SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Protein ve Mineral Zengini

A- A+ PAYLAŞ

Et, kaliteli bir protein kaynağı olmasının yanı sıra yağ, demir, çinko, fosfor ve magnezyum gibi mineraller ile B12, B6, B1 ve A vitaminlerinden de zengin bir besin maddesi.

Kurban Bayramı süresince et ve tatlı tüketiminde aşırılığa kaçılmaması gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, bayramı sağlıklı beslenerek geçirmenin püf noktalarını anlattı ve önerilerde bulundu.

Etin kaliteli protein kaynağı olmasının yanı sıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminlerin de (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini) kaynağı olduğunu ifade eden Çağatay Demir, et ve diğer hayvansal kaynaklı yiyeceklerin doymuş yağ ve kolesterol içeriklerinin yüksek olması nedeniyle tüketilen miktarlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

“Diyetisyen Çağatay Demir; “Et tüketimi için uygun oranlar, kişiye göre farklılık göstermekle beraber; normal şartlarda günde 100-150 gr tavuğun göğüs eti, hindi, yağsız dana eti, balık gibi etlerin tüketilmesi idealdir. Etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır” dedi. Demir sözlerine şöyle devam etti:

“Kurban Bayramı’nda, geleneksel olarak taze ve yağlı etin yanı sıra, iç organları da (sakatat) fazlaca tüketilir. Oysa sakatatlar, kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğundan tüketilmesi önerilmemektedir. Bu nedenle sakatatlardan kaçınılmalıdır.”

HER TATLIYI KABUL ETMEYİN

Bayram sırasında ziyaretlerin arttığına da dikkat çeken Çağatay Demir, “Bayram ziyaretlerinde ikram amaçlı sunulan her tatlı kabul edilmemeli, aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Hamur tatlılarının yenmesi durumunda miktarı az olmalı ve daha iyi bir kan şekeri kontrolü için tatlı tüketiminin ardından süt veya ayran tüketilmelidir” dedi.

BAYRAMDA BUNLARA DİKKAT!

Sabah mutlaka kahvaltı edin, kahvaltınız hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmasına dikkat edin.
Bayramda sayıca az öğünlerde fazla miktarda yemek yerine az ve sık beslenin.

Bayramda da her zaman olduğu gibi tek yönlü beslenmek yerine, gün içinde tüm besin gruplarından (süt-yoğurt-et-sebze-meyve-tahıllar vb.) yeterli ve dengeli miktarlarda alın. Yemekleri bitkisel sıvı yağ ile pişirin.
İkram amaçlı sunulan her tatlıyı kabul etmeyin. Aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin. Hamur tatlılarından yemek zorunda kalırsanız miktarını az tutun.

Bayramda artan kahve ve çay tüketimi aşırı miktarlara ulaştığında uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir. Kahve ve çay yerine bitki veya meyve çayları tercih edin.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız