SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Projeye AB Desteği

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:42:30
Projeye AB Desteği
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün hazırladığı “Klon Anaçlarla Meyve Fidanı Üretim Tekniği ve Bodur Meyvecilik Uygulamaları” isimli AB projesi destek almaya hak kazandı. 

2012 Teklif Çağrısı döneminde Hayat Boyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri faaliyet alanında Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Klon Anaçlarla Meyve Fidanı Üretim Tekniği ve Bodur Meyvecilik Uygulamaları” projesi, Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından kabul edildi. Proje ile ilgili açıklama yapan Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, “Meyve yetiştiriciliği ve fidancılığı ile ilgili çalışmalar içerisinde yer alan Mühendis, Teknisyen, Teknik elemanlar ve çiftçilerin yer alacağı proje kapsamında 5-18 Mayıs 2013 tarihleri arasında Almanya’ya 20, Belçika’ya 14 ve Hollanda’ya 10 katılımcı gönderilerek, 2'şer hafta süreyle proje konusunda çalışmalar yapılacaktır. Toplam 44 katılımcısı içerisinde 2 adet engelli çiftçi yer alacak. Modern meyveciliğin birinci ve en önemli koşulu sertifikalı, kaliteli ve ismine doğru meyve fidanlarını kullanmaktır. Klonal anaçlar modern meyvecilikte arzu edilen anaç ve kalem standardizasyonu sağlamakta, bir örnek bahçe kurma imkanı oluşturmaktadır. Ayrıca bodur meyvelerin budama, ilaçlama, hasat gibi bakım işleri kolay yapılmakta, dekara verimleri yüksek olmakta, erken verime yatmakta ve üretim maliyeti düşmektedir” ifadelerini kullandı.

“Bodur meyve yetiştiriciliği daha fazla bilgi ve deneyim gerektirmektedir. Malatya, Türkiye’nin en önemli meyve üretim merkezlerinden biridir. Sahip olduğu meyvecilik potansiyeli ile bölgenin ekonomik ve sosyal gelişmesine önemli etkisi olmaktadır. Bu proje ile Avrupa ülkelerinde uygulanan modern meyveciliğin bölgemizde geliştirilmesi, kalite ve verimliliğin artırılması için meyvecilik sektörü içerisinde ki çalışanların bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarının artırılması, AB üyesi ülkelerde fidancılık ve meyvecilik konusunda yapılan çalışmaların yerinde incelenmesi amaçlanmıştır” diyen Yaşar Zengin açıklamasını şöyle tamamladı:

“Proje faaliyetleri kapsamında; Avrupa ülkelerinde, meyve fidanı üretimine yönelik çalışmalar, fidan üretim yapıları ve ortamları, klon anaçlar, önemli meyve çeşitleri, bodur meyve bahçelerin tesisi, bakım işleri, bodur ve yarı bodur meyve ağaçlarına verilen şekiller ve mahsul budaması, fidanlıklar ve meyvecilik işletmelerinin çalışma düzeni ve verimlilik ilkeleri incelenecek ve yapılan çalışmalar yakından görülecektir. Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan ve kabul edilen projemiz, 2012 yılında Türkiye genelinde Ulusal Ajans tarafından kabul edilen 310 proje arasına girmiştir. Bu hem ilimiz için hem de Müdürlüğümüz için oldukça gurur vericidir. Projemizde yer alan kuruluşlara çok teşekkür ediyorum. Onların verdiği destek ile çok güzel bir çalışma ortaya çıkmıştır. Toplam hibe tutarı 76.512 eurodur. Projenin bütün masrafları AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Leonardo da Vinci Programı tarafından karşılanacaktır.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız