatya- Elazığ-Diyarbakır Hızlı Hat Projesinin 2023 yılına kadar bitirilmesi hedeflenmektedir. Yani bu tarih Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yıldönümüne denk gelecektir. Bu hedefler doğrultusunda; Malatya-Narlı-Adana ve İskenderun hattı çift hatlı hale getirilerek rehabilite edilecektir. Yani aynı hatta şu anda ortalama azami hız aynı 110 Km iken rehabiliteden sonra azami ortalama hız 200 Km çıkacaktır. Böylece bu demir yolu üzerinden Malatya Sanayisinin üretmiş olduğu ürünler ile tarım ürünlerimiz daha hızlı ve ekonomik olarak İskenderun Limanına ulaştırılmış olacaktır.

Malatya Narlı -Gaziantep hattı ile Gaziantep-Halep Hattı da Yüksek Hızlı Tren hattı da TCDD proje çalışmalarına dahil edilmiştir.

İstanbul—Sivas Malaya 1240 km yüksek hızlı demir yolu ile yaklaşık beş buçuk saatte ulaşım sağlanabilecektir.
Sonuç olarak; Yüksek Hızlı Tren Hat Projesi kapsamında İstanbul’dan kalkan tren Sivas üzerinden Malatya-Elazığ üzerinden Diyarbakır’a, Konvensiyel Hat olarak da Malatya üzerinden Malatya- Narlı- Adana- İskenderun’a ulaşım sağlanacaktır.

Yine proje ile Malatya- narlı üzerinden G.Antep- Halep hattı gündeme gelmiş olmaktadır. Ayrıca Malatya- Çetinkaya üzerinden Erzincan- Erzurum- Kars’a Bakü-Tiflis hattına gitmek mümkün olacaktır."

Öz, Malatya- Çetinkaya- Sivas arasındaki demiryolu çalışmalarının 2011 yılında tamamlanarak 4 Eylül Mavi Treninin seferlere yeniden başlanacağını söyledi.
Son olarak Malatya Milletvekili TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, Bu projelere başlanması ve hizmet verir noktasına getirilmesinin takipçisi olduğunu belirterek hayırlı olmasını diledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız